Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-gave-birth-control-to-ethiopian-jews-without-their-consent-8468800.html

Του Alistair Dawber

27/01/2013

Το Ισραήλ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει χορηγήσει σε Εβραίους Αιθίοπες μετανάστες ενέσεις αντισύλληψης, συχνά χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση είχε αρνηθεί στο παρελθόν ότι εφάρμοζε την πρακτική, αλλά ο γενικός διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας έδωσε τώρα εντολή να σταματήσουν οι γυναικολόγοι την χορήγηση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μια έκθεση της Haaretz, για πρώτη φορά εκφράστηκαν υποψίες από έναν ερευνητή δημοσιογράφο, το Gal Gabbay, που πήρε συνέντευξη από περισσότερες από 30 γυναίκες από την Αιθιοπία, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει γιατί τα ποσοστά γεννήσεων στην κοινότητα είχαν μειωθεί δραματικά.

Μια από τις γυναίκες που έδωσε συνέντευξη φέρεται να έχει δηλώσει: «Αυτοί [το ιατρικό προσωπικό] μας είπαν ότι είναι εμβολιασμός. Το παίρναμε κάθε τρεις μήνες. Είπαμε ότι δεν το θέλαμε.» Υποστηρίζεται ότι μερικές από τις γυναίκες υποχρεώθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να λάβουν το φάρμακο, ενώ ήταν σε καταυλισμούς διαμετακόμισης στην Αιθιοπία.

Το εν λόγω φάρμακο πιστεύεται ότι είναι Depo-Provera, το οποίο εγχύεται κάθε τρεις μήνες και θεωρείται ότι είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό, μακράς διαρκείας αντισυλληπτικό.

Σχεδόν 100.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας έχουν μετακινηθεί στο Ισραήλ σύμφωνα με το Νόμο της Επιστροφής από την δεκαετία του 1980, αλλά η Εβραϊκή καταγωγή τους έχει αμφισβητηθεί από διάφορους ραβίνους. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατέχει επίσης το χαρτοφυλάκιο της υγείας, προειδοποίησε ότι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική «απειλούν την ύπαρξή μας ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».

Η Haaretz δημοσίευσε ένα απόσπασμα επιστολής που στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας στις μονάδες της χορήγηση του φαρμάκου. Είπαν στους γιατρούς «να μην ανανεώνουν τις συνταγές για Depo Provera για τις γυναίκες αιθιοπικής καταγωγής, εάν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει η ανησυχία ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της θεραπείας».

Η Sharona Eliahu Chai, δικηγόρος του Συλλόγου Πολιτικών Δικαιωμάτων στο Ισραήλ (ACRI), δήλωσε: «Τα ευρήματα από τις έρευνες για τη χρήση της Depo Provera είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, εγείροντας ανησυχίες για επιβλαβείς πολιτικές υγείας με ρατσιστικές συνέπειες κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας ορθώς έδρασε γρήγορα και έβαλε εμπρός τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.»

Για τη μετάφραση postbezorger