Print Friendly, PDF & Email

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Dragomir Stoynev είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream είναι αναπόφευκτος, και τόνισε ότι οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιa να προχωρήσουν με το έργο.

Το σχόλιο του υπουργού έρχεται μετά την ανακοίνωση την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Plamen Oresharski διέταξε να σταματήσει το έργο υπό την ηγεσία της ρωσικής Gazpromκαι το οποίο (έργο) δέχεται πιέσεις από την ΕΕ.

«Αν κοιτάξουμε αυτή την κατάσταση στρατηγικά, όχι συναισθηματικά, είναι σαφές ότι το έργο South Stream δεν μπορεί να ακυρωθεί. Είναι σημαντικό τόσο για την Ευρώπη όσο και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Stoynev.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα ζητήματα επί τάπητος θα λυθούν», πρόσθεσε Stoynev.

Για να λειτουργήσει ο South Stream χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να σταματήσει το έργο μέχρι να συμμορφωθεί με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ευρώπης. Στην Ευρώπη, οι αγωγοί δεν μπορεί να ανήκουν και να λειτουργούν από την ίδια εταιρεία, και σύμφωνα με το νόμο η Gazprom μπορεί να κατέχει μόνο το 50% του έργου.

Ωστόσο, η Gazprom έχει πει ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καμία εξωτερική διεθνή χρηματοδότηση.

Την Δευτέρα υπήρξαν πολλά αντιφατικά μηνύματα μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και αρχηγών στη Βουλγαρία, και ως εκ τούτου, και τη Σερβία.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας και υπουργός Συγκοινωνιών Zorana Mihailovich ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα σταματήσει τις εργασίες για τη γραμμή του φυσικού αερίου, ως απάντηση στην απόφαση της Βουλγαρίας να σταματήσει το έργο. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας μίλησε και είπε ότι η Σερβία δεν έχει σχέδια για να καθυστερήσει τις εργασίες για το South Stream.

Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ της Gazprom, την κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας και της ΕΕ για το έργο. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τους αντι-μονοπωλιακούς νόμους.

Η Βουλγαρία εισάγει σχεδόν το 90% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Το 45 δις δολαρίων έργο South Stream της Gazprom, που προορίζεται να λειτουργήσει το 2018 και να παρέχει 64 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είναι μια στρατηγική της Ρωσίας να παρακάμψει την πολιτικά ασταθή Ουκρανία ως χώρα διέλευσης, και βοηθά στο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 

Πηγή: South Stream gas project irreversible – Bulgaria’s Energy Minister,” RT ( 09-06-2014 11:23,