Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο : Παρ’ όλη την ουσιαστική αδράνεια της Ρωσίας στα γεγονότα της Ουκρανίας όπου απέτυχε να φρενάρει τη βίαια ανατροπή της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς από ένοπλους “διαδηλωτές”, που θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας στην Ε.Ε, διαφαίνεται ότι υφίσταται κι άλλη τάση εντός της κυβέρνησης Πούτιν. Η άποψη αυτής της τάσης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να προστατευθεί η Ανατολική Κριμαία ακόμα και με τανκς, τόπος με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.Ίδωμεν…

Η Ρωσία δηλώνει αποτυχία της συμφωνίας για Ουκρανία

Πηγή : Financial Times

Από Kathrin Hille in Moscow

Η Ρωσία δήλωσε την αποτυχία της συμφωνίας που υπεγράφη λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα από τα αντιμαχόμενα μέρη στην Ουκρανία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης της χώρας και ζήτησε από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία να καλέσουν την ουκρανική αντιπολίτευση να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις εξελίξεις του Σαββάτου. «Υποστηρίξαμε με συνέπεια, αποκλιμάκωση της βίας, συνταγματική αλλαγή, μια κυβέρνηση συνασπισμού, και πρόωρες εκλογές, και οι σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό τον στόχο», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την «σοβαρότατη ανησυχία του» για την αποτυχία της συμφωνίας, το σύμφωνα με ανακοίνωση του (Ρωσικού) υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αντιπολίτευση» όχι μόνο απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των ενόπλων εξτρεμιστών και των κακοποιών των οποίων οι δράσεις αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη στην Ουκρανία,» αναφέρει η δήλωση.

(…)

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να παραπλανούμε δημόσια τον κόσμο και να υποκρινόμαστε ότι η σημερινή Μαϊντάν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού», είπε ο Ρώσος υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, άλλοι Ρώσοι πολιτικοί και η κρατική τηλεόραση τροφοδότησαν φόβους αποσχιστικών τάσεων και δια-περιφερειακών εντάσεων στην Ουκρανία.

(…)

Μιλώντας από το συνέδριο των πολιτικών από τις πιο φιλικές προς την Ρωσία περιφέρειες στο Νότο και την Ανατολή της Ουκρανίας, κ. Pushkov, δήλωσε: «Οι ηγέτες της περιοχής που ήταν εδώ μίλησαν για το πώς θέλουν να ζήσουν σε μια ενωμένη Ουκρανία, αλλά όχι σε μια Ουκρανία, όπου οι όροι και οι πολιτικές θα υπαγορεύονται από εξτρεμιστικές δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν τίποτα πέρα από την γλώσσα της βίας και της δικτατορίας.»

(…)

Το Ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24 μετέδωσε μια συνέντευξη με τον Ρώσο εθνικιστική συντηρητικό ιδεολόγο Alexander Ντούγκιν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία είχε ήδη αρχίσει και κατήγγειλε την ουκρανική αντιπολίτευση ως “ναζιστές δικτάτορες”.

Η «Επανάσταση απαιτεί επαναστατικά μέσα», είπε ο κ. Ντούγκιν. «Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο η Ρωσία, με οργανωμένο τρόπο, να βοηθήσει την Ανατολική Ουκρανία και τη Κριμαία. Ερωτηθείς από τον οικοδεσπότη τι εννοεί με την φράση «με έναν οργανωμένο τρόπο», απάντησε «με τα τανκς».

«Πρέπει να ενισχύσουμε στρατιωτικά την Ανατολή (Ουκρανία) και την Κριμαία, όχι για το δικό μας συμφέρον, αλλά για το συμφέρον της Ουκρανίας”, δήλωσε ο κ. Ντούγκιν.

Αν και οι δηλώσεις του δεν αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση, καθώς ανεξάρτητοι αναλυτές πιστεύουν ότι η προτεραιότητα του πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αποτραπεί η διάλυση της γειτονικής χώρας, τις εμπρηστικές απόψεις του συμμερίζονται πολλοί  στη ρωσική κυβέρνηση.

 Μετάφραση από postbezorger