Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο :Ένα πολύ περιγραφικό ρεπόρτο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία, όπου φαίνεται μαζί με τους χουντικούς της κυβέρνησης, επιτίθενται κατά των λαϊκών στρωμάτων που μαζικά απαιτούν την ανεξαρτησία τους, Αμερικανοί πράκτορες και άλλα λουλούδια της Υπερεθνικής Ελίτ… Έχει ενδιαφέρον για τη στάση ακόμα και των ντόπιων αστυνομικών κατά της εγκάθετης κεντρικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη γνώμη μας, το αίτημα κάποιων διαδηλωτών –εν μέρει ένοπλων, μάλιστα κάποιοι συμμετείχαν στον πόλεμο της Υ/Ε στο Αφγανιστάν– για «ομοσπονδιοποίηση» της Ουκρανίας, μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικό, αφού σε τελική ανάλυση η Ομοσπονδία θα ελέγχεται από το Κίεβο και τα αφεντικά των πραξικοπηματιών, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία θα έχει «δεμένα τα χέρια» αφού θα έχει δεχτεί ένα «διεθνώς νόμιμο» στάτους κβο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες “αντικαπιταλιστές” δεν έχουν βγει να πουν για “επαναστατικές συνθήκες” όταν υπάρχουν ακόμα και συνελεύσεις στο Χάρκοβο και αλλού. Αλλά όταν οι υποστηριζόμενοι από την ΕΕ φασίστες είχαν πάρει τα όπλα μας έλεγαν ότι “έχουν δημιουργηθεί πολιτοφυλακές” και άλλα τέτοια(βλ“Αντικαπιταλιστές” για κλάματα )…Για γέλια ή για κλάματα η ελληνική “αριστερά” ; 

(εμφάσεις στο κείμενο δικές μας)

ΠΗΓΗ: Kiev threatens force against eastern Ukraine protesters — RT News

Το Κίεβο απειλεί για βίαιη επέμβαση ενάντια στους Ουκρανούς διαδηλωτές.

Ο ασκών χρέη Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας απειλεί να επιλύσει την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές «σε 48 ώρες»  όπου η διοίκηση τουλάχιστον δύο πόλεων ελέγχεται από διαδηλωτές που απαιτούν ένα εθνικό δημοψήφισμα για την κρατική δομή.

Ο Arsen Avakov είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία στις αντάρτικες ανατολικές περιοχές.

«Υπάρχουν δύο λύσεις : η πολιτική μέσω διαπραγματεύσεων ή μέσω της βίας,» είπε ο υπουργός στο περιθώριο μιας κυβερνητικής συνάντησης.

«Γι αυτούς που επιθυμούν διάλογο, προτείνουμε συζήτηση και μία πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση θα λάβει μία ισχυρή απάντηση από τις Ουκρανικές αρχές,» είπε, όπως παρατέθηκε από το Reuters, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του μία «λύση στην κρίση μπορεί να βρεθεί μέσα σε 48 ώρες.»

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι μία ειδική αστυνομική μονάδα από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας έχει ήδη φτάσει στις πόλεις του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο όπου οι διαδηλώσεις ενάντια στη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο συνεχίζονται για βδομάδες τώρα.

Τη Δευτέρα, λαϊκές συνελεύσεις στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο, όπου τοπικές αρχηγεία διοίκησης καταλήφθηκαν  από διαδηλωτές, που ανακήρυξαν ανεξαρτησία από την Ουκρανία και ανακοίνωσαν τη δημιουργία την ανεξάρτητη  Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Χάρκοβο.

Την προηγούμενη νύχτα, δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν από το Κίεβο κατάφεραν να επανακαταλάβουν το κτίριο της τοπικής διοίκησης, συλλαμβάνοντας περίπου 60 ακτιβιστές και μεταφέροντας τους σε ένα κέντρο κράτησης στο Κίεβο. Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και φορώντας κουκούλες, τα όργανα επιβολής του νόμου εισέβαλαν στο κτίριο νωρίς το πρωί και καθάρισαν την κεντρική πλατεία από διαδηλωτές.

Στο Χάρκοβο περίπου 30 τοις εκατό των αστυνομικών αρνήθηκαν να εισβάλλουν στο κτίριο της διοίκησης. Ο Avakov έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απολυθούν.

Ένας δημοσιογράφος του ρωσικού καναλιού Lifenews ανέφερε από την κεντρική πλατεία του Χάρκοβο ότι σύμφωνα με αποδεικτικές μαρτυρίες από τους τοπικούς κατοίκους, κάποιοι αστυνομικοί  ντυμένοι με τις στολές της αστυνομικής δύναμης αντιμετώπισης ταραχών, «Jaguar», έμοιαζαν ανίκανοι να καταλάβουν όταν τους απευθύνονταν είτε στα Ουκρανικά είτε στα Ρώσικα.  Σύμφωνα με αναφορές επικοινωνούν μεταξύ τους στα Αγγλικά.

Στο Ντόνετσκ τα κτίρια των δομών της εξουσίας παρέμειναν στα χέρια των διαδηλωτών  καθώς κάποιοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να αντιπαρατεθούν με τους διαδηλωτές.

Στο Λουγκάνσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα τοπικά αρχηγεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κιέβου(SBU) μαζί με ένα οπλοστάσιο που ήταν αποθηκευμένο εκεί. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να επανακαταληφθούν τα κτίρια.

Ακτιβιστές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το κτίριο μέχρι να οργανωθεί ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας.

Κουκουλοφόρα μέλη της ομάδας που αυτοαποκαλείται «Νοτιοανατολική Διοίκηση» μοίρασαν ένα βίντεο στο οποίο εξέφρασαν ανένδοτη ετοιμότητα να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους με τα όπλα.

Δήλωσαν ότι είναι όλοι από το Lugansk ή από την τοπική περιοχή, ότι κάθε ένας από αυτούς έχει ουκρανική υπηκοότητα και ότι δεν υπάρχουν αντιπρόσωποι των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών όπως της FSB, ή Ρώσοι πολίτες μέσα στο κτίριο.

«Εκπροσωπούμε τους βετεράνους της εκστρατείας στο Αφγανιστάν, πρώην συνοριοφύλακες και από άλλα ειρηνευτικά σώματα και έχουμε μόνο μία νόμιμη απαίτηση : θέλουμε δημοψήφισμα,» έλεγε η δήλωση.

«Αυτή είναι έκφραση της θέλησης του λαού-και θέλουμε να ακουστεί» δήλωσε η ομάδα και συνέστησε μετ’ επιτάσεως «να μην ανακατευτεί κανείς με τους εν ενεργεία αξιωματικούς.»

«Αν πάτε εναντίον μας, καλώς ήρθατε στην κόλαση. Θα αντισταθούμε σθεναρά. Με τη χάρη του Θεού, γαλονάδες!»κατέληγε το μανιφέστο.’

Ο Ουκρανός προεδρικός υποψήφιος Sergey Tigipko, που έφτασε στο Lugansk και διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τους ακτιβιστές που ταμπουρώθηκαν μέσα στο αρχηγείο του SBU, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ακτιβιστές είναι Ουκρανοί πολίτες.

Επίσης, πολιτικοί επιβεβαίωσαν ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη δήλωση του ουκρανού Υπουργού Εσωτερικών, δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι μέσα στο κτίριο.

Το Κίεβο χάνει την αυτοκυριαρχία του

H αντίδραση από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, σχετικά με τις εξελίξεις στις Ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν μέχρι ενός σημείου υστερικές.

Ένας τσακωμός ξέσπασε στο ουκρανικό κοινοβούλιο όταν ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος  κατηγόρησε τους δεξιούς εθνικιστές ότι υποδαυλίζουν το διαχωρισμό της χώρας αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των Νοτιοανατολικών περιοχών και «εξουδετερώνοντας» την ανεξαρτησία τους.

Η Irina Farion, μία βουλευτής του εθνικιστικού Κόμματος Fatherland, το έφτασε στο σημείο να απαιτήσει τον θάνατο πολιτών στο Ντόνετσκ, στο Χάρκοβο και στο Λουγκάνσκ.

«Εγώ θα δρούσα πιο σκληρά. Απλά θα τους δολοφονούσα. Κοιτάξτε, ο εχθρός κυβερνά στη γη μας. Για ποιο πράγμα συζητάμε ; Πρέπει εκδιωχθούν από εδώ πίσω στο έτος 1654 (έτος όπου η Ουκρανία συντάχθηκε με τη ρώσικη αυτοκρατορία). Γι’ αυτό η σημερινή αντίδραση δεν είναι αποδεκτή. Τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ σκληρότερα. Ο λαός κατέθεσε τη ζωή του. Γι’ αυτό αυτά τα πλάσματα που φθάνουν εδώ τους αξίζει μόνο θάνατος,» προκήρυξε η Farion.