Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Αναδημοσιεύουμε ένα θαρραλέο, αν και μέσα στα αναμενόμενα όρια της φιλελεύθερης «πολιτικής ορθότητας», άρθρο του (επίσης Εβραίου) Richard Falk, που μιλάει καθαρά για αποικιοκρατία, απαρτχάιντ και εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη. Το αφιερώνουμε στο «Ποτάμι» (το κόμμα του εβραϊκού λόμπι στην Ελλάδα), στον έλληνα Γιαρ Λιαπιντ, wannabe πολιτικό, Σταύρο Θεοδωράκη (κυκλοφορούν κάτι φήμες στο διαδίκτυο ―αλλά δεν τις πιστεύουμε― ότι μαζί με τους Τσαγκαρουσιάνο του Lifo και λοιπούς ιδιοκτήτες δωρεάν πατσαβουρο-φυλλάδων δεξιώνονταν από τον αμερικανό πρέσβη σε τακτική βάση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, προφανώς στα πλαίσια του προγράμματος «πλύση εγκεφάλου της γενιάς του facebook»), και τον νεοφιλελεύθερο δημοσιογράφο (ας πούμε), σίγουρα προπαγανδιστή, Εκλεκτό (με κεφαλαίο «Ε» δεν είναι τυπογραφικό λάθος) κύριο Τέλλογλου. Δες σχετικά : «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μετάφραση: postbezorger

ΠΗΓΗ: ‘Colonialism, apartheid and ethnic cleansing’: UN rapporteur on Palestine blasts Israel , RT.com (22/03/2014)

  Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη κατεχόμενη Παλαιστίνη κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές για τη διεξαγωγή αποικιοκρατικών πολιτικών, που αποτελούν μορφές απαρτχάιντ και εθνοκάθαρσης στα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, την Παρασκευή, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατεχόμενη Παλαιστίνη, Richard Falk, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σπρώχνει τους Παλαιστινίους έξω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τη μειονότητα ώστε να τους αναγκάσει να μεταναστεύσουν.

Ο Falk, ένας εθνικά Εβραίος εμπειρογνώμονας στο διεθνές δίκαιο και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ισραηλινές πολιτικές έχουν «μη αποδεκτά χαρακτηριστικά αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και εθνοκάθαρσης.»

Στην παρούσα κατάσταση, όπου οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται σε αδιέξοδο, η επιτάχυνση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη έχει κάνει τους Παλαιστινίους να χάνουν την πίστη τους ότι θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί ένα δικό τους κράτος.

«Κάθε αύξηση της διεύρυνσης των οικισμών, ή κάθε περιστατικό κατεδάφισης σπιτιού είναι ένας τρόπος επιδείνωσης της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός και μειώνει ότι προοπτικές θα μπορούσαν να υπάρξουν ως αποτέλεσμα των υποτιθέμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ.

Μιλώντας για τη de facto προσάρτηση τμημάτων του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ, ο Falk στην πραγματικότητα επικαλούταν μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία εκπονήθηκε από την ομάδα του και παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ισραηλινή πολιτική στη Δυτική Όχθη ουσιαστικά αρνείται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση μέσω του «απαρτχάιντ και του διαχωρισμού».

«Η διατήρηση επ’ αόριστον μιας καταπιεστικής κατοχής που περιέχει πολλά τιμωρητικά στοιχεία φαίνεται επίσης να έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη, πράγμα που συνάδει με τους προφανείς στόχους του Ισραήλ για προσαρτήσεις, αποικιοκρατία και εθνοκάθαρση , ιδίως σε σχέση με τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,» αναφέρει η έκθεση.

Για το σκοπό αυτό, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως «ανακλήσεις αδειών παραμονής, κατεδαφίσεις δομών κατοικίας που δημιουργήθηκαν χωρίς ισραηλινές άδειες (που συχνά είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν), καθώς και αναγκαστικών εξώσεων των παλαιστινιακών οικογενειών,» η οποία είναι μια σαφής παραβίαση του Διεθνούς Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, αναφέρει η έκθεση.

Μόνο στην Ιερουσαλήμ, πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι έχασαν το δικαίωμά τους να ζουν στην πόλη από το 1996, μόνο και μόνο επειδή το Ισραήλ έχει επιβάλλει νόμους διαμονής υπέρ των Εβραίων, καθιστώντας δυνατή την κατάργηση των αδειών διαμονής για Παλαιστίνιους, αναφέρει ο Falk.

«Το 11.000 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανές προκλήσεις στα δικαιώματα διαμονής τους», είπε.

Μαζί με την έξωση του αραβικού πληθυσμού από την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ κατασκευάζει ενεργά νέους οικισμούς για να «αλλάξει την εθνοτική σύνθεση» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Falk.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα του λεγόμενου Πολέμου των Έξι Ημερών στη Μέση Ανατολή το 1967. Η κατεκτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ αργότερα προσαρτήθηκε ως μέρος της αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και η κίνηση αυτή δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Ταυτόχρονα, οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η μόνη γη που τους έχει απομείνει. Τη πρωτεύουσα του κράτους τους, σχεδιάζουν να είναι η κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ στα σημερινά του σύνορα, ενώ το Ισραήλ λέει ότι η άρνηση των Παλαιστινίων είναι το βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ αρνείται σταθερά όλες τις καταγγελίες για διωγμό των Παλαιστινίων, μετατοπίζοντας το φταίξιμο στους Παλαιστινίους αντιπάλους του, τους οποίους κατηγορεί για αντι-ισραηλινή βία που διαταράσσει μόνιμα την ειρήνη στο εβραϊκό κράτος.

Αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο των συνομιλιών με το Ισραήλ πριν από τη λήξη της προθεσμίας για μια συμφωνία-πλαίσιο, που ξεκίνησε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, και λήγει στις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Falk, όλες οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συνήθως υπονομεύονται από την απότομη αύξηση των δραστηριοτήτων εποικισμού των Ισραηλινών. Ταυτόχρονα, η γενική στάση του ισραηλινού πολιτικού κατεστημένου προς την άμεση έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους έχει υποστεί σοβαρή αλλαγή, σημειώνει ο Falk, καθώς πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν σήμερα, ακόμη και την συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις ως προδοσία των εθνικών συμφερόντων τους.

«Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπήρχε κάτι στα δεξιά του [πρωθυπουργού Μπενιαμίν] Νετανιάχου,» δήλωσε ο Falk, επισημαίνοντας ότι σήμερα η σταδιακή μετατόπιση προς τα δεξιά έχει λάβει χώρα. «Και υπάρχει μια ισχυρή εσωτερική ισραηλινή αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι, με οποιονδήποτε μειωτικό τρόπο, αξίζουν ένα δικό τους κράτος», κατέληξε.

Εν όψει της λήξης της εξαετούς θητείας του ως ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, o Richard Falk αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη Δευτέρα, πριν το Σώμα ορίσει τον διάδοχό του. 

Διαβάστε επίσης: Τ. Φωτόπουλος, «Παλαιστίνη: Το τέλος της “λύσης” των δυο κρατών» (04/10/2003) και

«Η σιωνιστική επίθεση ενάντια στη διεθνή αντίσταση κατά της Νέας Παγκόσμιας Τάξης και η Ελευθεριακή Αριστερά» (Φθινόπωρο 2010)