Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Ο συντάκτης των Times αποκαλύπτει το όργιο των εξόδων για Γερμανικά οπλικά συστήματα, που έφτανε στο 15% των σχετικών εξαγωγών της Γερμανίας και ήταν ο βασικότερος παράγοντας που η «ισχυρή» Ελλάδα ήταν 3η χώρα στον κόσμο με βάση το ΑΕΠ της στην αγορά εξοπλισμών, (μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία) ενώ ειρωνεύεται τον Τσίπρα που δεν βγάζει τσιμουδιά όταν βάλλει με κενολογίες κατά των κακών Γερμανών, γι’αυτό το πανάκριβο πανηγύρι, υπονοώντας έτσι σαφώς ότι το «πάρτυ» θα συνεχιστεί και στη δική του «ροζ αυλή». Από την άλλη. Όλα αυτά γίνονταν αυτά τα χρόνια που η Ευρωπαϊκή Ένωση  μάς …«προστάτευε» από τον επιθετισμό της Τουρκίας (σύμφωνα με κάποιους ανεκδιήγητους «εθνικιστές»-μαϊμού που επισείουν τον κίνδυνο της Τουρκίας για να μην τολμήσουν να μιλήσουν για έξοδο από την ΕΕ, τη στιγμή που η ΕΕ θα μπορούσε απλά τόσα χρόνια να διασφαλίσει τα σύνορα μας αν ήθελε πραγματικά να μας προστατεύσει)! Την ίδια στιγμή η Γερμανία, αφού μας ανάγκαζε (με τη σύμπραξη των ντόπιων ελίτ) να προβαίνουμε σε αυτές τις οργιώδεις παραγγελίες, μάς κατηγορούσε από πάνω ότι έχουμε μεγάλο έλλειμμα στο Ισοζύγιο Πληρωμών!

 

Τα γερμανικά τανκς στην αυλή της Ελλάδας

ΠΗΓΗ: Alistair Osborne, “Germany’s tanks are on Greece’s lawn”, Times (16.06.2015)

Τώρα ξέρουμε γιατί η Ελλάδα με τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα διατηρεί τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ξεχάστε την δυνητική απειλή της Τουρκίας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα υποβρύχιο ή θωρακισμένο όχημα ώστε να ξυπνήσει κανείς το μυαλό των διαπραγματευτών της ΕΕ, που αρνούνται πεισματικά να «συμμορφωθούν με τον ρεαλισμό».

Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια η επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Γερμανία, βασιζόταν στην Ελλάδα για το 15% των εξαγωγών όπλων της, επιμένοντας ότι τίμησε το συμβόλαιο της των 2 δις ευρώ για μερικά πολύ χρήσιμα υποβρύχια, ακόμη και όταν η χώρα ήταν υπό διάλυση. Ποια θα ήταν καλύτερη χρήση για τα εν λόγω δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ; Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί εξαγωγείς πολεμικού υλικού δεν ήταν και τόσο τυχεροί πρόσφατα, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν μόνο μια δαπάνη 14 εκατ. ευρώ ετησίως από την Αθήνα για φρέσκο υλικό, επιπλέον του κόστους της αποπληρωμής για το υπάρχον.

Ωστόσο, πρέπει να θαυμάσετε την αυτοσυγκράτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να βομβαρδίζει με λεκτικές οβίδες ως απάντηση σε κάθε νέα διάλεξη των Γερμανών για την αφερεγγυότητα του χρέους της Αθήνας. Το Βερολίνο αναφέρθηκε πάλι χθες σε αυτό, με την ευγενική προσφορά του Sigmar Gabriel, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Bild «ως εδώ» και προειδοποίησε απειλητικά ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη παίρνει «όλο και πιο σαφές σχήμα». Προσθέστε την διακοπή των συνομιλιών μετά από μόλις 45 λεπτά την Κυριακή το βράδυ και προκαλεί λίγη κατάπληξη ότι οι αγορές ταρακουθήκαν τόσο πολύ χθες, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει άλλό ένα 5% και τις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να αυξάνονται κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στο 12,2%.

Μια συμφωνία πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη φαίνεται απίθανη, παρόλο που δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο φινάλε. Η πραγματική προθεσμία είναι το τέλος Ιουνίου, όταν η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία, για να ξεκλειδώσει ένα φρέσκο δάνειο 7,2 δις ευρώ — κάτι που δεν θα συμβεί, επίσης, αν ο κ. Τσίπρας εξακολουθήσει να επιμένει ότι η μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ μέσα σε 18 μήνες αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που δεν θα περάσει.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi κάνει λάθος όταν λέει ότι «η μπάλα βρίσκεται ακριβώς στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης». Η Γερμανία φταίει εξίσου, με τις εξαγωγές όπλων της προς ένα έθνος που δεν μπορεί να τις αντέξει οικονομικά να είναι μόνο ένα παράδειγμα των επικίνδυνων εμπορικών ανισορροπιών της ευρωζώνης. Πράγματι, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών του Βερολίνου, που οδεύει προς ένα, εκτός ελέγχου, 7,9% του ΑΕΠ φέτος, είναι τόσο μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης όσο και τα χρέη της Ελλάδας. Κρίμα που η Γερμανία αρνείται να το αναγνωρίσει, όταν παρκάρει τα τανκς της στο γκαζόν του κ. Τσίπρα.