Print Friendly, PDF & Email

Άσαντ: Κανείς δεν κάλεσε τις ΗΠΑ στο Manbij της Συρίας, όλα τα ξένα στρατεύματα στη Συρία, χωρίς άδεια είναι «εισβολείς»

ΠΗΓΗ: RT

Οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τις ΗΠΑ, που εισέρχονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση είναι εισβολείς, είπε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ σε συνέντευξη του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχε δώσει άδεια στα στρατεύματα των ΗΠΑ που σήμερα βρίσκονται στο Manbij της Συρίας να είναι εκεί.

«Οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα που έρχονται στη Συρία, χωρίς πρόσκληση ή συνεννόηση ή την άδειά μας, είναι εισβολείς, είτε είναι Αμερικανοί, Τούρκοι, ή οποιοσδήποτε άλλος,» είπε ο Άσαντ στο κινέζικο τηλεοπτικό κανάλι Phoenix, όπως αναφέρθηκε από το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο της Συρίας, εάν η Δαμασκός έχει «ανοίξει τις πόρτες» για τα αμερικανικά στρατεύματα στην πόλη Manbij στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, ο Άσαντ είπε: «Όχι, δεν το κάναμε».

«Τι πρόκειται να κάνουν [τα ξένα στρατεύματα]; Να πολεμήσουν την ISIS [ισλαμικό κράτος, πρώην ISIL]; Οι Αμερικανοί έχασαν σχεδόν σε κάθε πόλεμο. Έχασαν στο Ιράκ, όπου στο τέλος αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Ακόμη και στη Σομαλία, πόσο μάλλον στο Βιετνάμ στο παρελθόν και στο Αφγανιστάν.»

Σύμφωνα με τον Άσαντ, οι ΗΠΑ «δεν πέτυχαν πουθενά όπου έστειλαν στρατεύματα, δημιουργούν μόνο ένα χάος. Είναι πολύ καλοί στη δημιουργία προβλημάτων και την καταστροφή, αλλά είναι πολύ κακοί στην εξεύρεση λύσεων.»

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε νωρίτερα τον Μάρτιο ότι αμερικανικά στρατεύματα έχουν σταλεί στο Manbij της Συρίας για την πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ κουρδικών δυνάμεων υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και ανταρτών υποστηριζόμενων από την Τουρκία.

Χωρίς ξένη παρέμβαση, ο πόλεμος στη Συρία θα τελειώσει σε «μερικούς μήνες», σημείωσε ο Άσαντ.

«Η πολυπλοκότητα αυτού του πολέμου είναι η ξένη επέμβαση. Αυτό είναι το πρόβλημα», είπε.

Ο πρόεδρος της Συρίας τόνισε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην Raqqa, το προπύργιο του ισλαμικού κράτους, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Manbij της Συρίας.

Τα αμερικανικά στρατεύματα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην πόλη Manbij νωρίτερα τον Μάρτιο. Αναφορές εκείνης της περιόδου υποστήριζαν ότι μια συμφωνία είχε επιτευχθεί ώστε οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ να παραδώσουν περίπου 20 χωριά σε μια ζώνη μεταξύ Manbij και Al-Bab, τα οποία είχαν επανακαταληφθεί πρόσφατα από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Τουρκία, στη συριακή κυβέρνηση.

«Αυτοί [οι συριακές δυνάμεις] γνωρίζουν σίγουρα που [οι ΗΠΑ] είμαστε, και έχουμε επίγνωση του που βρίσκονται. Δεν υπάρχει πρόθεση μεταξύ των δυο για οποιασδήποτε σύγκρουση εναντίον οποιουδήποτε μέρους εκεί, εκτός εναντίον της ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Captain Jeff Davis στους δημοσιογράφους.

Την Πέμπτη, η αμερικανική ηγεσία συμμαχία επιβεβαίωσε ότι περίπου 400 Aμερικάνοι πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις είχαν φθάσει στη Συρία για να δημιουργήσουν ένα φυλάκιο για την υποστήριξη μιας επιχείρησης για τη κατάληψη της πόλης Raqqa. Το νέο άγημα προστίθεται στους 500 Aμερικάνους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Συρία. Ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ John Dorrian, εκπρόσωπος του συνασπισμού, αναφέρει ότι οι νέοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να επισπεύσουν την ήττα των τρομοκρατών στη Raqqa.

Ο Τραμπ εισβάλλει στη Συρία

Μην κάνετε λάθος: Μιλάμε για μεγάλη είδηση και, μάλιστα, πολύ κακή είδηση

ΠΗΓΗ: Daniel McAdams, Global Research

Παρά το γεγονός ότι ο συριακός στρατός, με σύμμαχό τη Ρωσία, έχει σημαντικές επιτυχίες ενάντια στην ISIS κατά την τελευταία εβδομάδα, η Washington Post αναφέρει απόψε ότι ο Πρόεδρος Trump για πρώτη φορά έστειλε τακτικό στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα σε θέσεις μάχης.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της εμπλοκής των ΗΠΑ στο πόλεμο στη Συρία και έρχεται χωρίς άδεια του Κογκρέσου, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, και χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Συρίας. Με λίγα λόγια, είναι τρεις φορές παράνομη.

Σύμφωνα με την Post, Αμερικανοί πεζοναύτες αναχώρησαν από τα πλοία τους στη Μεσόγειο και έχουν δημιουργήσει ένα φυλάκιο σε συριακό έδαφος από όπου θα βομβαρδίσουν το «αρχηγείο» της ISIS στη Raqqa. Η Post συνεχίζει:

Οι πεζοναύτες στο έδαφος περιλαμβάνουν τμήμα μιας πυροβολαρχίας που μπορεί να εκτοξεύσει ισχυρές βόμβες 155 χιλιοστών από οβιδοβόλα M777 Howitzers, είπαν δύο αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της αποστολής. Η δύναμη της εκστρατευτικής μονάδας εδάφους, Battalion Landing Team 1st Battalion, 4th Marines, θα επανδρώσει τα όπλα και θα παράσχει υποστήριξη πυροβολικού στις τοπικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη. Πρόσθετοι πεζικάριοι από τη μονάδα είναι πιθανό να παράσχουν ασφάλεια.

Στις 5 Μαρτίου, το RT έδειξε πλάνα μιας αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας που εισέρχεται στη Συρία κοντά στη συριακή πόλη Manbij. Τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ αρχικά απόκρυψαν την ιστορία, αλλά η Post επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα στρατεύματα ήταν από το 75ο Ranger Regiment σε οχήματα Stryker.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβετε για αυτήν την ξαφνική κλιμάκωση της εμπλοκής των ΗΠΑ είναι ότι αν αυτή η «κούρσα προς τη Raqqa» κερδηθεί από τον αμερικανικό στρατό και όχι από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να παραδώσουν το έδαφος στην κυβέρνηση Άσαντ είναι σχεδόν μηδέν. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια επιχείρηση που μικρή σχέση έχει με το διώξιμο της ISIS από την ανατολική Συρία και πολύ περισσότερο με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτείών να αποσχίσουν την ανατολική Συρία ως μόνιμο προκεχωρημένο φυλάκιο από το οποίο μπορούν, για παράδειγμα, να συνεχίσουν το αρχικό νεοσυντηρητικό/ισραηλινό / Σαουδαραβικό σχέδιο για την «αλλαγή καθεστώτος» στη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μια στρατιωτική απόπειρα για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Κάτι που ακόμα και ο Ομπάμα με την εξαιρετικά απερίσκεπτη πολιτική του στη Μέση Ανατολή δεν θα τολμούσε να κάνει.

Πώς θα αντιδράσουν οι Ρώσοι σε αυτή την εξέλιξη;

Πώς θα αντιδράσουν οι Ρώσοι εάν η αυξημένη αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Συρίας αρχίζει να απειλεί ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία (με τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας); Με τη πολιτική του Προέδρου Τραμπ “να τα πάμε καλά με τη Ρωσία” να έχει παρατηθεί(…), πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν οι Ρώσοι τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία από ότι θα μπορούσε μόνο ένα μήνα περίπου πριν;

Μην κάνετε κανένα λάθος: αυτό είναι μεγάλη είδηση. Και πολύ άσχημη.