Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο :  Οι Financial Times επιβεβαιώνουν τις φιλονασερικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στο στρατό της Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τον αγώνα ενάντια στη Νέα Διεθνή τάξη. Έτσι, σε περίπτωση επικράτησης αυτών των τάσεων η δυνατότητα ανατροπής των κτηνωδών σχεδίων της Υπερεθνικής και Σιωνιστικής Ελίτ όσον αφορά τη Μέση Ανατολή  ισχυροποιείται.

 

FT, November 8, 2013 7:12 pm

Heba Saleh (Κάιρο) & Kathrin Hille (Μόσχα)

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο σε μια επίσκεψη που φαίνεται να σηματοδοτεί αυξανόμενη επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι υποστηριζόμενες από τον στρατό αρχές στο Κάιρο προσεγγίζουν νέους συμμάχους και επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση από την Ουάσιγκτον.

Ρώσος επίσημος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών, και Σεργκέι Shoigu, υπουργός άμυνας, θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της “στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασία» – ρωσσικός ευφημισμός για τις πωλήσεις όπλων.

Οι σχέσεις του Καΐρου με την Ουάσιγκτον, κύριο χορηγό αναπτυξιακής βοήθειας και στρατιωτικό προμηθευτή για τέσσερις δεκαετίες, έχουν φθαρεί από το πραξικόπημα του Ιουλίου που ανέτρεψε τον ισλαμική Mohamed Morsi, πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου.

 Καθώς οι εντάσεις με την Ουάσιγκτον αυξήθηκαν το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν μέρος της ετήσιας ($ 1,3 δις) στρατιωτικής βοήθειας, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι άρχισαν να υπαινίσσονται ότι η χώρα τους θα επιδιώξει μια επανευθυγράμμιση στις εξωτερικές σχέσεις.

 Ο Nabil Fahmy, υπουργός Εξωτερικών, πήγε στη Μόσχα σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα. Η δεύτερη από δύο “δημοφιλείς/λαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες”, που αποτελείται από διανοούμενους και δημόσια πρόσωπα , πραγματοποιεί αυτή την εποχή επίσκεψη στη Ρωσία.

 «Η κυβέρνησή μας ήταν πάντα πολύ ανήσυχη όσον αφορά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μπορεί να αισθάνεται ότι με τον Abdel Fattah al-Σίσι [υπουργό Άμυνας και de facto ηγέτη] στην εξουσία, η Αίγυπτος θα μπορούσε να επανακτήσει τη θέση της ως το κορυφαίο αραβικό έθνος και να βοηθήσει τη Ρωσία να αποκαταστήσει την επιρροή της στην Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Γκεόργκι Mirsky, εμπειρογνώμονας για την Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

 Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την πρόνοια να αποφεύγει να χαρακτηρίζει την αλλαγή ηγεσίας στο Κάιρο ως πραξικόπημα, η κριτική στην Ουάσιγκτον για την απομάκρυνση του κ. Morsi εξαπέλυσε στην Αίγυπτο ένα χείμαρρο εθνικιστικών και αντι-αμερικανικών αισθημάτων, που ενισχύθηκαν από έναν μαχητικό και κομματικό Τύπο. Μερικοί στα Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έχουν πάει τόσο μακριά ώστε κατηγορούν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για στενούς προσωπικούς δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα του κ. Morsi.

 Μέσα στον εθνικιστικό παροξυσμό και τις συζητήσεις για αμερικανικές συνωμοσίες κατά της Αιγύπτου, οι φήμες για επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Vladimir Putin – παρουσιαζόμενος σχεδόν ως σωτήρας που έρχεται σε ενίσχυση του Καΐρου – άρχισαν να κυκλοφορούν στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την απομάκρυνση του κ. Morsi.

 Αλλά ο Badr Αμπντέλ Ατι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, απέρριψε ως “ανοησία” κάθε σκέψη ότι το Κάιρο επιδιώκει «να αντικαταστήσει ένα σύμμαχο με έναν άλλο”. Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, είπε, ήταν μια προσπάθεια “να παρέχει στους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Αίγυπτο εναλλακτικές λύσεις για το εθνικό συμφέρον”.

 “Όσον αφορά την Ρωσία, είχαμε πολύ ισχυρές ιστορικές σχέσεις από τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα και πολεμήσαμε με ρωσικό οπλισμό στον πόλεμο του 1973 [κατά του Ισραήλ]», δήλωσε ο κ. Αμπντέλ Ατι. “Έτσι υπάρχει στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.”

 Η Σοβιετική Ένωση ήταν στενός σύμμαχος με τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ο εκλιπών πρόεδρος εξακολουθεί να είναι σεβαστός από τμήματα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης ως εθνικιστική ήρωας που αμφισβήτησε τη Δύση και υποστήριξε αντι-αποικιακούς σκοπούς μέχρι το θάνατό του το 1970.

 Για όσους Αιγυπτίους υποστηρίζουν τώρα τον στρατηγό Σίσι, η προσέγγιση με τη Ρωσία έχει αναφορά στις ημέρες του Νάσερ, όταν «το πεπρωμένο μας ήταν στα χέρια μας” και η Αίγυπτος δεν ήταν δορυφόρος των ΗΠΑ.

 «Η κυβέρνησή μας μπορεί να αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα να υπενθυμίσει στο λαό της Αιγύπτου τις ένδοξες μέρες του Νάσερ, και ελπίζω ότι ο στρατηγός Σίσι θα μετατραπεί σε ένα νέο Νάσερ», είπε ο κ. Mirsky.

 Παρατηρητές στη Μόσχα, δήλωσαν ότι η Ρωσία ήταν διψασμένη να οικοδομήσει στήριξη στη περιοχής για να διασφαλισεί ότι η προτεινόμενη διάσκεψη της Γενεύης ΙΙ, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία θα αρχίσει να υλοποιείται.

Πηγή: FT, November 8, 2013 7:12 pm