Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: H απόφαση να χαρακτηρίσει το Ισραήλ κράτος-τρομοκράτη φανερώνει την πολιτική τοποθέτηση του καθεστώτος της Βολιβίας. Μαζί με το μπολιβαριανό καθεστώς της Βενεζουέλας το οποίο δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα λυσσαλέα επίθεση από τη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση και την «εξέγερση» των πλουσίων που τη συνόδευσε, ο Μοράλες έχει εκφράσει την αντίθεσή του τόσο στους ρατσιστές σιωνιστές όσο και στους κανόνες των απελευθερωμένων αγορών που επιβάλλει η Νέα Διεθνής Τάξη.  Ακόλουθη στάση θα έπρεπε να ακολουθήσει κάθε κυρίαρχη κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της αλλά και τις αντιστεκόμενες και (κατά κύριο λόγο) άοπλες ανθρώπινες ζωές που αφαιρούνται από τους σιωνιστές δολοφόνους της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ. Βέβαια αν είσαι προτεκτοράτο της Υ/Ε θα υποστηρίζεις στον αιώνα τον άπαντα την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων καθώς το «Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα»…

Πηγή:Bolivia declares Israel ‘terrorist state’, scraps visa exemption agreement, RT (30.07.2014).

Η Βολιβία κήρυξε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και παραιτήθηκε από τη συμφωνία απαλλαγής από τη θεώρησης βίζας με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική παράβαση στη Γάζα που έχει ήδη αφησει περισσότερους από 1.300 νεκρούς και πάνω από 7.000 τραυματίες.

Η ακύρωση της συμφωνίας του 1972 που επέτρεπε στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Βολιβία «σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι κηρύσουμε το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες εξήγησε ότι η επιχείρηση Protective Edge δείχνει σαφώς ότι «το Ισραήλ δεν είναι εγγυητής των αρχών του σεβασμού για τη ζωή και τις στοιχειωδεών επιταγών των δικαιωμάτων που διέπουν την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη της διεθνούς κοινότητας μας.»

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες η οποία αποφάσισε ότι: «Το κράτος και ο λαός της Βολιβίας έχουν λάβει οριστική απόφαση να καταγγείλουν τη σύμβαση σχετικά με τις θεωρήσεις βίζας προς το Ισραήλ, της 17 Αυγ. 1972, η οποία υπεγράφη από το καθεστώς δικτατορίας στη Βολιβίακαι η οποία επιτρέπεται στους πολίτες του Ισραήλ να εισέλθουν Βολιβία ελεύθερα χωρίς καν θεώρηση εισόδου.»

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο Μοράλες κατέθεσε αίτημα προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τη δίωξη του Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.»

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Χιλής και του Ελ Σαλβαδόρ ανακαλέσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ την Τρίτη για διαβουλεύσεις λόγω της αύξησης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πολιτών. Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοιες ενέργειες από τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και το Περού, που έχουν επίσης ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους.

Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2009, κατά την προηγούμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.