Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο : Ενώ στις πόλεις τις Βενεζουέλας, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αντιπολίτευση ωθεί σε νέο κύμα διαδηλώσεων που ζητούν ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο η διαμάχη μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας συνεχίζεται. Προς επίγνωση των ελλήνων ψηφοφόρων ο μόνος που έσπευσε να υποστηρίξει την μπολιβαριανή κυβέρνηση ήταν ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης (πρώην Τουπαμάρος) Mujica και όχι η κυβέρνηση-πρότυπο της Βραζιλίας και εκλεκτή του κ.Τσίπρα. Η τακτική του “από τα κάτω” πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα που αναμένει και σειρά οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο φόρος αίματος των βίαιων διαδηλώσεων που έχουν ταρακουνήσει τη Βενεζουέλα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει φτάσει στους 39 νεκρούς. Για να αποφύγει τον «εμφύλιο πόλεμο», ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Elias Jaua κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.Συγκρούσεις ξέσπασαν μία ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας τη Δευτέρα το βράδυ(31/03), όταν κουκουλοφόροι διαδηλωτές έχτισαν οδοφράγματα στους δρόμους του Καράκας, προκαλώντας τεράστια αναταραχή. Οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια καταστημάτων και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα πριν καταφτάσει η αστυνομία και τους διαλύσει χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Αλλού στη δυτική Βενεζουέλα βιαιότητες καταγράφηκαν στις πόλεις του Μαρακαΐμπο και του Σαν Κριστομπάλ, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο άνθρωποι φτάνοντας τον αριθμό θυμάτων σε 39. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Σαν Κριστομπάλ ενώ προσπαθούσε να ενισχύσει ένα οδόφραγμα, και ένας άλλον πέθανε στο Μαρακαΐμπο όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε στα χέρια του πριν προλάβει να τον πετάξει στην αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλα για τον τελευταίο ενάμιση μήνα, με τον πληθυσμό να είναι απογοητευμένος για τον πληθωρισμό, τις μαζικές περικοπές στο ηλεκτρικό και τις ελλείψεις βασικών προϊόντων. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι το μεγάλο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει κυριαρχηθεί από εξτρεμιστικά, ακροδεξιά πολιτικά στοιχεία που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, των οποίων σκοπός τους είναι να ανατρέψουν το Πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός εξωτερικών Elias Jaua κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση για να αποφύγει την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου. Είπε στο ιδιωτικό κανάλι, Globovision,  ότι υπάρχουν στοιχεία της αντιπολίτευσης αφοσιωμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες που πιέζουν για ένοπλη σύγκρουση.

«Ο Πρόεδρος έχει πει: ‘ας διαπραγματευτούμε χωρίς όρους, χωρίς προκατειλημμένη ατζέντα για να σταματήσει η παράλογη βία που έχει σκοτώσει σχεδόν 40 άνδρες και γυναίκες.’» είπε ο Jaua προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει μία πράξη καλής θέλησης από την αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις μαζικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα και έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι  χρησιμοποιεί την Ουάσινγκτον σαν αποδιοπομπαίο τράγο. Την προηγούμενη βδομάδα η υφυπουργός των ΗΠΑ Roberta Jacobson είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει  την πιθανότητα να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είπε ότι οικονομικές ποινές μπορούν να γίνουν ένα «σημαντικό εργαλείο» στο να πιέσουν το Μαδούρο σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ανακατεύεται σε υποθέσεις της Βενεζουέλας και ότι «αγνοεί  τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Οι γείτονες χώρες της Βενεζουέλας συσπειρώθηκαν σε υποστήριξη της κυβέρνησης του Μαδούρο. Ο ουρουγουανός Πρόεδρος Jose Mujica  είπε στον τύπο τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τη Βενεζουέλα και να την αφήσουν να βρει το δικό της δρόμο έξω από την τρέχουσα κρίση.

“Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η Βενεζουέλα και όλη η Λατινική Αμερική είναι να τη σέβονται», είπε ο Mujica. “Όταν όλος ο κόσμος προτρέπει τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την πολιτική εμπάργκου στην Κούβα, φωνές στην Ουάσινγκτον απειλούν με κυρώσεις τη Βενεζουέλα. Δεν έχουν μάθει τίποτα από την Ιστορία ;»

 

Ο Nicolas Maduro κάνει έκκληση για ειρήνη

ΠΗΓΗ : Ο Nicolas Maduro κάνει έκκληση για ειρήνη,  Sierra Maestra (3 Απριλίου 2014)

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, υποστηρίζει ότι  η αμερικανική κυβέρνηση επενδύει τουλάχιστον 5  εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηρίζει τις κινήσεις  της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα  The New York Times, προειδοποιεί ότι: “Νομοσχέδιο που θα  διαθέσει επιπλέον 15 εκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις  οργανώσεις της αντιπολίτευσης συζητείται τώρα στο  Κογκρέσο, και μάλιστα εξετάζουν και το ενδεχόμενο επιβολής  κυρώσεων στη Βενεζουέλα”.

“Το μεγαλύτερο μέρος του ξένου τύπου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που υπάρχει στην χώρα μου και τα ακριβή περιστατικά γύρω από τα γεγονότα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφονται οι διαδηλωτές ως ‘ειρηνικοί’ και λέγεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τους καταπιέζει βίαια. Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι υποστηρίζει τον λαό της Βενεζουέλας αλλά στην πραγματικότητα είναι στο πλευρό του 1% του κόσμου που επιθυμεί να σύρει τη χώρα μας πίσω, τότε που το 99% των ανθρώπων δεν είχε καμία θέση στην πολιτική και μόνο οι λίγοι, περιλαμβανομένου των αμερικανικών εταιρειών, επωφελούνταν από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Επιπλέον, πρόσθεσε: “Οι διαδηλωτές έχουν ένα μόνο στόχο – την αντισυνταγματική ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Οι αντικυβερνητικοί ηγέτες το έκαναν ξεκάθαρο αυτό όταν άρχισαν την εκστρατεία τον Ιανουάριο, υποσχόμενοι να δημιουργήσουν χάος στους δρόμους”.

Ο Maduro κατήγγειλε το γεγονός ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οδηγούνται από μέλη των πλουσιότερων τομών της κοινωνίας της Βενεζουέλας που επιδιώκουν να αναστρέψουν τα κέρδη της δημοκρατικής διαδικασίας από τα οποία έχει επωφεληθεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Sierra Maestra