Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Το κουβανικό καθεστώς, παρά τη στροφή που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια προς τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας του (και όχι μόνο), έκανε μία κατά τα άλλα αναμενόμενη κίνηση για τα δικά του συμφέροντα αλλά και έμμεσα για τα συμφέροντα του Κουβανικού λαού, καθώς και άλλων λαών που αντιστέκονται στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης: Στηρίζει πλέον έμπρακτα το συριακό καθεστώς, το οποίο υπό την ηγεσία του Άσαντ παλεύει για την εθνική του κυριαρχία, καθώς και το ρωσικό καθεστώς στη σύμπραξη τους ενάντια στους μισθοφόρους και λοιπούς ένοπλους «εξεγερμένους», εκπαιδευμένους και εισερχόμενους από τη Δύση, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Τουρκία και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις-τσιράκια της Υπερεθνικής Ελίτ στη Μ. Ανατολή. Μετά από την εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι όποιες αναλύσεις περί ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων (όπως αυτές που σήμερα κάνει το ΚΚΕ) είναι τουλάχιστον άτοπες, εκτός αν θεωρείτο ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας είναι πολιτικός εκπρόσωπος της ντόπιας αστικής τάξης που είναι και ιμπεριαλιστική! Δεδομένου όμως ότι ζούμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, παρατηρούμε το σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αγοράς με την Υπερεθνική Ελίτ που το ελέγχει, να επιδιώκει την εξαφάνιση οποιουδήποτε κράτος αντιστέκεται σε αυτό. Η Κούβα πήρε θέση! Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τον αγώνα των λαϊκών στρωμάτων διεθνώς και στην Ελλάδα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, που πρέπει να οξυνθεί στο άμεσο μέλλον. Το παρακάτω άρθρο, με δεδομένα την αντιδραστική του ανάλυση και τα συμπεράσματα του αφού προέρχεται από τους συστημικούς Times, γράφει γι’ αυτή την εξέλιξη. (Οι εμφάσεις στο κείμενο δικές μας).

 ΠΡΟΣΘΗΚΗ 22.10.2015

To κουβανικό καθεστώς διέψευσε το ρεπορτάζ που προέρχεται εντούτοις από μια εφημερίδα που ελέγχει τις πηγές της –δεν πρόκειται περί «φυλλάδας»–, κάτι όμως απόλυτα αναμενόμενο από μια μικρή χώρα που δεν θέλει να εκτεθεί στη Δύση και ιδίως στις ΗΠΑ με τις οποίες θέλει μάλιστα να ανοίξει και σχέσεις, αφού θα την πατήσουν κάτω με την πρώτη ευκαιρία. Ιδίως όταν πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί πολεμική πράξη.

 

 

Η Κούβα σμίγει με τους συμμάχους της κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ώστε να σώσει το καθεστώς Άσαντ

ΠΗΓΗ: Hannah Lucinda Smith, Bel Trew και James Hider, Cuba joins its Cold War allies to save Assad’s rule, The Times,  16.10.2015

 

Παρά την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων της [Κούβας] με τις ΗΠΑ, όλες οι αναφορές δείχνουν ότι ο Ραούλ Κάστρο δίνει προτεραιότητα στη σχέση του με το Κρεμλίνο

Η Κούβα ενεπλάκη στη σύγκρουση της Συρίας στο πλευρό των ρωσικών και των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων, όπως ανέφερε μία ομάδα παρακολούθησης με έδρα τις ΗΠΑ, καθιστώντας την το τελευταίο κράτος μέχρι σήμερα που εμπλέκεται στον πόλεμο μέσω αντιπροσώπων (proxy war) που διαιρεί τον κόσμο στη βάση των παλιών συνόρων του Ψυχρού Πολέμου.

Τριακόσιοι στρατιώτες, με επικεφαλής τον Στρατηγό Leopoldo Cintra Frías, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κούβας, έφθασαν στη Συρία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κουβανικών και Κουβανο-Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Αυτοί θα επανδρώσουν τα ρωσικά τανκς που στάλθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να στηρίξει τον Πρόεδρο Άσαντ.

Τα ελεγχόμενα από το κράτος κουβανικά μέσα ενημέρωσης , παρέχουν υποστήριξη στην αποστολή της Ρωσίας στη Συρία.

Η Κούβα έχει μια μακρά ιστορία στρατιωτικών αποστολών που να υποστηρίζουν τους εξωτερικούς πολέμους του Κρεμλίνου. Η πρόσφατη αποστολή είναι η δεύτερη φορά όπου η Κούβα διαθέτει τον στρατό της για να βοηθήσει την οικογένεια Άσαντ. Το 1973 υποστήριξε τον Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ εναντίον του Ισραήλ.

Ο Jaime Suchlicki, διευθυντής του Ινστιτούτου, είπε στους Times ότι ένας Άραβας αξιωματικός του στρατού στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, είδε ένστολους Κουβανούς στρατιώτες να αποβιβάζονται από δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα Ilyushin. Οι άνδρες είπαν ότι είναι οδηγοί τανκς και προσωπικό υποστήριξης, εκπαιδευμένοι σε ρωσικά τανκς.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε: «Δεν έχουμε δει κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να στηρίξει την εν λόγω αναφορά».

Παρά την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, οι αναφορές δείχνουν ότι ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2008, δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην σχέση του με το Κρεμλίνο παρά με την Ουάσιγκτον.

“Ο Ραούλ Κάστρο δεν ενδιαφέρεται για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ασχολείται περισσότερο με την υποστήριξη των παλαιών συμμάχων του,” είπε ο Δρ. Suchlicki.

Η Ρωσία είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ και έχει επανειλημμένα μπλοκάρει ψηφίσματα του ΟΗΕ για επέμβαση στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, άρχισε να βομβαρδίζει περιοχές που κατέχονται από τις ανταρτικές ομάδες, με το πρόσχημα της εμπλοκής στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσία διατηρεί μια μεγάλη ναυτική βάση στην παραθαλάσσια πόλη Ταρτούς – προπύργιο του καθεστώτος και πιστεύεται ότι ενισχύει με πόρους τη Συρία ώστε να αποτραπεί η επικράτηση των ανταρτών.

Ομάδες της αντιπολίτευσης μετακινούνταν αργά προς την ακτή, αφότου κατέλαβαν την Idlib τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοι τους – στους οποίους περιλαμβάνονται οι σιίτες μαχητές από το Ιράκ, τον Λίβανο και το Ιράν, καθώς και η Ρωσία και τώρα Κουβανικές δυνάμεις – έχουν αναγκάσει σε υποχώρηση τους αντάρτες.