Print Friendly, PDF & Email

Το νομοσχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ *ΔΕΝ* «αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δλδ το αριστερό δεκανίκι του νεο-πασοκικου μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στον ελληνικό λαό (νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, ερτ, νοσοκομεία, παραλίες, θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων κλπ κλπ) και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως και η απελευθέρωση κάθε άλλης αγοράς (εμπορευμάτων, κεφαλαίων, εργασίας) επιβάλλεται από τις οδηγίες και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ δλδ τον υπερεθνικό οργανισμό στην ευρωπαική ήπειρο που εφαρμόζει, επιβλέπει και επιβάλει μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Κατά συνέπεια ακόμα και αν το νεο-πασοκικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ γίνει ποτέ κυβέρνηση θα κάνει ακριβώς τα ίδια εφόσον θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αφού ούτως ή άλλως έχει υπερψηφίσει όλες τις συνθήκες της ΕΕ (Μααστριχτ κλπ). Εξάλλου οι τσαρλατάνοι πολικάντηδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς και συμμετοχών σε αμοιβαία κεφάλαια πολυεθνικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η μόνη φορά που ακούγεται η λέξη «καπιταλισμός» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι όταν οι βουλευτές του κάνουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες τους.

Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν ήδη χώρα και όσες θα ακολουθήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι «αντιδραστικά μέτρα και επιλογές» της συγκυβέρνησης όπως αφήνει να εννοηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν πρόκειται βέβαια να αλλάξει καμία «πολιτική σε όφελος του λαού» όσο η χώρα παραμένει εντός της ΕΕ. Η κλασσική προτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «ρήξη/αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ» στην οποία θα οδηγήσει ο αγώνας των εργαζομένων με «το ξεδίπλωμα ενός μεγάλου κινήματους ενός πανεργατικού-παλλαικού αγώνα» είναι στην καλύτερη περιπτωση φενάκη και στην χειρότερη απάτη ολκής.

Αυτά που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι απλά ανέκδοτα και έτσι άλλωστε τα εκλαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι δεν τους τίμησαν με την ψήφο τους ούτε στις τελευταίες εκλογές ούτε βέβαια στο μέλλον. Το πρόβλημα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ –όπως και με την πλειοψηφία των αριστερο-δεξιών γκρουπούσκουλων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου – δεν είναι η επιρροή που έχει στο εκλογικό σώμα ή στο πολιτικό ρόλο που μπορεί να παίξει (απολύτως κάνενα ούτε σήμερα ούτε στο ορατό μέλλον) αλλά δυστυχώς η πιθανή επιρροή που μπορεί να έχει στο συνειδησειακό επίπεδο μέρους της νεολαίας η κούφια αντικαπιταλιστική ρητορική της. Είναι τόσο βαθιά η επιρροή του τροτσκισμού στο αριστερό δεκάνικι του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα και στον 22ο αιώνα θα επιμένουν στην ίδια αποτυχημένη και παραπλανητική τακτική που συνοψίζεται στην θέση «θέτουμε μαξιμαλιστικά αιτήματα και καθώς η εκπλήρωση τους ΔΕΝ είναι δυνατή στο υπάρχον πλαίσιο θα οδηγήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση της λαικής συνείδησης». Θεωρητικές ανοησίες όπως έχει αποδείξει η ιστορία με τραγικά αποτελέσματα στα λαϊκά στρώματα.

Για να καταλάβετε την απάτη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ας δούμε τα μέτρα που προτείνουν με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

α) Πλήρης επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς  αποζημίωση,  και συνολικά του τομέα παραγωγής ενέργειας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.  Έξω οι ιδιώτες παραγωγοί που φέσωσαν τους καταναλωτές και την ΔΕΗ και λειτουργούν με κριτήριο τα κέρδη και λειτουργία της για τον λαό, για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους καταναλωτές, όχι για τους ιδιώτες παραγωγούς

β) Πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που επιβάλλει η ΕΕ που αποτελεί το πλαίσιο επιβολή όλων αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών που επιβάλλουν την απελευθέρωση (ενδεικτικά, 92/1996, 54/2003, 72/2009), στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για απειθαρχία, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

γ) Καμιά ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και περιουσίας.  Κατάργηση του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

Η (τροτσκιστική) απάτη της υπόθεσης είναι ότι θέλουν ο κόσμος να αγωνιστεί για όλα τα παραπάνω στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για (προσέξτε την ορολογία) την απειθαρχία, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από όλα όσα προτείνουν ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν ΠΟΤΕ όσο η χώρα παραμένει μέσα στην ΕΕ και στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Δλδ δεν μπορεί ο αγώνας για τα παραπάνω μέτρα να οδηγήσει ούτε στην ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, ούτε βέβαια στην «αποδέσμευση» από την ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μόνο η έξοδος από την ΕΕ (προυπόθεση) μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή μέτρων όπως τα παραπάνω. Δεν το καταλαβάινουν αυτό στο αριστερό δεκανίκι (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) του νεοπασοκικού μορφώματος (ΣΥΡΙΖΑ) ή είναι επαγγελματίες απατεώνες επαναστάτες σαν τους αντίστοιχούς απατεώνες πολικάντηδες της δήθεν ριζοσπαστικής αριστερά στην Ελλάδα (όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται στο αριστερό κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ);

====

Η πικρή αλήθεια είναι ότι την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να την σταματήσει κανένα συνδικαλιστικό κίνημα των υπαλλήλων της ΔΕΗ όπως το ξεπούλημα των λιμανιών ή των αεροδρομίων δεν μπορεί να το σταματήσει κάνενα συνδικαλιστικό κίνημα των αντίστοιχων εργαζομένων. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν ξεπουλημένες στα κόμματα (σήμερα και στον ΣΥΡΙΖΑ). Είναι γεγονός αδιαναμφισβήτητο ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα που θα μπορούσε να παίξει ένα ριζοσπατικό ρόλο με άγριες απεργίες και ήταν πάντοτε χαλιναγωγημένο από τα κόμματα και τους συνδικαλιστές του κομματικού σωλήνα που αργότερα αμείβονταν με θέσεις στην βουλή ή στα υπουργεία.

Ούτε το κύριο πρόβλημα είναι η γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε που ακολουθεί η ντόπια και υπερεθνική ελίτ στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων φέρνοντας την μία κοινωνική ομάδα αντιμέτωπη με την άλλη, με αποτέλεσμα όλες οι ιδιωτικοποιήσεις να περνάνε αναίμακτα τμηματικά μία προς μία. Είναι βέβαια και αυτό μέρος του προβλήματος αφού ένα ανεξάρτητο από κόμματα συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε να βοηθήσει τα εργατικά/λαϊκά στρώματα να αποκτήσουν ταξική συνείδηση και να μην εξαρτώνται από την «πρωτοπορία της εργατικής τάξης». Ακόμα και σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της οι (μεταξύ άλλων) τροτσκιστές επαναστάτες της συμφοράς στην Ελλάδα έχουν επιδοθεί στον υπερ πάντων αντιφασιστικό αγώνα και στην …ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ η οποία θα συμβεί σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον πιθανόν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη εν ήδη ομαδικού τρανς ή οργασμού. Τι είδους ταξική συνείδηση να αποκτήσει ο κόσμος όταν η (υποτίθεται) πρωτοπορία της εργατικής τάξης αποπροσανατολίζει όχι μόνο για τα αίτια που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, όχι μόνο για την φύση των αγώνων που χρειάζονται για να ξεπεράσουμε την κρίση (σχετικό με το πρώτο) αλλά ακόμα και για την ίδια την ΕΕ. Αντί αυτού το έχουν ρίξει στον αντιφασιστικό αγώνα über alles.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο αλλά τέτοιας μαζικής κλίμακας που δεν έχουν ξανασυμβεί στην χώρα. Πρόκειται για κυριολεκτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με διπλό στόχο. Την πλήρη απελευθέρωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών στα πλαίσια των 4 ελευθεριών του Μαάστριχτ (κεφάλαιο, εμπορεύματα, υπηρεσίες, εργασία) στα πλαίσια των επιταγών της νεοφιλελέυθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίσης με κατάληξη στα χέρια πολυθενικών εταιριών και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα πάνε και αυτά σε ξένα χέρια για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δημιουργήσουν ένα μαζικό λαικό κίνημα όπως το ΜΕΚΕΑ που προτείνουμε με συγκεκριμένους στόχους εκ των οποίων ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι η άμεση μονομερής έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Με συγκεκριμένους άμεσους στόχους και μεσοπρόθεσμο στόχο το χτίσιμο μιας αυτοδύναμης οικονομίας έξω από την νεοφιλελέυθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έκκληση για ένα Λαϊκό Μέπωπο Κοινωνικής και Εθνικής απελευθέρωσης – Οι 10 θέσεις και πρόταση οργανωτικού