Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο :Η παρακάτω ανταπόκριση παρουσιάζει το ρόλο του ακροδεξιού κόμματος Svoboda στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Γιανουκόβιτς και πώς χειραγωγείται από την υπερεθνική ελίτ και την ΕΕ για να συνδράμει στη δουλειά τους που είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη Νέα Διεθνή Τάξη της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης.

Όπως αναφέρει ο Graham Philips, δημοσιογράφος με έδρα την Ουκρανία, στο Russia Today, “Η διεθνής κοινότητα δεν έχει μια αντικειμενική ματιά για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσής της προέρχεται από Μέσα τα οποία στην ουσία αποτελούν «όργανα των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης»”

RT: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ουκρανικής κυβέρνησης –εσύ καλύπτεις τις εν εξελίξει αναταραχές – γιατί η Δύση αγνοεί το επίπεδο βίας της αντιπολίτευσης;

GP: Όσο αφορά αυτό θα πρέπει να κοιτάξεις ποιος είναι αυτός που αναφέρει τις πραγματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Κίεβο. Έρχονται φιλτραρισμένες υπό το πρίσμα Μέσων Ενημέρωσης όπως το Radio Svoboda, η Ukrainskaya  Pravda και η Kiev Post. Η αντικειμενικότητά τους συμβιβάζεται πλήρως με το γεγονός ότι στην ουσία αποτελούν όργανα των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Και λειτουργούν με τον συγκεκριμένο  τρόπο – και αναφέρουν τα νέα με σκοπόνα λαμβάνουμε ενημέρωση η οποία φιλτράρεται από τους φακούς της αντιπολίτευσης. Και με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ενημέρωση του περισσότερου κόσμου.

RT: Ποια πιστεύεις ότι είναι η κινητήρια δύναμη της αναταραχής;

GP: Η κινητήρια δύναμη είναι ξεκάθαρα η φονταμενταλιστική ακροδεξιά εξτρεμιστική νέο-ναζιστική πτέρυγα. Όλοι γνώριζαν ότι όταν η «Svoboda» κέρδισε το 10% περίπου των ψήφων στις εκλογές του Οκτώβρη του 2012, θα υπήρχαν επιπτώσεις.Και δεν πήρε πολύ χρόνο να εμφανιστούν. Και αυτό ήταν στον ορίζοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν παρατηρήσεις τώρα, κανείς δεν μιλά πλέον για την Συμφωνία Σύνδεσης, κανείς δεν μιλά για την απελευθέρωση της Tymoshenko από την φυλακή, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν τα φλέγοντα θέματα τα οποία οδήγησαν στο ξέσπασμα των αναταραχών. Ήταν ενορχηστρωμένο από την αρχή, και αν πας τώρα στο κατειλημμένο Δημαρχείο θα δεις σημαίες της Svoboda καιπανό με συνθήματα της Svoboda  κρεμασμένα σε όλο το κτίριο. Επομένως μην κάνεις το λάθος: πρόκειται για μια απόπειρα του κόμματος αυτού που συνδέεται ισχυρά με ακροδεξιές νέο-ναζιστικές πολιτικές για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης.

RT: Σύμφωνα με όσα έχουμε ακούσει από διάφορες αντιπολιτευόμενες πλευρές – φαίνεται ότι οι εθνικιστικές ομάδες κερδίζουν σε δυναμική. Γιατί η διεθνής κοινότητα αγνοεί κάτι τέτοιο; Και για πόσο καιρό μπορούν οι ακτιβιστές να παραμείνουν απαρατήρητοι;

GP: Έμεινα άναυδος, ήμουν στο Grushevskogo την Κυριακή και είδα ανθρώπους να συμπαρατάσσονται με ρουκέτες και βόμβες Μολότωφ, μαχαίρια και όπλα κάθε είδους και να επιτίθενται στην αστυνομία με όποιο τρόπο μπορούσαν. Γυρνώντας από εκεί και ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ενημέρωση αναφέρθηκε αμέσως ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις ενάντια στην Ουκρανική κυβέρνηση και η Ουκρανική αστυνομία και κυβέρνηση κατακρίνονταν. Όντας όμως αυτόπτης μάρτυρας στα γεγονότα ήταν παράλογο να το συμβιβάσω με ότι είδα. Βρισκόμουν στο δημαρχείο πριν τα γεγονότα – αυτοί οι τύποι στρατιωτικοποιούνταν, κινητοποιούνταν και προετοιμάζονταν για να μπουν σε έναν πόλεμο. Γνώριζαν ακριβώς, λάμβαναν ενημέρωση, λάμβαναν οδηγίες στη λογική του ότι έμπαιναν σε έναν πόλεμο. Και κατέληξαν σε αυτό το μέσο ώστε να υποκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι είναι μεροληπτικό να λέμε ότι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι σε κάποιο βαθμό ένας εμφύλιος πόλεμος.

RT: Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Vitaly Klitchko είχε καλέσει για μια ακροδεξιά αντεπίθεση. Ωστόσο όταν ερωτήθηκε στην κάμερα, μαλάκωσε τη θέση του λέγοντας ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει την αναταραχή ειρηνική. Γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή;

GP: O Vitaly Klitchko είναι κατ’ ουσίαν ένα αξιοπρεπές άτομο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, απλά χειραγωγείται από αυτούς που είναι πιο επιδέξιοι και έμπειροι και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πιθανότατα δεν είναι απαραίτητα ο πιο έξυπνος χαρακτήρας. Το τι έχουμε τώρα είναι μια πραγματική κίνηση για την ανατροπή της κυβέρνησης από το Batkivshchina που καθοδηγείται από τον Yatsenyuk και το Svoboda. Γνωρίζει (ο Klitchko) ότι αν η Tymoshenko απελευθερωθεί, τότε η θητεία του ως αρχηγός του κόμματος έχει τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές για νέο πρόεδρο στην Ουκρανία απέχουν μόλις ένα χρόνο, και υπάρχουν δύο κόμματα με τεράστια συμφέροντα – το Batkivshchina και το Svoboda – τα οποία έχουν στην ουσία συμμαχήσει σήμερα, πιέζουν να γίνουν αυτές οι εκλογές τώρα και πιστεύουν ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να τοποθετήσουν τους ανθρώπους τους  – Yatsenuk ή Tyahnybok σαν προέδρους της Ουκρανίας. Ο Klitchko δεν βλέπει τι ακριβώς γίνεται. Στην ουσία τοποθετούν τα σώματα των φονταμενταλιστών στην πρώτη γραμμή.

ΠΗΓΗ : Western news on Ukraine ‘get filtered through the opposition’s lens’ — RT Op-Edge