Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο :

Αυτή η έκκληση είναι μια από τις σπάνιες πραγματικά ριζοσπαστικές φωνές του φεμινιστικού κινήματος ― ένα κίνημα του οποίου τα ριζοσπαστικά/αντισυστημικά χαρακτηριστικά έχουν δυστυχώς υποστεί βαρύ εκφυλισμό με την επιρροή των μεταμοντέρνων κινημάτων ταυτότητας, των «ατομικών δικαιωμάτων» και της ιδεολογίας της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Το σιωνιστικό Ισραήλ, με την αγαστή συνεργασία της Υπερεθνικής Ελίτ (ΥΕ), προσφέρει μια εικόνα ενός ζοφερού μέλλοντος, σήμερα: ένα εξ’ ορισμού ρατσιστικό, μιλιταριστικό κράτος προωθείται από την ΥΕ και τα ΜΜΕ της ως «δημοκρατικό». Ένα μόνο παράδειγμα αυτού του χαρακτήρα είναι ο συνδυασμός της πορνογραφικής σεξουαλικότητας και σεξουαλικής βίας (παρουσιαζόμενα ως «απελευθέρωση») με τη θεσμοποιημένη λατρεία του θανάτου του ‘Αλλου. Η μισογυνιστική, σεξουαλική βία ήταν και είναι στοιχεία κάθε κατοχής, κάθε εθνοκάθαρσης.  Τέτοια είναι η δυσωδία, αλλά και η πραγματική δύναμη των «φιλελεύθερων» αξιών, ειδικά σε συνθήκες ανηλεούς επίθεσης της ΥΕ σε όλα τα πεδία: η κτηνώδης κατοχή και γενοκτονία μετονομάζεται «πόλεμος», με αποτέλεσμα ο ισχυρός να εξακολουθεί γίνεται ισχυρότερος.

Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση, τμήμα της οποίας είναι η απελευθέρωση των γυναικών και των ΛΟΑΔ ατόμων από την πατριαρχική καταπίεση και τους συνακόλουθους θεσμούς, δεν μπορεί παρά να περνά από τον παράλληλο αγώνα για την αυτοδιάθεση των λαών, την αντίσταση ενάντια στη στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κατοχή τους, δηλαδή την εθνική απελευθέρωση.

Πηγή: Institute of Women’s Studies Urgent Call, Birzeit University (31.07.2014)

Επείγουσα έκκληση από το Ινστιτούτο Γυναικείων Σπουδών του πανεπιστημίου του Birzeit

Καθώς γράφουμε αυτή την ανακοίνωση, 25 μέρες μετά την κτηνώδη εισβολή στην Γκάζα, πάνω από χίλιες τετρακόσιες άμαχες γυναίκες, άντρες και παιδιά έχουν σφαγιαστεί από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με ακόμα περισσότερα άτομα να είναι υπό την απειλή θανάτου. Το κάλεσμα για το βιασμό Παλαιστινίων γυναικών από τον δήθεν “καθηγητή Αραβικής Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου του Bar-Illan” μας διδάσκει για μια ακόμα φορά ότι οι Ισραηλινοί “διανοούμενοι” και τα Ισραηλινά “ακαδημαϊκά ιδρύματα” αποτελούν οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του σιωνιστικού αποικιακού εγχειρήματος (project). Επιπλέον, μέλος του κοινοβουλίου, που τυγχάνει να είναι γυναίκα, υποστηρίζει την εξόντωση όλων των Παλαιστινίων γυναικών, ένας Ραβίνος καλεί για τη μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων, αφαιρώντας τα ακροβυστία των αντρών ως λάφυρα, παράλληλα με την επίδειξη πανό και εικόνων στις γειτονιές τους με πολλές αναφορές σε βιασμό (απεικόνιση γυναίκας με καλυμμένο το κεφάλι αλλά απρεπή εμφάνιση από τη μέση και κάτω, συνοδευόμενο από πολύ προκλητική δήλωση) οι οποίες προωθούν, το λιγότερο, μια κουλτούρα βιασμού και μισογυνισμό.

Το απροκάλυπτο κήρυγμα για το «βιασμό των Παλαιστινίων γυναικών» και η χρήση αναφορών σε βιασμό είναι χυδαία και κατάπτυστα, αλλά όχι και σε διαφωνία με τον κεντρικό ρόλο των σιωνιστικών “ακαδημαϊκών ιδρυμάτων” στο σιωνιστικό αποικιακό εγχείρημα (project) στην Παλαιστίνη, ακόμα και πριν την παλαιστινιακή Νάκμπα του 1948. Το “Εβραϊκό Πανεπιστήμιο” έπαιξε κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και εκτέλεση του σχεδίου για το επαίσχυντο έγκλημα της εθνοκάθαρσης, το Σχέδιο D (Σχέδιο Ντάλετ). Οι «διανοούμενοί» του αντιπροσωπεύτηκαν στη 12μελή επιτροπή που συγκροτήθηκε από το σιωνιστή ηγέτη Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν με σκοπό την κατάστρωση και επίβλεψη της υλοποίησης του σχεδίου, από την αρχική του μορφή μέχρι το τέλος (από το Σχέδιο Α στο Σχέδιο D). Σκιαγράφησαν τους χάρτες του προγράμματος της εθνοκάθαρσης που παραμένουν σε χρήση μέχρι και σήμερα. Μέχρι και σωματεία αλλά και φοιτητικά κινήματα ακολούθησαν πρωτοφανώς τη σιωνιστική ηγεμονική ιδεολογία. Γι’ αυτό:

«Εμείς, στο Ινστιτούτο Γυναικείων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birzeit, καλούμε τους διανοούμενους όλου του κόσμου, όλες τις γυναικείες οργανώσεις, όλο τον κόσμο που μάχεται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη να πάρουν καθαρή στάση ενάντια στα αλλεπάλληλα εγκλήματα πολέμου, τις πράξεις γενοκτονίας και την κτηνώδη κουλτούρα βιασμού αυτού του ρατσιστικού κράτους. Μια στάση ενάντια στην αποικιοκρατία των οικισμών, της οποίας μια από τις εκφάνσεις είναι αυτή η κατάπτυστη σεξιστική αποικιακή οπτική. Μια στάση αντίστασης στην κατοχή, συμμετέχοντας στην εκστρατεία Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης επενδύσεων και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, andSanctions, BDS) αυτών των «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» ως μέσο έκφρασης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό σκοπό, ενάντια στη διαρκώς αυξανόμενη, αχαλίνωτη βία. Σας καλούμε να:

1. Μποϊκοτάρετε όλα τα ισραηλινά «ακαδημαϊκά ιδρύματα»· ένας μόνο από την πληθώρα λόγων που δικαιολογεί μια τέτοια δράση είναι ο ενσωματωμένος, βίαιος σεξισμός που αντανακλά το σιωνιστικό πρόγραμμα ως σύνολο.

2. Διαδώσετε την κουλτούρα αντίστασης σε όλες τις μορφές κανονικοποίησης, ιδίως της πολιτιστικής κανονικοποίησης.

3. Καταγγείλετε τους σιωνιστές «διανοούμενους» που διέδωσαν τα έντονα σεξιστικά σχόλια και τη ρατσιστική και οριενταλιστική οπτική για τους Παλαιστίνιους, διότι τα λόγια τους σπέρνουν μίσος και βία.

4. Καταδικάσετε τα σιωνιστικά «ακαδημαϊκά ιδρύματα» που έχουν καθαρά ενθαρρύνει αυτή την αποικιακή γενοκτονία με το να προσφέρουν υποστήριξη στις σεξιστικές απόψεις των “διανοούμενών” τους, να υπερασπίζονται τον πολεμόχαρο ρατσισμό τους και βασικά να επιδοκιμάζουν και να υποθάλπτουν τη βία.

5. Εκθέσετε και να καταγγείλετε το συμβουλευτικό ρόλο των σιωνιστών “διανοούμενων” στις άκρως ανήθικες πρακτικές που έχουν διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

6. Αντιταχθείτε στην αποικιοκρατία με αντι-αποικιακή συλλογιστική, αφού η αποικιακή οπτική και σεξισμός είναι εκδηλώσεις της αποικιοκρατίας.»

31 Ιουλίου 2014