Print Friendly, PDF & Email

Στις 7/6/22 και τις 6/7/22 ο Τάκης Φωτόπουλος έδωσε δύο σημαντικές ζωντανές συνεντεύξεις στην ΕΡΤ OPEN για την εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος» του δημοσιογράφου Άρη Λαμπρόπουλου. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα 2 βίντεο/ηχητικά.

Διανύοντας, σήμερα, η ανθρωπότητα ίσως τις κρισιμότερες στιγμές της, η συζήτηση του Α’ μέρους επικεντρώθηκε στην πραγματική σημασία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, την οποία έχει αναλύσει διεξοδικά ο Τάκης Φωτόπουλος και ιδιαίτερα με το τελευταίο του βιβλίο στα Αγγλικά, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά. Αναλύονται οι σύγχρονες κρίσιμες εξελίξεις και η απόπειρα της Υπερεθνικής Ελίτ, μέσω του πόλεμου στην Ουκρανία, τον οποίο προκάλεσε ανοικτά ήδη από το 2014, να συντρίψει πολιτικο-στρατιωτικά τη Ρωσία. (…)

Στο Β’ Μέρος, με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις που επέφερε η τελευταία σύσκεψη των G7 και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ καθώς και τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών, ο Φωτόπουλος αναλύει τις συνέπειες, αντίστοιχα, της απόφασης περί γενικής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και την κατακόρυφη αύξηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη που συνδυάζεται με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, συζητά τα νεότερα από τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, τη διαίρεση στο εσωτερικό της Ρωσικής ελίτ και την αντιφατική πολιτική Πούτιν, όπως και το συνεχώς πτωτικό βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών λαϊκών στρωμάτων.  Με δεδομένο ότι η κεντρική σύγκρουση που ξετυλίγεται στον κόσμο σήμερα είναι αυτή μεταξύ παγκοσμιοποίησης και εθνικής κυριαρχίας, τι μορφή παίρνει αυτή στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Προτείνει διεξόδους στα κινήματα για εθνική και οικονομική απελευθέρωση, μετά τη χρεοκοπία της παραδοσιακής Αριστεράς, και αναλύει την έννοια της εθνικής ταυτότητας ως όχημα αντιπαράθεσης με τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ). Τέλος, εξηγεί τη συμπλήρωση της  στρατηγικής της προσέγγισης της Περιεκτικής Δημοκρατίας (ΠΔ) με εκείνη του Μετώπου για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση (ΜΕΚΕΑ), διατυπώνοντας τη σχέση μεταξύ ΠΔ, ΜΕΚΕΑ και κυρίαρχου έθνους-κράτους προς μία εναλλακτική Διεθνή Τάξη κυρίαρχων εθνών-κρατών, έξω από τη Διεθνή Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Το Α’ μέρος μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

Το Β’ μέρος μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

Α’ Μέρος:

Διανύοντας, σήμερα, η ανθρωπότητα ίσως τις κρισιμότερες στιγμές της, η συζήτηση του Α’ μέρους επικεντρώθηκε στην πραγματική σημασία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, την οποία έχει αναλύσει διεξοδικά ο Τάκης Φωτόπουλος και ιδιαίτερα με το τελευταίο του βιβλίο στα Αγγλικά, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά. Η παγκοσμιοποίηση σήμερα έχει γίνει κυριολεκτικά καραμέλα στο στόμα καθενός που μπορεί να μιλάει κατά της «παγκοσμιοποίησης», χωρίς να έχει ιδέα για την έννοια της και την πραγματική σημασία της, ενώ συγχρόνως μπορεί και να είναι και … υπέρ της ΕΕ, που είναι, βέβαια, το βασικό όργανο της Νέας Διεθνούς Τάξης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη!

Στη συζήτηση αυτή αναλύονται η έννοια της παγκοσμιοποίησης και της υπερεθνικής ελίτ, οι σύγχρονες κρίσιμες εξελίξεις και η απόπειρα της Υπερεθνικής Ελίτ, μέσω του πόλεμου στην Ουκρανία, τον οποίο προκάλεσε ανοικτά ήδη από το 2014, με στόχο να συντρίψει πολιτικο-στρατιωτικά τη Ρωσία σαν το «αντίπαλο δέος» που είχε καθιερώσει η ΕΣΣΔ. Όχι βέβαια γιατί η σημερινή Ρωσία έχει καμιά σχέση με την Σοβιετική Ένωση, αλλά απλώς γιατί θέλει να διατηρήσει τον σημαντικό βαθμό πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας που απολαμβάνει η Ρωσία σε σχέση με την Υπερεθνική Ελίτ η οποία διαφεντεύει την ΝΔΤ, μέσω του αποκλειστικού ελέγχου της (διά των πολυεθνικών) όχι μόνο της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας “πολιτικής”, ακόμη και πολιτιστικής ζωής.

Είναι φανερό ότι, σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής που βρισκόμαστε σήμερα, έχει καθοριστική σημασία παγκοσμίως για το μέλλον των λαών εάν στο μέλλον τελικά η Ρωσία θα προχωρήσει ή όχι στην απεξάρτησή της και την έξοδο της από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς καθώς και στη δημιουργία ενός πραγματικά αυτοδύναμου πόλου ανεξάρτητων κρατών που θα ελέγχουν κυριαρχικά την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή των πολιτών τους, μέσα από πραγματικές διαδικασίες συλλογικής αυτοδιεύθυνσης.

 

Β’ Μέρος:

Με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις που επέφερε η τελευταία σύσκεψη των G7 και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και τα αποτελέσματα των Γαλλικών Εκλογών, ο Τάκης Φωτόπουλος αναλύει τις συνέπειες, αντίστοιχα, της απόφασης περί γενικής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και την κατακόρυφη αύξηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη που συνδυάζεται με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, συζητά τα νεότερα από τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, τη διαίρεση στο εσωτερικό της Ρωσικής ελίτ και την αντιφατική πολιτική Πούτιν, όπως και το συνεχώς πτωτικό βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών λαϊκών στρωμάτων.  Με δεδομένο ότι η κεντρική σύγκρουση που ξετυλίγεται στον κόσμο σήμερα είναι αυτή μεταξύ παγκοσμιοποίησης και εθνικής κυριαρχίας, τι μορφή παίρνει αυτή στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Προτείνει διεξόδους στα κινήματα για εθνική και οικονομική απελευθέρωση, μετά τη χρεοκοπία της παραδοσιακής Αριστεράς, και αναλύει την έννοια της εθνικής ταυτότητας ως όχημα αντιπαράθεσης με τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ). Τέλος, εξηγεί τη συμπλήρωση της  στρατηγικής της προσέγγισης της Περιεκτικής Δημοκρατίας (ΠΔ) με εκείνη του Μετώπου για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση (ΜΕΚΕΑ), διατυπώνοντας τη σχέση μεταξύ ΠΔ, ΜΕΚΕΑ και κυρίαρχου έθνους-κράτους προς μία εναλλακτική Διεθνή Τάξη κυρίαρχων εθνών-κρατών, έξω από τη Διεθνή Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.