Print Friendly, PDF & Email

Με την αντι-ρωσική υστερία να έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα και σαφώς ανορθολογικά επίπεδα, προχωρώντας ακόμα και στην φίμωση κλασικών πνευματικών μορφών όπως, για παράδειγμα, ο Τολστόι ή ο Τσαϊκόφκσι (φτάνοντας μάλιστα και στο εμπάργκο μεγάλων σημερινών Ρώσων καλλιτεχνών, π.χ. στη μη ανανέωση του συμβολαίου της υψιφώνου πρωταγωνίστριας στην όπερα της Νέας Υόρκης επειδή δεν δέχτηκε να υπογράψει καταδίκη του Πούτιν!), γίνεται σαφής η πολιτική λειτουργία που αποκτά η προσπάθεια ενημέρωσής μας. Μέσα στον καταιγισμό ψευδών ειδήσεων και κατασκευής μιας άλλης πραγματικότητας καλούμαστε να αντιπαρατεθούμε με την κυρίαρχη αφήγηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δείξει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και, συνολικότερα, τις δυνάμεις της ΝΔΤ της παγκοσμιοποίησης ως αμυνόμενες. Ενώ, ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, επειδή είχε το “θράσος” να προστατέψει όχι μόνο την εθνική της κυριαρχία από τις επεκτατικές ορέξεις του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως τους Ρωσόφωνους που σφάζονταν από το 2015 στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας από τους φασίστες του Κιέβου.

Το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν και του Ίγκορ Λοπατόνοκ που προτείνουμε (Ukraine on Fire, 2016), παρότι δεν αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα, εμπεριέχει μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη εξέταση του πραξικοπήματος του Ευρω-Μαϊντάν του 2014, πιάνοντας το νήμα από τις ιστορικές ρίζες του ουκρανικού φασισμού για να καταλήξει στην προφανή εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα (με έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, να είναι σήμερα πρέσβης στην Ελλάδα!) στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Γιανούκοβιτς. Δεδομένου ότι ο Όλιβερ Στόουν απέχει μακράν του να θεωρείται ριζοσπάστης, υιοθετώντας βέβαια μια αξιοσημείωτη κριτική ματιά για χολιγουντιανό σκηνοθέτη, κατανοούμε ότι το ντοκιμαντέρ φτάνει απλώς μέχρι τα απολύτως τετριμμένα. Δηλαδή, προφανώς και δεν υπάρχει κάποια συστημική ανάλυση που να τοποθετεί το πραξικόπημα στην Ουκρανία στη θέση που του αρμόζει, δηλαδή ως ένα κομβικό ιστορικό γεγονός στην ατελείωτη σειρά ανατροπής καθεστώτων και κυβερνήσεων που αντιτίθενται στη ΝΔΤ (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.λπ), παρότι υπάρχουν  διάσπαρτα ορισμένες αναφορές. Το προτείνουμε, λοιπόν, ώστε να βάλουμε στο σωστό πλαίσιο τις σημερινές εξελίξεις ξεμπροστιάζοντας την υποκρισία της Δύσης (“αριστερής” και δεξιάς).

Δείτε το όσο ακόμα κυκλοφορεί.

Σημείωση: Κατά πρώτον, για να μπορέσετε να το δείτε, επειδή το φιλμ έχει χαρακτηριστεί από τη “δημοκρατική” κοινότητα του “ελεύθερου” διαδικτύου ως “ακατάλληλο ή προσβλητικό” (τη στιγμή που το πολυδιαφημισμένο από το κατεστημένο «ντοκιμαντέρ» του Netflix για την.. “Επανάσταση της Αξιοπρέπειας”–όπως ονομάζουν οι δυτικοί και δυτικόφιλοι το πολιτικό πραξικόπημα!– Winter on Fire δεν έχει παρόμοιο χαρακτηρισμό!), πρέπει να έχετε/φτιάξετε (παίρνει πολύ λίγο χρόνο) λογαριασμό στο YouTube.

Κατά δεύτερον, ο παρακάτω χρήστης έχει προσθέσει τώρα ελληνικούς υπότιτλους, αλλά έχουν μπει μόνο στο τμήμα του βίντεο με το αγγλικό ηχητικό και όχι στους ρωσικούς και ουκρανικούς διαλόγους, οι οποίοι συνοδεύονται από αγγλικούς μόνο υπότιτλους.

Εδώ το λινκ στο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=IwZApPCFXIc

Εναλλακτικά, μπορείτε να το δείτε, χωρίς να απαιτείται καμία σύνδεση, κατευθείαν στο Rumble, χωρίς όμως τη δυνατότητα (προς το παρόν) ελληνικών υποτίτλων: https://rumble.com/vwxxi8-ukraine-on-fire.html