Print Friendly, PDF & Email

ΠΗΓΗ : Λέτα: Θα δούμε το πιο αντι-ευρωπαϊκό κοινοβούλιο | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Σχόλιο : Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών για τις πολιτικές της Ε.Ε αναμένεται να εκφραστεί στις ερχόμενες ευρωεκλογές, με τα μόνα κόμματα που να μπορούν να την εκφράσουν να είναι κατά βάση ακροδεξιά. Οι ηγέτες της Ε.Ε όπως φαίνεται έχουν τρομοκρατηθεί από αυτό το ενδεχόμενο (και καλά κάνουν) με την αριστερά να μην μπορεί να εκφράσει αυτό το ρεύμα. Από τη μία έχουμε την ευρώδουλη αριστερά (κυρίαρχη στην Ευρώπη) που ορκίζεται στην Ε.Ε (αν όχι και στο Ευρώ) θεωρώντας τις πολιτικές της αναστρέψιμες μέσα στο ίδιο το πλαίσιό της, δηλαδή τις ανοιχτές και απελευθερωμένες αγορές που επιβάλλει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Από την άλλη έχουμε την λεγόμενη “επαναστατική” αριστερά που υποστηρίζει την έξοδο από την Ε.Ε αλλά υπό την προϋπόθεση της εργατικής επανάστασης … Η απουσία οποιασδήποτε λύσης από την πλευρά της, έχει στρέψει αναπόφευκτα τα λαϊκά στρώματα σε τέτοιου είδους διεξόδους.

 
Με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές  εφημερίδες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα εκφράζει  φόβους ότι από τις ευρωεκλογές του Μαϊου υπάρχει κίνδυνος να προκύψει το πλέον αντιευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην ιστορία του  θεσμού και ζητά να ενωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη κατά  των ευρωσκεπτικιστών.

Η συνέντευξη του Ενρίκο Λέτα δημοσιεύεται σε έξι ευρωπαϊκές  εφημερίδες: The Guardian, Le Monde, Suddeutsche Zeitung, La  Stampa, El Pais και Gazeta Wyborcza. Με αυτήν καλεί την Ευρώπη  σε συστράτευση κατά των αντιευρωπαίων και των λαϊκιστών και τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

burning-euflag1_Greek_Crisis_EU

Επισημαίνει στους ευρωπαίους ηγέτες ότι απομένουν λιγότερο από 7 μήνες μέχρι τις κάλπες και τονίζει ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα κομμάτων όπως το Κίνημα Ανεξαρτησίας στη Βρετανία, το Εθνιξκό Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία είναι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Παλάτσο Τσίγκι, ο ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι επέλεξε να σημάνει τον κίνδυνο ενόψει των εκλογών επειδή δεν διαπιστώνει να γίνονται συντονισμένες κινήσεις στην Ευρώπη για την καταπολέμηση του φαινομένου και σημειώνει ότι δύο είναι οι εναλλακτικές: “ή να δώσουμε μια γραφειοκρατική απάντηση ή να περάσουμε στην αντεπίθεση”.

Ο Ενρίκο Λέτα αναφέρεται στην ανάγκη να εκβιομηχανιστεί εκ νέου η Ευρώπη με πιο προηγμένο τρόπο, ώστε να βρουν δουλειά οι νέοι και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετανάστευσης αλλά όχι με ημίμετρα. Ως απάντηση για την αποφυγή των επόμενων κρίσεων ο ιταλός πρωθυπουργός θέτει την ισχυροποίηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών.