Print Friendly, PDF & Email

Από Postbezorger

Στην ΕΕ υπάρχουν 11 εκ. άδεια σπίτια και 4,1 εκ. άστεγοι. Πρώτη στην λίστα η Ισπανία με 3,4 εκ. άδεια σπίτια τα οποία καταστευάστηκαν την εποχή της φούσκας των ακινήτων και την φούσκας των τραπεζικών δανείων για να πουληθούν μαζί με γήπεδα γκολφ σε ευρωπαίους συνταξιούχους. Το τι έγινε στο μεταξύ το ξέρετε. Το ζείτε. Ακολουθούν οι Γαλλία και Ιταλία με περισσότερα από 2 εκ. και τέταρτη η Γερμανία με 1,8 εκ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός είναι …μόλις 800.000 άδεια σπίτια. (σημ. Δεν ξέρουμε αν τα σπίτια που αγόρασαν οι Έλληνες κλεπτοκράτες θεωρούνται άδεια και συμπεριλαμβάνονται στην λίστα). Ακόμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που υποφέρουν σκληρά από την κρίση όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ο αριθμός είναι τεράστιος. Στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 και στην Ιρλανδία 400.000 άδεια σπίτια.

Εκτός από τα 11 εκατ. άδεια σπίτια έχουν επιπλέον κατεδαφιστεί πολλά ακόμα κατά παραγγελία των κυβερνήσεων. Αυτά ήταν επενδύσεις από εταιρείες κλπ που δεν είχαν την πρόθεση να τα κατοικήσουν, αλλά είχαν κατασκευαστεί με σκοπό να τα πουλήσουν αργότερα καθώς θα αύξανε η ζήτηση για κατοικίες. (βλ. Η φούσκα των ακινήτων σε συνδυασμός με την φούσκα των τραπεζικών δανείων). Τα μισοτελειωμένα σπίτια ισοπεδώθηκαν ώστε να μην χάσουν την αξία τους τα υπόλοιπα που είχαν ολοκληρωθεί, αλλά ήταν άδεια (απούλητα).

Σε άλλες χώρες της ΕΕ που δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα όπως η Ολλανδία έχουν κατασκευαστεί και παραμένουν άδεια εκατ. τετραγωνικά μέτρα γραφείων. Επιπλέον στην Ολλανδία το 2010 ο νόμος που ίσχυε επί χρόνια και επέτρεπε την κατάληψη ενός σπιτιού εφόσον ήταν άδειο για περισσότερο από 1 χρόνο αποσύρθηκε προφανώς γιατί Ολλανδοί κλεπτοκράτες κατάλαβαν ότι με τον τεράστιο αριθμό άδειων γραφείων, την κατάρρευση της «αγοράς» κατοικίας και την τεράστια αύξηση στις τιμές ενοικίων θα αυξανόταν δραματικά ο αριθμός των καταλήψεων κάτι που θα τους χαλούσε την «αγορά». Επιπλέον στην Ολλανδία έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ιδιοκτητών (όλα υποθηκευμένα είναι, τι ιδιοκτήτες, να ξέρουμε τι γράφουμε) που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους, δεν μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους και ακόμα και αν καταφέρουν να τα πουλήσουν θα τους μείνει ένα μεγάλο χρέος να ξεπληρώνουν δεδομένου ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που αγοράστηκαν (δηλαδή και δαρμένοι και κλαμμένοι).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόβλημα των άδειων σπιτιών είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει 18,5 εκατ. άδεια σπίτια και 3,5 εκατ. άστεγους.

Περιττό να τονίσουμε ότι ο καπιταλισμός και η οικονομία της αγοράς είναι το χειρότερο σύστημα κατανομής των οικονομικών πόρων και οι αριθμοί που παραθέτουμε δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ούτε στον πιο καλόπιστο.

Πηγές: GuardianVolkskrant και διεθνής καπιταλιστικός τύπος