Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κατά τη γνώμη μας, όλα θα κριθούν για τη στάση της Ρωσικής ελίτ, και αν θα μπορούσε τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια να ορθώσει ένα πραγματικά αντίπαλο δέος (φτιαγμένο «από τα πάνω» φυσικά, έστω και αν αυτή στηρίζεται μαζικά από τον Ρωσικό λαό) με τη δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής στην Υ/Ε, Ευρασιατικής Ένωσης, ή αν θα υποκύψει επ’ αόριστον στην Υ/Ε, με κάποια «ανταλλάγματα» ψευτο-ισότητας ως δώρο. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο αγώνας «από τα κάτω» μέσα από μέτωπα ΜΕΚΕΑ σε κάθε χώρα θα μπορούσε να αντισταθεί όχι απλά αμυντικά αλλά και επιθετικά στη ΝΔΤ. ‘Ετσι,

(α). είτε ο Πούτιν και ολόκληρη η Ρωσική ελίτ τελικά θα παραδοθούν σταματώντας την οποιαδήποτε, ακόμα και έμμεση, βοήθεια στους εξεγερμένους της Αν. Ουκρανίας και τελικά θα τους αποκηρύξουν, όπως στην πραγματικότητα απαιτείται από την Υ/Ε ώστε να αναστείλουν το στάδιο 3 των κυρώσεων (δηλαδή το είδος των άγριων κυρώσεων που επέβαλλαν στον Σαντάμ, στον Άσσαντ και στο Ιράν!) που θα ανακοινώσουν σύντομα.

(β). είτε θα ξεκινήσουν μια πραγματική μάχη ενάντια στη ΝΔΤ, ξεκινώντας με πραγματικές πολιτικές αυτό-δυναμίας και με ευθεία παρέμβαση για να σταματήσει η σφαγή στην Αν. Ουκρανία

Αυτό που δεν ΠΡΕΠΕΙ λοιπόν να συνεχιστεί αν μπορεί ο λαός της Ρωσίας (και οι αντιστεκόμενοι λαοί του κόσμου) να περιμένουν μια αντίδραση από τα «πάνω» όπως περιγράψαμε παραπάνω, είναι να συμβιβάσει και τις απαιτήσεις της Υ/Ε και παράλληλα με κάποιον τρόπο να βοηθάει τους εξεγερμένους! Τώρα πλέον, η Υ/Ε θα σταματήσει τελικά αυτό το διπλό παιχνίδι που ο «έξυπνος» Πούτιν και οι παγκοσμιοποιητές στην Ρωσική ελίτ πίστευαν ότι θα μπορούσαν να παίξουν μαζί με τα κτήνη της Υ/Ε και των Σιωνιστών! Γι’ αυτό και τόσο η Υ/Ε και οι Σιωνιστές άρχισαν μια γενική επίθεση πιθανότατα με την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών και την παράλληλη σφαγή στη Γάζα.

Το παρακάτω σημαντικότατο άρθρο του πιο συστημικού πολιτικού όργανου της Υ/Ε περιγράφει τις δρομολογούμενες απόλυτα συντεταγμένες κυρώσεις της, υπό τον φόβο αντιποίνων της Ρωσικής ελίτ και τις διεργασίες εντός των κόλπων της οικονομικής και πολιτικής Υ/Ε μέχρι να φτάσει στη σημερινή ομοβροντία.

ΠΗΓΗ: Jack Ewing και Peter Baker, U.S. and Europe Set to Toughen Russia Sanctions, The New York Times (28.07.2014)

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη παραμέρισαν τις διαφορές τους και συμφώνησαν τη Δευτέρα να κλιμακώσουν σημαντικά τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα επιταχύνει τη παρέμβαση της στην Ουκρανία και μπορεί να θέτει τις βάσεις για μια άμεση εισβολή.

Μετά από μήνες κατά τους οποίους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιστάθηκαν να προχωρήσουν τόσο μακριά όσο οι Αμερικανοί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύει τους τομείς των χρηματοπιστωτικών, της ενέργειας και των στρατιωτικών της Ρωσίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι μπορεί πραγματικά να προχωρήσουν πολύ πέρα από ό, τι έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να καλύψει τη διαφορά. [σ.σ. Εδώ οι Times, σε αντίθεση με τις ανοησίες της Ρωσικής ελίτ και τον ολοένα και πιο υποτακτικό ρόλο MME όπως το RT, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ-ΕΕ και μάλιστα ότι η ΕΕ μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία!]

Η συνεργασία δηλώνει σκλήρυνση της βούλησης μεταξύ των συμμάχων μετά την κατάρριψη αυτό τον μήνα της πτήσης 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ανατολική Ουκρανία. Όχι μόνο η Μόσχα δεν έχει υποχωρήσει, όπως κάποιοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά Αμερικάνοι, Ευρωπαϊοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία έχει στην πραγματικότητα επιταχύνει τη συμμετοχή της στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης πενταμελούς τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι ομόλογοί του από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη που θα εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. [σ.σ. εδώ επιβεβαιώνεται η «εκ των προτέρων» συνεννόηση σε όλα τα σημαντικά θέματα μεταξύ των λεγόμενων G7 – δλδ. της Υ/Ε]. Εάν οι Ευρωπαίοι ανακοινώσουν τα νέα μέτρα τους, όπως αναμένεται, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ακολουθήσουν με τα δικά τους μέτρα το αργότερα μέσα στην ημέρα ή την Τετάρτη.

«Αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει σημαντικά επιπρόσθετα μέτρα αυτή την εβδομάδα, που θα περιλαμβάνουν βασικούς τομείς της Ρωσικής οικονομίας», δήλωσε ο AntonyJ. Blinken, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του κ. Ομπάμα. «Με τη σειρά τους, και σε πλήρη συντονισμό με την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν οι ίδιες πρόσθετα μέτρα. Ο σκοπός μας και πάλι εδώ δεν είναι να τιμωρήσουμε τη Ρωσία, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να παύσει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές και να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.»

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και εξακολουθεί να είναι απίθανη, μοιάζει πιο πιθανή σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες. «Έχουμε δει μια σημαντική εκ νέου συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων, δυνητικά θέτοντας τη Ρωσία προ μιας υποτιθέμενης ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής παρέμβασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Blinken.

Ενώ στις ΗΠΑ επικρίνεται, ότι δεν είναι αρκετά σκληρός με τη Ρωσία, ο κ. Ομπάμα πιέζει την Ευρώπη να σταθεί πιο σθεναρά εναντίον της Μόσχας. Με τις οικονομίες τους, πολύ περισσότερο εξαρτημένες από την πλούσια ενεργειακά Ρωσία, οι Ευρωπαίοι έχουν μέχρι σήμερα επιβάλει κυρίως περιορισμένες κυρώσεις που επικεντρώνονται σε άτομα και λιγότερο σε μέτρα που αποσκοπούν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία. Τη Δευτέρα, συμφώνησαν να βάλουν στο στόχαστρο μια χούφτα περισσότερα άτομα.

Αλλά το πακέτο που θα οριστικοποιηθεί τη Τρίτη θα προχωράει πολύ περισσότερο, στοιχιζόμενο πίσω από, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνοντας, τις ενέργειες που ο κ. Ομπάμα πήρε μόνος του αυτό το μήνα μπλοκάροντας την πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αμερικανικές κεφαλαιαγορές για κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο παγκοσμιοποιημένες τραπεζικές και ενεργειακές εταιρείες της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν παρόμοιους περιορισμούς στις κεφαλαιαγορές στις Ρωσικές κρατικές τράπεζες, καθώς και εμπάργκο στις μελλοντικές πωλήσεις όπλων και περιορισμό στην πώληση εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών σε πωλήσεις τεχνολογίας προς τη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις δικές τους διαδικασίες, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να στοχεύσουν επιμέρους Ρωσικές τράπεζες με τον τρόπο που το έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα, έτσι τα μέτρα που θα πάρουν αναφορικά με τις κεφαλαιαγορές θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες που ανήκουν κατά πλειοψηφικό ποσοστό στο Ρωσικό κράτος. Οι Αμερικανοί τότε θα προσπαθήσουν να τους ακολουθήσουν στοχεύοντας περισσότερες Ρωσικές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν κάποια κενά μεταξύ των δύο κινήσεων, αξιωματούχοι είπαν ότι θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι με βεβαιότητα η Ρωσία δεν θα μπορούσε να «γλιστρήσει» μέσα από αυτά τα κενά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρύνθηκαν από τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Το κλειδί στη συμφωνία, όπως είπαν, ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, η οποία εγκατέλειψε απρόθυμα το παρελθόν της και πίεσε για πιο δυναμικές κινήσεις, αναγκάζοντας τους Γάλλους να ακολουθήσουν, και ότι, στη συνέχεια, ανάγκασαν τους Ιταλούς να ενδώσουν.[σ.σ. Καλά αυτά περί αρχικής ασυμφωνίας είναι παραμύθια για μωρές παρθένες, παρότι βέβαια από άποψη τακτικής λόγω της γειτνίασης με τη Ρωσία η Γερμανική ελίτ και εν μέρει η Γαλλική ήθελε αρχικά μια πιο ήπια «προσέγγιση».]

Οι νέες δράσεις έρχονται καθώς η οικονομία της Ρωσίας είναι ήδη κάτω από τεράστια πίεση που επιτείνεται από την κρίση της Ουκρανίας, με την ανάπτυξη να έχει ουσιαστικά στραγγαλιστεί, τα κεφάλαια να φεύγουν από τη χώρα, το ρούβλι υπό πίεση, και τους ξένους επενδυτές όλο και περισσότερο να μένουν μακρυά. Το αν αυτά θα αλλάξουν τους υπολογισμούς του κ. Πούτιν, όμως, παρέμενε αβέβαιο, και μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ιδιωτικά εξέφρασαν αμφιβολία. Πράγματι, ορισμένοι ανησυχούν ότι η κλιμάκωση, μαζί με τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας «στο έδαφος», θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κ. Πούτιν στη γωνία με έναν τρόπο που θα τον έκαναν λιγότερο πρόθυμο να υποχωρήσει.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ακόμα αρνούνταν [σ.σ. εννοεί μέχρι πρόσφατα] να πάνε τόσο μακρυά όσο θα ήθελαν οι Αμερικανοί. Το εμπάργκο όπλων, για παράδειγμα, θα επηρεάσει μόνο τις μελλοντικές πωλήσεις, και δεν θα σταματήσει η Γαλλία την ολοκλήρωση της παράδοσης των ελικόπτερων μεταφοράς Mistral-classδεχόμενη κριτική από την Ουάσιγκτον και αλλού. Η Βρετανία παρέμενε διστακτική να αποκόψει το σύνολο του ρωσικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Και οι Γερμανοί αντιτίθενταν σε μέτρα που επηρεάζουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο οποίο στηρίζονται για ενέργεια.

Ακόμα κι έτσι, η Ευρωπαϊκή προθυμία [σ.σ. Ευρωπαική προθυμία εννοούν τους ευρωβουλευτές και διάφορα άλλα μη εκλεγμένα κοπρόσκυλα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Γενικά το ευρωπαικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη γνήσια Ευρωπαική βούληση είναι αυτή των λαών της Ευρώπης τους οποίους όμως δεν ρώτησε κανένας. Η εφημερίδα-ναυαρχίδα της υπερεθνικής και σιωνιστικής ελίτ μιλάει βέβαια την γλώσσα του Μεγάλου Αδελφού.] να κλιμακώσει τις κυρώσεις αντανακλά μια αλλαγή στάσης σε όλο το μπλοκ των 28 μελών, και πολύ περισσότερο μεταξύ μιας από τις πιο ισχυρές θεσμικές ομάδες της ηπείρου: της Γερμανικής βιομηχανίας. [σ.σ Εδώ ξεκαθαρίζουν ποιοι είναι αυτοί που έχουν προθυμία και μπορούν να την εκφράζουν. Τα (γερμανικά) αφεντικά των Πολυεθνικών και οι κολλητοί τους σε κάθε χώρα της Υ/Ε με τους οποίους μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην παγκοσμιοποιημένη κοινή αγορά. Η πλέμπα ας αρκεστεί να βλέπει τηλεόραση.] Αρκετοί διακεκριμένοι Γερμανοί ηγέτες επιχειρήσεων αναφέραν τις τελευταίες ημέρες ότι υποστηρίζουν αυστηρότερες κυρώσεις ή τουλάχιστον τις αποδέχονται ως αναπόφευκτες, δίνοντας στη κα/ Μέρκελ περισσότερη πολιτική ελευθερία κίνησης.

«Υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Hannes Hesse, εκτελεστικός διευθυντής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μηχανικών, η οποία αντιπροσωπεύει τους κατασκευαστές μηχανημάτων και βαρύ εξοπλισμού. Ο κ. Hesse είπε ότι οι συνέπειες για ορισμένες γερμανικές εταιρείες θα είναι «πικρή», αλλά αναγνώρισε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Η οικονομική ευπάθεια της Γερμανίας μπορεί να είναι ευρύτερη από εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών εθνών, που αντικατοπτρίζεται στο σημαντικό εμπόριο της με τη Ρωσία και στην πάγια θέση της ως γέφυρα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αισιοδοξία μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας για την Ουκρανία, και οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να προβλέπουν ότι η οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη ή ακόμα και να συρρικνωθεί.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες υποστήριζαν ότι θα ήταν καλύτερο να συμπλέξουν με τη Ρωσία από το να αντιμετωπίσουν τον κ. Πούτιν τόσο απροκάλυπτα, και κάποιοι συνεχίζουν να το υποστηρίζουν. «Περαιτέρω κυρώσεις αυξάνουν την τιμή που ο καθένας πρέπει να πληρώσει για αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Eckhard Cordes, πρώην στέλεχος της Daimlerκαι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη.

Αλλά πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν λάβει μια πιο σκληρή γραμμή, από τη στιγμή της πτώσης του Μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες. «Η συμπεριφορά της ρωσικής κυβέρνησης στην αποσχιστική σύγκρουση πρέπει να υποστεί αισθητές συνέπειες,» έγραψε ο UlrichGrillo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η «μετατόπιση» αυτή είναι ανάλογη με την αυξανόμενη ανυπομονησία από Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες. Η Christiane Wirtz, εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο τη Δευτέρα ότι «μια εντελώς νέα κατάσταση έχει προκύψει γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη περαιτέρω μέτρων.» Πρόσθεσε, «Μόνο μια τέτοια σημαντική δέσμη (μέτρων) θα επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ. να στείλει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία.»

Στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι ενώ η Μόσχα δεν επικροτεί τα μέτρα, δεν έχει σχέδια να απαντήσει «σε είδος». «Δεν θέλουμε να ενεργήσουμε ως οφθαλμόν αντί οφθαλμού», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι σίγουρος ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις κυρώσεις. «Ίσως», είπε, «θα είμαστε ακόμα πιο ανεξάρτητοι και πιο σίγουροι για την δική μας πορεία.»