Print Friendly, PDF & Email

Το ότι η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την πραγματική άμεση δημοκρατία, όπου οι πολίτες σε πρόσωπο με πρόσωπο συνελεύσεις αποφασίζουν για όλα τα θέματα που τους αφορούν, από την πολιτική μέχρι την οικονομία, το έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

Αλλά για όσους ακόμα πιστεύουν ότι στην Δύση, έστω και αυτό το αντιπροσωπευτικό σύστημα μάς δίνει το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε σε ανώτερο επίπεδο πολιτικής ανάπτυξης σε σχέση με κάτι άραβες και άλλους ζουλού αφρικάνους «φύλαρχους», τους οποίους μπορούμε να βομβαρδίζουμε με σκοπό να τους εκδημοκρατίσουμε και να τους φέρουμε στον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω της ενσωμάτωσης στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών είναι ενδεικτικά.

Η «δημοκρατία μίλησε» στη Βρετανία, έστω και μετά από 5 χρόνια που ήταν σε κώμα, καθότι οι εκλογές λαμβάνουν χώρα κάθε 5 χρόνια και στο διάστημα μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων οι «αντιπρόσωποι» των πολυεθνικών (και όχι του λαού όπως εσφαλμένα πιστεύεται) κάνουν ακριβώς ό,τι τους υποδεικνύουν τα αφεντικά τους ενώ τις λίγες εβδομάδες προ των εκλογών υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της ποιότητας της, ολοένα και πιο ολοκληρωτικής, ψευτο-“δημοκρατίας” που απολαμβάνουμε στην Δύση.

Το UKIP με 3.881.000 ψήφους και 12,6% λαμβάνει μόλις 1 έδρα. Οι σκωτσέζοι «εθνικιστές» του SNP με τον μισό αριθμό ψήφων 1.454.000 (4,7%) από το UKIP λαμβάνουν 56 έδρες. Το ψευδεπίγραφο βρετανικό «εργατικό» κόμμα (δλδ το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα του εκλεκτού Μιλιμπαντ), παρόλο που είχε μια αύξηση ποσοστού 1,5%, έχασε 26 έδρες.

Η εφεύρεση των «πατέρων του αμερικάνικου συντάγματος», αφού αυτοί εφηύραν κυριολεκτικά το αντιπροσωπευτικό σύστημα για να κρατήσουν την πλέμπα μακρυά από την εξουσία, έχει βρει την απόλυτη δικάιωση της.