Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Τα «νέα» μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας δεν είναι και τόσο νέα και φυσικά δεν είναι τα τελευταία. Αποτελούν τη λογική συνέπεια του «προγράμματος σταθερότητας» που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα δημιουργώντας έναν κοινωνικό όλεθρο. Η βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, με εργαλείο την ανταγωνιστικότητα, στις πλήρεις απαιτήσεις της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης,  προδικάζει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία. Οι 4 ελευθερίες της συνθήκης του Μάαστριχτ (πεμπτουσία της Ε.Ε.) μας οδηγούν στην λατινοαμερικανοποίηση της κοινωνικής ζωής με ταχείς ρυθμούς. Όσο θα περιμένουμε την “ανάπτυξη’ τύπου Κίνας να έρθει (γιατί τέτοιου είδους ‘ανάπτυξη’ θα έρθει – αν ποτέ έρθει) και με το πολυδιαφημισμένο ‘πρωτογενές πλεόνασμα’  να το πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο με αίμα ώστε να τον κοροϊδεύουν μετά για τα ‘οφέλη’ με ψίχουλα επιστροφών από όσα έχουν αρπάξει τα καθάρματα της κοινοβουλευτικής χούντας (όπως τώρα με τη «δωρεά», των 500 εκατ.) ή στο, μέλλον η ‘αριστερή κυβέρνηση,το προτεκτοράτο του ευρωπαϊκού νότου θα έχει μετατραπεί σε κάτι μεταξύ Ινδίας και Βουλγαρίας.  Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα ΔΕΝ θα υπάρξει. Τουλάχιστον για την πλειοψηφία, διότι ένα μέρος της κοινωνίας επωφελείται ήδη.Γι’ αυτό μόνη λύση για το λαό μας και τους λαούς ευρύτερα στην περιοχή ευρύτερα είναι η δημιουργία παλλαϊκών Μετώπων όπως το ΜΕΚΕΑ (ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ) που προτείνουμε και η συμμαχία τους με άλλους λαούς που αντιστέκονται στην Παγκοσμιοποίηση. 

Με στοιχεία από τον 902.gr και την Ελευθεροτυπία

Επώδυνα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις

* Το νέο πακέτο για τα εργασιακά προβλέπει νέα μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η του Ιούλη και επιπλέον 1% μέχρι το 2016). Επίσης από την 1η του Ιούλη θα αφαιρεθεί και 1% από τις εισφορές των εργαζομένων για να χρυσώσουν το χάπι. Οι νέες εργοδοτικές απαλλαγές θα δημιουργήσουν στα ασφαλιστικά ταμεία ένα κενό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ένα μέρος αυτών των απαλλαγών θα καλυφθεί από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος μητρότητας που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.

* Η μείωση στις τριετίες -που έχουν παγώσει από το 2012- θα επιβληθεί με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Αναβολή για έξι μήνες πήρε το θέμα των ομαδικών απολύσεων και η πλήρης απελευθέρωσή τους. Μέχρι το φθινόπωρο παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και έπειτα κυβέρνηση και τρόικα θα επανεξετάσουν το καθεστώς με στόχο την κατάργηση της υπογραφής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας όταν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Συγκέντρωση της «επιχειρηματικής πίτας»

Η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ θα έχει συνέπειες ακόμη και στην υγεία του λαού, ενώ σε περιπτώσεις όπως στο γάλα, θα αγοράζει πιο υποβαθμισμένα προϊόντα. Βαρύ θα είναι το πλήγμα για τους αυτοαπασχολούμενους, αφού το άνοιγμα μιας σειράς κλάδων και τομέων θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας σε λιγότερα χέρια ντόπιων και ξένων ελίτ και προνομιούχων στρωμάτων.

Γάλα: Δημιουργούνται ουσιαστικά τρεις κατηγορίες γάλακτος. Η πρώτη είναι το «γάλα ημέρας». Λέγεται έτσι επειδή έχουν μεσολαβήσει 24 ώρες από τη στιγμή του αρμέγματος μέχρι την παστερίωσή του και στο ράφι θα μπορεί να μείνει για δύο ημέρες. Η δεύτερη κατηγορία είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης. Καταργείται η θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών και η λήξη θα ορίζεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην Ε.Ε. το χαμηλής παστερίωσης είναι 6, 10 και 11 ημερών. Η τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Ψωμί: Η πώληση του ψωμιού θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.

Βιβλία: Καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης στα μη λογοτεχνικά βιβλία. Στα λογοτεχνικά ισχύει η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση.

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία και με ανώτατη τιμή τη σημερινή, η οποία θα ισχύει μέχρι και το 2016. Καταργείται το οριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, 25%. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες, ώστε αν έχουν πέσει οι τιμές να συνεχιστεί το καθεστώς πώλησης από τα φαρμακεία. Αλλιώς θα ανοίξει θέμα διάθεσής τους και από τα σουπερμάρκετ, όπως και άλλα σημεία λιανικής.

Φαρμακεία: Δεν θα επιτρέπεται το άνοιγμα από μη φαρμακοποιούς αλλά θα υπάρχει ελαστικότητα στα όρια σύμπραξης για την ίδρυση φαρμακείων.

Ξενοδοχεία: Ελεύθερα θα κατασκευάζονται ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές.

Φόροι υπέρ τρίτων: Αποδοχή περιορισμένου «πακέτου» για τώρα, αλλά δέσμευση για τη διενέργεια νέων μελετών στα Ταμεία που πλήττονται.