Print Friendly, PDF & Email

Η εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΜΕΚΕΑ ήρθε να σπάσει τη σιωπή που υπάρχει για την κύρια αιτία της κρίσης και καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα: τη Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση, όπως αυτή εκφράζεται στην περιοχή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός η προσέλευση του κόσμου που ήρθε να ακούσει και να συζητήσει γύρω από αυτές τις “αιρετικές” απόψεις που τις θάβουν συστηματικά τόσο τα καθεστωτικά αλλά και τα “εναλλακτικά” μέσα.

Οι καίριες τοποθετήσεις των Τάκη Φωτόπουλου και Σπύρου Μεθενίτη ξεδίπλωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές της ανάλυσής μας. Πιο συγκεκριμένα γιατί ο αγώνας κατά του καθεστώτος οικονομικής κατοχής στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα του πανευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης και των θεσμών της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κλπ), όπως εκδηλώθηκε στη Βρετανία, τη Γαλλία, της ΗΠΑ κλπ, όπου οι λαοί έδειξαν ότι αντιστέκονται με πρωτόγνωρο σθένος στην οικονομική, πολιτική αλλά και πολιτισμική υποδούλωση που επιβάλλουν οι ελίτ. Η κρίσιμη συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος επιβάλλει σε κάθε λαό που θέλει την οικονομική και εθνική του κυριαρχία να οργανωθεί στη χώρα του για να επιβάλλει τις θεσμικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον στόχο αυτό, όπως ήδη κάνει ο Βρετανικός λαός με το Brexit. Αναλύθηκαν επίσης, σχετικά, τα θεμέλια της καταστροφής στην Ελλάδα και η πρόταση για την ανατροπή της Οικονομικής Κατοχής του ΜΕΚΕΑ. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Μεθενίτης περιέγραψε τις αμεσοδημοκρατικές οργανωτικές αρχές του ΜΕΚΕΑ και την επιτακτικότητα συμμετοχής μας στις τοπικές του ομάδες (καθώς και τη λειτουργία τους), ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο όχημα για να αγωνιστούμε για οικονομική, πολιτική καθώς και για πολιτιστική κυριαρχία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του Τ. Φωτόπουλου παρουσιάστηκαν επίσης συνοπτικά δύο νέα βιβλία: Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα, «Η Νέα Διεθνής Τάξη σε Δράση: Παγκοσμιοποίηση, η Επανάσταση του Brexit και η «Αριστερά»» (υπό έκδοση το Φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Γόρδιος) και η επανέκδοση του «προφητικού» βιβλίου του ιδίου «Εξαρτημένη Ανάπτυξη: η Ελληνική περίπτωση» (Εκδόσεις Κουκκίδα).

Το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης καλύφτηκε από τη ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε με τους παρευρισκόμενους, η οποία αξίζει να παρακολουθήσετε. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

  • την οικονομική και πολιτιστική καταστροφή,
  • τη μεγάλη απάτη της πρώτη φορά “Αριστεράς” που συνέχισε και ολοκλήρωσε τα εγκλήματα κατά της εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλπ,
  • το μεταναστευτικό,
  • καθώς και το θέμα της γεωπολιτικής διάστασης του προγράμματος του ΜΕΚΕΑ στο οποίο έγινε ιδιαίτερη συζήτηση σε σχέση κυρίως με την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ευρασιατικη Ένωση, σαν εναλλακτικό πόλο στον όποιο θα μπορούσε να στραφεί η χώρα μας όταν μετά την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση και την άμεση έξοδο από ΕΕ (όχι μόνο από την Ευρωζώνη που θα ήταν καταστροφική) το ΝΑΤΟ κλπ, θα σπάζαμε τους δεσμούς μας με την ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και τους θεσμούς της, όπως τον ΠΌΕ.

Ακολουθούν τα βίντεο: