Print Friendly, PDF & Email

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας λέει ότι το καθεστώς του Κιέβου σκότωσε ειρηνικούς πολίτες στα νοτιοανατολικά της χώρας, και διαδίδει ασύστολα ψεύδη σχετικά με την πραγματική κατάσταση. Το ουκρανικό κοινοβούλιο επιδιώκει τώρα να εκδιώξει τους κομμουνιστές και να απαγορεύσει την δράση τους.

Πηγή: Ukraine communist leader: Kiev labeled 7 mn people ‘terrorists,’ slaughtered civilians, RT (May 13, 2014 20:43)

«Στη Maripoul υπήρξε σφαγή αμάχων, μια μαζική δολοφονία. Ο αριθμός των νεκρών, πρώτα απ’ όλα ανάμεσα σε ειρηνικούς πολίτες, αποκρύπτεται. Πυροβολήθηκε μια ειρηνική διαδήλωση στις 9 Μαΐου, ήταν μια δολοφονική επίδειξη από το σημερινό καθεστώς. Πυροβολήθηκαν ειρηνικοί πολίτες, δεν υπήρχε κανείς εκεί με τα όπλα. Όταν, χρησιμοποιώντας όπλα θωρακισμένου όχηματος μεταφοράς προσωπικού, σκοτώσατε μια οικογένεια τριών μελών, τους πυροβόλησατε μέσα στην κουζίνα τους, γι’ αυτό πρέπει να λογοδοτήσετε. Υπάρχει αίμα στα χέρια σας σήμερα,» είπε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Pyotr Simonenko, απευθυνόμενος στον πραξικοπηματικά διορισμένο μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, Aleksandr Turchinov, μιλώντας στο συμφιλιωτικό συμβουλίο του κοινοβουλίου στις 12 Μαΐου.

Ο Simonenko, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία, αναφερόταν στην ένοπλη επίθεση του στρατού του Κιέβου στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, όταν εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 49 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου βίντεο δημοσιογράφου που εργαζόταν για το RT.

«Στη Μαριούπολη πυροβολήσατε και σκοτώσατε προσωπικό της αστυνομίας επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εγκληματική εντολή να διαλύσουν τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 9ης Μαΐου», δήλωσε ο Simonenko.

Ο Simonenko ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», λέγοντας ότι έχει πλέον μετατραπεί σε «τρομοκρατική επιχείρηση εναντίον του ίδιου του λαού της (χώρας).»

«Ανακηρύηξατε επτά εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις περιοχές Ντόνετσκ και Lugansk ως «τρομοκράτες». Πήγαν χθες [να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα], περίμεναν στις ουρές από τις 6 π.μ. για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του Κίεβου, ενάντια σε αυτό το καθεστώς, ενάντια στην πολιτική σας», είπε.

Ο τερματισμός της στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας είναι «η πρώτη από τις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.» Καλεί επίσης το Κίεβο να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για ομοσπονδιοποίηση.

«Η πολιτική σας οδήγησε στο να χάσει η Ουκρανία τη Κριμαία. Τώρα η πολιτική σας οδηγεί στο σημείο όπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι της Ουκρανίας, το 30% του ΑΕΠ της χώρας, απορρίπτουν το μέλλον τους με την Ουκρανία,» τόνισε.

Σύμφωνα με το Simonenko, τα πρόσφατα γεγονότα στις πόλεις της Οδησσού και της Μαριούπολης δείχνουν ότι το Κίεβο προσπαθεί να επιβάλει ένα «εθνικιστικό-φασιστικό καθεστώς.»

«Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι αυτοί που είχαν μια άλλη άποψη κάηκαν στη «φωτιά της ιεράς εξέτασης» στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό. Κάηκαν ζωντανοί ! Ξυλοκοπήθηκαν κυριολεκτικά με μεταλλικές ράβδους, όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο ή να πηδήξουν έξω από τα παράθυρα. Καταστράφηκαν επειδή, Ουκρανοί πολίτες, είχαν διαφορετική άποψη», είπε.

Σε απάντηση στις κατηγορίες του Simonenko, ο πραξικοπηματικά διορισμένος Πρόεδρος Aleksandr Turchinov διέκοψε τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος και τον κατηγόρησε για ψέματα και για διάδοση ψευδών πληροφοριών.

«Δεν έχετε ούτε συνείδηση​, ούτε τιμή. Γυρίστε στη θέση σας, ψεύτη. Σας διατάζω να σταματήσετε την ομιλία σας,» είπε ο Turchinov, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «προστάτευσαν» την επιβολή του νόμου στην πόλη της Μαριούπολης από άγνωστους εισβολείς που είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν το κτίριο του αστυνομικού τμήματος.

Ο Turchinov ζήτησε τότε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να εξετάσει τις υποτιθέμενες αυτονομιστικές δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος και, ενδεχομένως, να απαγορεύσει το κόμμα.

«Θα ήθελα να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το θέμα και, αν υπάρχει απόδειξη, να στείλετε το υλικό στο δικαστήριο και να απαγορεύσετε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ουκρανία», είπε. «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και υλικό αναφορικά με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος στην οργάνωση τρομοκρατικών και αυτονομιστιών δραστηριοτήτων,» πρόσθεσε ο Turchynov.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι δεν υπάρχουν νομικές βάσεις για ένα τέτοιο μέτρο.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Svoboda και προεδρικός υποψήφιος Oleg Tyagnibok, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει συλλέξει έγγραφα που θα επιτρέψουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Περιφερειών. Το τελευταίο έχει επίσης μιλήσει ενάντια στις ενέργειες του Κιέβου στην νοτιοανατολική Ουκρανία και κάλεσε τους αρμόδιους να σταματήσουν τις «τιμωρητικές» δράσεις τους. Προκειμένου να προληφθεί η διάσπαση της Ουκρανίας, το Κίεβο θα πρέπει να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,» τόνισε το Κόμμα των Περιφερειών.

«Για να σας ακούσω κ. Turchinov, όπως είπατε, μόνο το 30% των ανθρώπων της Donbass ψήφισαν. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που έκφρασαν τη θέλησή τους. Σε οπιαδήποτε χώρα του κόσμου, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μια πραγματική δύναμη, την οποία πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος των Περιφερειών Νικολάι Levchenko στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, Verkhovna Rada, καλώντας ταυτόχρονα τους αξιωματούχους στο Κίεβο, «νεο-ναζί» και «κλέφτες.»

Ο Simonenko επίσης τόνισε με έμφαση την ομιλία του κυβερνήτη του Kherson, Yury Odarchenko, κατά την Ημέρα της Νίκης (Victory Day), ο οποίος δήλωσε ότι ο Χίτλερ προσπάθησε να απελευθερώσει την Ουκρανία.

«Στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, λέει ότι ο Χίτλερ έκανε το σωστό, όταν εισέβαλε στη χώρα μας για να «απελευθερώσει» το λαό της Ουκρανίας από τους κομμουνιστές. Αυτό ειπώθηκε από ένα πρόσωπο που είναι είτε ηλίθιος είτε κακοποιός,» δήλωσε ο Simonenko.

Ο Odarchenko απάντησε λέγοντας ότι θα μηνύσει το Simonenko. «Σας μηνύω για ένα απροκάλυπτο ψέμα, για συκοφαντική δυσφήμιση, για δειλή και επαίσχυντη προπαγάνδα,» είπε ο Odarchenko προς τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρόλο που ο Odarchenko λέει ότι οι κατηγορίες του Simonenko είναι ψέμματα, η στιγμή που έκανε τη δήλωση για τον Χίτλερ έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, το οποίο μιλάει ανοιχτά κατά του πραξικοπηματικά επιβαλλόμενου καθεστώς του Κιέβου από τον Φεβρουάριο, έχει αντιμετωπίσει αυξημένη αντιπαράθεση από την περασμένη εβδομάδα. Στις 6 Μαΐου, Ουκρανοί νομοθέτες το κατηγόρησαν για αποσχιστικές τάσεις και το απέβαλαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική ακρόαση. Ήταν η πρώτη φορά στη μετασοβιετική ιστορία της Ουκρανίας που πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.