Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο : Η TTP αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Υπερεθνικής ελίτ στο δρόμο για την κατεδάφιση κάθε κοινωνικού ελέγχου στην λειτουργία των αγορών. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη NAFTA, οι οποίες πρόκειται να ενωθούν σε μια Διατλαντική Ένωση ελεύθερου εμπορίου, δημιουργείται μία τεράστια ανοιχτή και απελευθερωμένη αγορά, ελεγχόμενη  πλήρως από τις Πολυεθνικές Εταιρίες. Η ελαχιστοποίηση κάθε κοινωνικού ελέγχου για την προστασία είτε του περιβάλλοντος είτε της εργασίας θεωρείται δεδομένη καθώς παρεμποδίζει το “αόρατο” αρπαχτικό χέρι της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για την (τυπική πλέον) Παγκόσμια Διακυβέρνηση ως πολιτικό συμπλήρωμα της Διεθνοποίησης της οικονομίας της αγοράς που αποτελεί δυναμική του ίδιου του συστήματος. Μόνη διέξοδος αποτελεί η πάλη των θυμάτων της Παγκοσμιοποίησης υπό μορφή Λαϊκών Μετώπων με στόχο την οικοδόμηση αυτοδύναμων οικονομιών και το τελικό ξεπέρασμα της πολυδιάστατης κρίσης μέσα από Περιεκτικές Δημοκρατίες.

ΠΗΓΗ : https://www.citizen.org/TPP

Το ακούσατε ; Η TTP είναι μια ογκώδης, αμφιλεγόμενη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» που αυτή τη στιγμή προωθείται από μεγάλες εταιρίες, και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες από αξιωματούχους των Η.Π.Α και 11 άλλων χωρών – Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.  Με μια αιφνίδια επίθεση, η μυστικοπαθής αυτή συμφωνία θα μπορούμε :

  • Να αντικαταστήσει δουλειές αμερικανών από εκατομμύρια υπεράκτιες θέσεις εργασίας
  • Να  επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις της  Wall Street στην πρότερη κατάσταση,
  • Να εισάγει κρυφά απειλές τύπου SOPA(Stop Online Piracy Act) στην διαδικτυακή ελευθερία,
  • Να αυξήσει το κόστος των φαρμάκων,
  • Να εκθέσει τις Η.Π.Α σε μη ασφαλή τροφές και προϊόντα,
  • Να απαγορεύσει τις απαραίτητες πολιτικές Buy American(πολιτικές που αναγκάζουν την κυβέρνηση των Η.Π.Α να προτιμά αμερικάνικα προϊόντα) ώστε να δημιουργηθούν «πράσινες» θέσεις εργασίας,
  • Και να ενδυναμώσει επιχειρήσεις που θα μπορούν να εναντιωθούν στους περιβαλλοντικούς ελέγχους και στην πρόνοια.

Αν και αποκαλείται συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η TTP δεν αφορά κυρίως το εμπόριο. Από τα 29 κεφάλαια του προσχεδίου της TTP, μόνο τα 5 ασχολούνται με παραδοσιακά θέματα εμπορίου.  Ένα κεφάλαιο παρέχει κίνητρα για υπεράκτιες θέσεις εργασίας σε χώρες με χαμηλούς μισθούς. Πολλά θα επιβάλλουν όρια στις κυβερνητικές πολιτικές στις οποίες βασιζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή, για ασφαλές φαγητό, καθαρό περιβάλλον, και πολλά άλλα. Οι εσωτερικές ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές πολιτικές μας θα επιβάλλεται να συμβαδίζουν με τους κανόνες της TPP.

Η TPP ακόμα θα μπορούσε να προβιβάσει τις ξένες εταιρίες σε ίσο επίπεδο με κυρίαρχα κράτη, εξουσιοδοτώντας ‘τες να εφαρμόσουν νέα δικαιώματα και προνόμια που θα παρέχονται από τη συνθήκη, σέρνοντας τις κυβερνήσεις σε ξένα δικαστήρια, που θα απαιτούν φορολογικές αποζημιώσεις για τις πολιτικές που, όπως θα υποστηρίζουν, υποδαυλίζουν τα αναμενόμενα μελλοντικά τους κέρδη.

Μόνο εξαιτίας διαρροών γνωρίζουμε για τους κινδύνους της TPP – το κοινό δεν επιτρέπεται να δει το προσχέδιο της TPP. Ακόμα και σε μέλη του Κογκρέσου, αφού τους αρνιόταν η ύπαρξη του κειμένου για χρόνια, τώρα τους παρέχεται περιορισμένη πρόσβαση. Εν τω μεταξύ,  πάνω από 600 εμπορικοί «σύμβουλοι εταιριών» έχουν ειδική πρόσβαση. Η TPP βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και 5 χρόνια, και η διοίκηση Ομπάμα θέλει να την υπογράψει τη σύμβαση στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η αντίθεση στη TPP μεγαλώνει στο εσωτερικό(Η.Π.Α) και σε άλλες εμπλεκόμενες χώρες.