Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο : Διαβάστε για το ξεχείλωμα της συγκέντρωσης πλούτου άνευ οποιουδήποτε προηγουμένου!

Κρίση σου λέει μετά… Μα τι κρίση μας λέτε όταν κάποιοι συνεχίζουν να γιγαντώνουν τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκιά τους ; Όμως μια συστημική κρίση (που στον Βορρά έχει άλλα ειδικά αίτια απ’ ό,τι στο Νότο όπως στην Ελλάδα) πλήττει μόνο τα λαϊκά στρώματα αφού οι ίδιες ελίτ έχουν το μονοπώλιο της οικονομικής και φυσικής βίας… Η απελευθερωμένη από χρόνια οικονομία της Βρετανίας μια χαρά τα πηγαίνει και «ευημερούν» και οι πολίτες της. Τα οφέλη της διεθνοποιημένης αγοράς φάνηκαν. Απλά την άφησαν να κάνει τη δουλειά της. Βέβαια η αγορά ξέρει ποιους θα ανταμείψει, αυτούς που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζήτηση (δηλαδή την εκπλήρωση των αναγκών τους) με χρήμα. Και όσον αφορά την κρίση ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Τους έχει θίξει όλους η κρίση; Μάλλον όχι. Και αυτό διότι η κρίση αντιμετωπίζεται μεν «ταξικά», στις απελευθερωτικές τάξεις όμως πρέπει να ανήκουν πλέον όλα τα θύματα της Νεοφιλελεύθερης Καπιταλιστικής Παγκοσμιοποίησης.

Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις (οικονομικές και πολιτικές) για χάρη του διεθνοποιημένου συστήματος και για να το κάνουν να ορθοποδήσει ξανά, ξέρουν πολύ καλά ποιους θα ζημιώσουν. Τα λαϊκά στρώματα δηλαδή. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά φυσικά, διότι σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεε η διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς και μαζί της αυτοί που επωφελούνται απ’ αυτή. – Κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ από μόνο του όπως ευαγγελίζονται διάφοροι «προφήτες» της «αντικαπιταλιστικής» Αριστεράς. Οπότε δεν είναι και πολύ περίεργο το παράδειγμα της Βρετανίας, ίσα- ίσα τη δουλειά τους κάνουν.

Το ζήτημα είναι πόσο καιρό ακόμα εμείς θα ανεχόμαστε να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, που παίρνει πελώριες διαστάσεις στην εποχή της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης, και να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις. Αν δεν γίνουμε εμείς οι εξελίξεις που θα φέρουν τους όρους της Οικονομικής και κατά συνέπεια της Εθνικής Κυριαρχίας που καταρρέει τάχιστα, μέσα από ένα Μέτωπο για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση, για την Οικονομική Αυτοδυναμία των λαών, ο μεσαίωνας δεν θα μας φαίνεται πολύ μακρινός.

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύεται στο «εναλλακτικό» μέσο της εκφυλισμένης «Αριστεράς», γι’ αυτό και δε διστάζει έμμεσα να προμοτάρει ακόμα και τους…άκρως αντιδραστικούς Εργατικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο «προοδευτικό» μέσο πρωτοστάτησε στις «ίσες αποστάσεις» σε όλους τους πολέμους της Υπερεθνικής Ελίτ (ουσιαστικά στηρίζοντας όλους τους πολέμους αυτούς) ενώ σήμερα κάνει παγκόσμια εκστρατεία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου…Τσε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρωτοστατεί στον …«αντιφασιστικό αγώνα» που απειλεί δήθεν την Ευρώπη, παρέα και με μπόλικους Έλληνες εκπροσώπους της εκφυλισμένης «Αριστεράς». (εμφάσεις δικές μας)

Ο πλούτος των 1000 πλουσιότερων ανθρώπων φτάνει στο νέο ρεκόρ των 519 δις λιρών

ΠΗΓΗ : The Guardian, 18-05-2014

Ένας «εκπληκτικός» χρόνος για τους πλουσιότερους Βρετανούς που είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 15.4%, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List.

Οι περιουσίες των 1000 πλουσιότερων Βρετανών μαζί έφτασαν στο νέο μέγιστο των 519 δις λιρών – ισοδύναμο με το ένα τρίτο του εθνικού οικονομικού προϊόντος και διπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Η αξία της Βρετανικής ελίτ των πλουσίων ανέβηκε κατά 15.4% από την προηγούμενη χρονιά των 450 δις λιρών, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List. Ο Philip Beresford, που κατάρτισε την κατάταξη, είπε : «Ποτέ δεν είχα ξαναδεί μία τόσο εκπληκτική άνοδο του προσωπικού πλούτου όσο όσο την ανάπτυξη των περιουσιών των 1000 πλουσιότερων βρετανών κατά το τελευταίο έτος. Οι πλούσιοι στη Μ. Βρετανία είχαν μια μοναδική χρονιά.»

Ο πλούτος των 1000 στην κορυφή της πυραμίδας έχει διπλασιαστεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αυξανόμενος από τις 259 δις λίρες του 2009. Το Εργατικό Κόμμα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση προεδρεύει ενδιαμέσου ενός διευρυνόμενου χάσματος ισότητας.

O Chris Leslie, σκιώδης γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών, είπε : «Δεν είναι καθόλου περίεργο που οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει πολύ πλουσιότεροι κατά τον τελευταίο χρόνο, όταν ο David Cameron έχει δώσει τεράστια φοροαπαλλαγή στους εκατομμυριούχους. Κι όμως την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μία κρίση που επηρεάζει το κόστος ζωής τους και βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση κατά 1,600 λίρες το χρόνο από το 2010. Οι Εργατικοί είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνοι μερικούς στην κορυφή.»

Οι πραγματικοί μισθοί – οι πληρωμές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό – έπεφταν μέχρι πρόσφατα, αν και τώρα αρχίζουν να επανακάμπτουν. Τα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν την προηγούμενη βδομάδα ότι το πλουσιότερο 1% της Βρετανίας είχε συσσωρεύσει τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο 55% μαζί. Τα δεδομένα ακόμα αποκαλύπτουν την έκταση της ανισότητας στο δίπολο Βορρά-Νότου, με τον πλούτο των νοικοκυριών του νοτιοανατολικού κομματιού να αυξάνει 5 φορές πιο γρήγορα από αυτόν ολόκληρης της χώρας.

Η Rachael Orr, επικεφαλής του προγράμματος φτώχειας Oxfam του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Είναι ανάγκη οι πολιτικοί μας να αδράξουν την ευκαιρία και να ορίσουν ως πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό του χάσματος ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς. Δεν μπορεί να είναι σωστό σήμερα στη Βρετανία μία μικρή ελίτ να γίνεται όλο και πλουσιότερη ενώ εκατοντάδες χιλιάδες να βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχουν χρήματα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους – απλά χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ζητείται από τους πλουσιότερους μόνο να πληρώσουν τους δίκαιους φόρους τους αλλά και ότι τα παραθυράκια που επιτρέπουν σε πολλούς να υπεκφεύγουν των υποχρεώσεών τους να έχουν κλείσει.»

Η λίστα δείχνει ότι η Βασίλισσα είχε ένα καλό έτος, προσθέτοντας 10 εκατ. Λίρες στην προσωπική της περιουσία, και τώρα βρίσκεται 285η θέση με 330 εκατ. Λίρες. Το πρώην αφεντικό της Tesco, Sir Terry Leahy, που παραιτήθηκε από την αλυσίδα σουπερμάρκετ το 2011, είναι ανάμεσα στους νεοεισερχόμενους με αξία 100 εκατ. Λίρες, που τον τοποθετεί στην 863η θέση.

(…)

Οι συντάκτες της λίστας των πλουσίων βρήκαν ακόμα τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων που ζουν στη Βρετανία να είχε αυξηθεί σε πάνω από 100 για πρώτη φορά. Η Βρετανία έχει 104 δισεκατομμυριούχους- πάνω από τριπλάσιους σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία –που μοιράζονται μία περιουσία πάνω από 301 δις. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία έχει περισσότερους κατά κεφαλήν δισεκατομμυριούχους από κάθε άλλη χώρα,  ενώ οι συνολικά 72 δισεκατομμυριούχοι του Λονδίνου είναι περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο.

Η 26η Sunday Times Rich List είναι βασισμένη στον «αναγνωρίσιμο πλούτο» – συμπεριλαμβανομένων της γης, της ιδιοκτησίας, άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως έργα τέχνης, άλογα κούρσας, ή σημαντικά μερίδια σε εισηγμένες εταιρίες. Αποκλείει τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους οι SundayTimes δεν έχουν πρόσβαση. (σ.σ. φανταστείτε να μην τους απέκλειε τι θα γινόταν!!)