Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Οι παππούδες μας στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και αλλού που σφαγιάστηκαν από τους Ναζί μάλλον δεν θα δουν δεκάρα αποζημίωσης ποτέ. Για να δούμε τι θα γίνει με αυτή την περίπτωση. Είμαστε τελικά όλοι ίσοι ή κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους λόγω «περιούσιας φυλής»;

Η μεγαλύτερη Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα φέρνει την Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ελληνική κοινότητα κατέβαλε λύτρα στους Ναζί για να απελευθερώσει Έλληνες που χρησιμοποιήθηκαν για καταναγκαστική εργασία. Η εβραϊκή κοινότητα θέλει τώρα λεφτά από τη Γερμανία.

Η μήνυση είναι μια πρωτοβουλία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Το 1942, χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι αναγκάστηκαν από τους Ναζί να εργαστούν στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή έργων. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών 10% από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Η εβραϊκή κοινότητα τελικά κατέληξε σε συμφωνία με τον τοπικό διοικητή των Ναζί για να τους απελευθερώσει. Γιαυτό πληρώθηκαν 1,9 δισ. δρχ. ένα ποσό το οποίο σύμφωνα με τους ενάγοντες έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 50 δισ. ευρώ. συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Λίγο καιρό μετά την καταβολή των λύτρων οι Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωση στη Γερμανία.

Μετάφραση: Postbezorger

Πηγή: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3602851/2014/02/25/Griekse-joden-eisen-losgeld-uit-oorlog-terug-van-Duitsland.dhtml