Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση για ένα χρόνο εισαγωγών αγροτικών προιόντων, τροφίμων και ακατέργαστων προιόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ελπίζουμε τα μέτρα να κρατήσουν …για πάντα και να επεκταθούν και η Ρωσία να επιλέξει ένα δρόμο αυτοδύναμης ανάπτυξης έξω από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τις ανοιχτές και απελευθερωμένες αγορές που επιβάλλει μέσω των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των οργάνων τους, χτίζοντας ένα αντίπαλο δέος με τη δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής προς την Υπερεθνική Ελίτ, Ευρασιατικής Ένωσης. Αυτά βέβαια είναι προς το παρόν επί μέρους μέτρα που παίρνει το εθνικιστικό τμήμα της Ρωσικής ελίτ, με τη μαζική στήριξη του Ρωσικού λαού, δηλαδή μέτρα από τα «πάνω». Εμείς προτείνουμε δράση και μέτρα από τα «κάτω» μέσα από ένα Μέτωπο για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση (βλ. ΜΕΚΕΑ). Αν δεν χτίσουμε ένα ΜΕΚΕΑ θα παρακολουθούμε σαν απλοί θεατές τις εξελίξεις γύρω μας και θα μας καταπιεί οριστικά και αμετάκλητα η …μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, διότι σωτηρία με τα δεξιά και «αριστερά» παραρτήματα που παριστάνουν τα ελληνικά κόμματα δεν υπάρχει. Είναι το ένα χειρότερο και πιο διαβρωμένο από τον άλλο.

__________________________________

Πηγή: Duma mulls new bill to define and punish ‘aggressor nations’ RT (29.07.2014)

Νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν τροποποίηση της Ρωσικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων κατά των ξένων χωρών τις οποίες η κυβέρνηση περιλαμβάνει σε ειδικό κατάλογο με «επιτιθέμενα έθνη». (aggressor nations)

Το νομοσχέδιο, που παρασκευάζεται από τους βουλευτές Evgeny Fyodorov και Anton Romanov του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, μαζί με την ομάδα της «Kοινοβουλευτικής Kυριαρχίας» που ενώνει εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Κρατικής Δούμας, αποσκοπεί στην τροποποίηση πολλών υφισταμένων νόμων, όπως ο νόμος για τις κρατικές συμβάσεις και του νόμου περί λογιστικού ελέγχου.

Οι νομοθέτες θέλουν να δώσουν στη Ρωσική κυβέρνηση την εξουσία να διαμορφώσει και να εγκρίνει ένα κατάλογο «επιτεθέμενων εθνών» – χωρών όπου οι αρχές επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, των πολιτών ή και των εταιρειών της.

Μόλις κάποια χώρα συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό, όλοι οι πολίτες της, οι μόνιμοι κάτοικοι και εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην επικράτειά της, χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να παραδίδουν νομικές υπηρεσίες, επιχειρηματικές συμβουλές και οικονομικούς ελέγχους στο έδαφος της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση θα είναι επίσης σε θέση να άρει ορισμένες από τις κυρώσεις ή να θεσπίσει πρόσθετους περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυτούς τους ανθρώπους και τις εταιρείες αν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Ο Fyodorov έχει πει στη μαζικής κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα Izvestia ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις έξι μεγάλες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες των ΗΠΑ που λειτουργούν στη Ρωσία – Deloitte, KPMG, Ernst and Young, Price Waterhouse Coopers, Boston Consulting και McKinsey. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με τις εταιρείες αυτές μπορούν να εισαχθούν αμέσως, καθώς η Κρατική Δούμα θα εξετάσει το νομοσχέδιο μόλις το φθινόπωρο και ορισμένα κυβερνητικά συμβόλαια θα πρέπει να υπογραφτούν πριν από αυτό.

Ο βουλευτής είναι γνωστός για παρόμοιες προτάσεις που έκανε νωρίτερα αυτό το έτος. Τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι η Κάτω Βουλή ετοίμαζε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει εντελώς στις κρατικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των συμβούλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των θυγατρικών τους. Πριν από αυτό πρότεινε απαγόρευση της χρήσης των λογιστικών εταιρειών των ΗΠΑ για τον οικονομικό έλεγχο των κρατικών εταιριών.

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι ξένοι σύμβουλοι ασκούν μυστικά πίεσεις υπέρ των συμφερόντων των δικών τους κρατών και αυτό προκάλεσε την αργή ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας. Σημείωσε επίσης ότι οι εταιρείες συμβούλων δεν βοηθούν τις ρωσικές τράπεζες να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα διαχείρισης, αλλά απλά διορίζουν διοικήσεις, οικοδομώντας συχνά εξάρτηση από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η τελευταία κίνηση των νομοθετών έγινε δεκτή από τον επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου για τα προβλήματα της Παγκοσμιοποίησης (Russian Institute for Problems of Globalization), Μιχαήλ Delyagin, ο οποίος είπε ότι οποιαδήποτε εταιρεία, ακόμη και η μεγαλύτερη, πρέπει να είναι πιστή στη χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένη και είναι πιθανό να εκτελέσει κάποιες από τις μυστικές εντολές της κυβέρνησής της, χωρίς να είναι γνωστό αυτό το γεγονός.

«Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν την πρακτική της εναλλαγής των ειδικών» – αφήνουν τις θέσεις τους στις επιχειρήσεις για κυβερνητικές θέσεις και το αντίστροφο. Οποισδήποτε ανώτερος διευθυντής μιας μεγάλης εταιρείας συμβούλων των ΗΠΑ μπορεί κάποια μέρα να αναλάβει μια ανώτερη θέση στη CIA, για παράδειγμα, και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην διοίκηση επιχειρήσεων», είπε ο Delyagin στην Izvestiya.

Ωστόσο, ο Delyagin σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα να οριστεί αυστηρά στο νόμο ο ορισμός του επιτιθέμενου έθνος και οι ρωσικές κυρώσεις εναντίον του, προκειμένου να ανακουφίσει την κυβέρνηση από πρόσθετο φόρτο εργασίας.