Print Friendly, PDF & Email

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ομιλία στην εκδήλωση του ΜΕΚΕΑ με θέμα «Η επιτακτική ανάγκη για ένα Μέτωπο για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση», 1η Αυγούστου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.

Οι υπόλοιπες ομιλίες, των Μιχάλη Δαγτζή, Σάκη Αδάμ και Πάνου Λιβιτσάνου βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ.

 

Θα προσπαθήσω να συνοψίσω τις θέσεις του ΜΕΚΕΑ για την έξοδο από την καταστροφή με βάση τις παρακάτω οκτώ βασικές θέσεις.

[1]. Αυτό που έγινε με το νέο και χειρότερο από όλα Μνημόνια, που τώρα βαφτίζεται και «αριστερό», δεν είναι «προδοσία» του Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Αυτό που έγινε είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της απόλυτης χρεωκοπίας μιας «Αριστεράς» που είναι πλήρως ενσωματωμένη στη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Από τη στιγμή δηλαδή που ένα κόμμα ή κίνημα, είτε αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό, είτε σοσιαλιστικό κ.λπ. παίρνει ως δεδομένο το θεσμικό πλαίσιο της ΝΔΤ γενικά και της ΕΕ/Ευρωζώνης ειδικότερα, θα εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές (λιτότητας, Μνημονίων κ.λπ.). Και αυτό γιατί δεν ελέγχει ούτε τις αγορές αλλά ούτε καν το νόμισμα της χώρας.

[2]. Τα υπόλοιπα που λέγονται ή ακούγονται για τις αιτίες της καταστροφής λειτουργούν αντικειμενικά, αν δεν είναι και εσκεμμένα, σαν τμήμα μιας αποπροσανατολιστικής (αν όχι μαύρης) προπαγάνδας για να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπαίτιους της σημερινής καταστροφής. Αυτό αφορά όλα όσα λέγονται για παράδειγμα σε σχέση με το Χρέος, τη δομή της Ευρωζώνης, το Ευρώ, αν όχι και για συνωμοσίες.

Α) Έτσι, για πολλούς «ειδήμονες» φταίει απλά το Χρέος, ή η κακή διαχείρισή του. Όμως το Χρέος, όπως έχω δείξει ήδη από το 1990 είναι απλά ΣΥΜΠΤΩΜΑ μιας σοβαρής διαρθρωτικής κρίσης και όχι η αιτία της!

Β) Για άλλους, φταίει η κακή δομή της Ευρωζώνης, λες και η ΕΕ και η Ευρωζώνη είχαν σχεδιαστεί πράγματι για να δημιουργήσουν την ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (όπως είναι η ιδεολογία της ΕΕ ― δηλαδή τα παραμύθια που πουλούν οι ελίτ για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες της οικοδόμησης της ΕΕ σαν ένα ανταγωνιστικό μπλοκ που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τα άλλα δύο μπλοκ (Βορειοαμερικανικό και Απωανατολικό) που είχαν υποσκελίσει το Ευρωπαϊκό μπλοκ του κεφαλαίου.

Γ) Για κάποιους άλλους για όλα φταίει ΤΟ ΕΥΡΩ και αν επομένως γυρίσουμε στη δραχμή θα σταματήσουμε την καταστροφή, η οποία όμως στην πραγματικότητα απλά ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ την ενσωμάτωση της χώρας στη ΝΔΤ και μας στερεί από κάθε νομισματική και εθνική κυριαρχία. Όμως, η ίδια η ένταξή μας στην ΕΕ ουσιαστικά κατέστρεψε κάθε αυτοδυναμία. Έτσι, ακόμη και η έξοδος από την ΕΕ είναι απλά αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία οικονομικής αυτοδυναμίας. Η επαρκής συνθήκη είναι η ρήξη με τη ΝΔΤ και τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης γενικότερα και φυσικά και με τις πολιτικοστρατιωτικές εκφάνσεις της όπως το ΝΑΤΟ.

Δ) Τέλος, για κάποιους άλλους, όλα είναι ΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΕΛΙΤ ή των κακών Γερμανών (Σόιμπλε κ.λπ.) ― λες και οι ελίτ είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προφανώς οι ελίτ τη δουλειά τους κάνουν. Το θέμα επομένως είναι τι ακριβώς δουλειά κάνει η Αριστερά…

[3]. Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι για εμάς το θέμα δεν είναι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη ή έστω στην ΕΕ, ούτε καν ο νεοφιλελευθερισμός σαν μια κακή ιδεολογία ή δόγμα, αλλά η ίδια η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση των ανοικτών και απελευθερωμένων αγορών γενικότερα που είναι η θεμελιακή αιτία της σημερινής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων, σε παγκόσμιο και Ελληνικό επίπεδο.

[4]. Από αυτή την ενσωμάτωση στη ΝΔΤ προκύπτει η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας, που στην περίπτωση απώλειας της νομισματικής κυριαρχίας, σημαίνει απώλεια της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς την οποία δεν νοείται βέβαια λαϊκή κυριαρχία.

[5]. Γι’ αυτό και η βασική μας στρατηγική (μετά τη διαγραφή Χρέους, εθνικοποιήσεις, κ.λπ.) είναι το πρόγραμμα οικονομικής αυτοδυναμίας που θα στηρίξει μια εντελώς νέα παραγωγική δομή και φυσικά την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Γι’ αυτό και δεν ασχολούμαστε με Χρεολογίες, ή την κακή δομή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, όπως κάνει η παγκοσμιοποιητική «Αριστερά». Αντίστοιχα προκύπτει και η κριτική μας σε ΚΚΕ κ.λπ. που ασχολούνται με την εποχή ΜΕΤΑ τη σοσιαλιστική επανάσταση, ενώ εμείς ασχολούμαστε με το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική κοινωνική επανάσταση (ΠΔ ή ό,τι άλλο αποφασίσει ο λαός ― κρατικό σοσιαλισμό, αναρχοσυνδικαλισμό, κ.λπ.) ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ/ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.

[6]. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ», διεθνής και Ελληνική, είναι πλήρως ενσωματωμένη στη ΝΔΤ γι’ αυτό και καταρρέει παντού, εκτός από χώρες με πρόσφατο αυταρχικό παρελθόν (Ελλάδα, Ισπανία). Και σε αυτή περιλαμβάνεται όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που σαν κόμμα πια, όπως έδειξε η Κεντρική Επιτροπή του, συντάσσεται πλήρως με την εγκληματική ηγεσία (μόνο και μόνο για να μην χάσει την «κουτάλα»), αλλά και οι δήθεν διαφωνούντες που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την παγκοσμιοποίηση, ούτε καν την ΕΕ (Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας κ.α.), αλλά και οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΧΙ μέχρι το τέλος, ΕΠΑΜ κ.λπ.). Στην υπόλοιπη Ευρώπη αντίθετα, ένας δυνατός άνεμος για την εθνική, δηλαδή τελικά τη λαϊκή, κυριαρχία, φυσά από τη Ρωσία μέχρι τη Γαλλία και από την Αγγλία μέχρι την Ιταλία, ενάντια στην ΕΕ και την ίδια την παγκοσμιοποίηση και όχι απλά ενάντια στην Ευρωζώνη, όπως κάνουν οι δικοί μας «επαναστάτες». Τα εργατικά στρώματα μετακομίζουν μαζικά από την ενσωματωμένη Αριστερά και δυστυχώς κάποια, αναπόφευκτα, μετακομίζουν και σε Ισλαμοφοβικά εθνικιστικά κόμματα και κινήματα (όπως το Ολλανδικό και τα Σκανδιναβικά), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα έγιναν ξαφνικά φασιστικά ή ρατσιστικά, όπως μια άθλια «Αριστερά» τα κατηγορεί. Απλά αυτά τα στρώματα δεν έχουν βρει ακόμη την πρέπουσα εκπροσώπησή τους σε Μέτωπα Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης σαν αυτό που προτείνουμε.

[7]. ΓΙΑΤΙ ΜΕΚΕΑ – ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ
Ήδη από το 2011 είχαμε κάνει έκκληση που αγνοήθηκε από τις «αριστερές» οργανώσεις κ.λπ. Σήμερα όμως έχει δικαιωθεί απόλυτα η ανάλυσή μας και δεδομένου ότι το ΚΚΕ βρίσκεται ακόμη στο πέλαγος της σοσιαλιστικής επανάστασης, ενώ από την άλλη μεριά πιστεύω ότι τόσο η βάση του ΚΚΕ (που αμφισβητεί την ΕΕ και έμμεσα την παγκοσμιοποίηση) όσο και μεγάλο μέρος της βάσης της ΧΑ που επίσης κάνει το ίδιο, μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανένταχτους νομίζω αποτελούν τουλάχιστον το 20-25% του λαού που θα ήταν έτοιμο να πλαισιώσει ένα ΜΕΚΕΑ, μολονότι σήμερα η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, της πολιτικής και πολιτειακής, καθώς και εκκλησιαστικής ηγεσίας και των «βολεμένων» κάθε είδους, τους έχει εγκλωβίσει στην αδράνεια και τη παθητικότητα.

[8]. ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Θα περιγράψω εδώ συνοπτικά τα άμεσα πολιτικοστρατιωτικά μέτρα που πρέπει να πάρει μια Κυβέρνηση ΜΕΚΕΑ, ενώ για τα ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ/ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ θα παραπέμψω στο βιβλίο «Η Ελλάδα ως Προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ» όπου περιγράφω λεπτομερώς πώς μπορεί να γίνει το χτίσιμο μιας αυτοδύναμης οικονομίας σε συνεργασία με άλλες χώρες ή οικονομικές ενώσεις που επίσης αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία τους έξω από τη ΝΔΤ.

Τα άμεσα μέτρα (οικονομικά αλλά και πολιτικοστρατιωτικά) που θα έπρεπε να προβλέπει ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους παρακάτω άξονες:

Πρώτον, την άμεση και μονομερή έξοδο από την ΕΕ και Ευρωζώνη (για την ένταξη στις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκε ο Λαός και η βούλησή του απλά τεκμαίρεται από πληρωμένες από την Κομισιόν ψευτοδημοσκοπήσεις) και την παράλληλη άμεση αίτηση να γίνουμε μέλη της Ευρασιατικής Ένωσης.
Δεύτερον, την άμεση έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ταυτόχρονη ακύρωση στρατιωτικών συμφωνιών με τη Δύση και το Ισραήλ, την έξωση των ξένων βάσεων με παράλληλη πολιτικοστρατιωτική συμφωνία με Ρωσία για την προστασία των συνόρων μας.
Τρίτον, την άμεση στάση πληρωμών και κήρυξη χρεωκοπίας δηλαδή τη διαγραφή του Χρέους για το οποίο ποτέ δε ρωτήθηκε ο Λαός.
Τέταρτον, την άμεση εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση του Τραπεζικού συστήματος.
Πέμπτον, την άμεση εισαγωγή της δραχμής μετά από μια βραχύχρονη μεταβατική περίοδο κυκλοφορίας Ευρωδραχμών σαν το μοναδικό ΝΟΜΙΜΟ νόμισμα με το οποίο θα ανταλλασσόντουσαν τα Ευρώ σε καταθέσεις και σεντούκια (βλ. πρόγραμμα ΜΕΚΕΑ για ανταλλαγή καταθέσεων σε Ευρώ). Το Ευρώ θα χρησιμοποιείται μόνο σαν ξένο συνάλλαγμα (αποθεματικό μαζί με άλλα νομίσματα, δολάριο, ρούβλι, κ.λπ.) που θα τα ελέγχει το κράτος για τις εξωτερικές συναλλαγές.
Έκτον, μέχρι το κτίσιμο μιας νέας αυτοδύναμης παραγωγικής δομής οι ανάγκες για εισαγωγές θα καλύπτονται από τις εξής πηγές:
Α) από τα τουριστικά έσοδα·
Β) από βοήθεια (σε ενέργεια) και δάνειο της Ευρασιατικής Ένωσης και της Ρωσίας καθώς και άλλων κρατών που επίσης αντιστέκονται τη ΝΔΤ·
Γ) από την άγρια φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων και πλούτου, μετά από γενική απογραφή περιουσιακών στοιχείων και την κατάσχεση των περιουσιών όσων έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν τις επαναπατρίζουν εκούσια·
Δ) από την κινητοποίηση των εσωτερικών αποταμιεύσεων (σε καταθέσεις ή και σεντούκια).
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, οι θέσεις μας δε στηρίζονται απλά σε κάποιο οικονομικό «μοντελάκι» σαν αυτά που στηρίζονται οι θέσεις της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» (Λαπαβίτσας, Μαριόλης κ.ά.) που βέβαια, μη λαμβάνοντας υπόψη τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, πέρα από τους οικονομικούς, στο πλαίσιο της ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είναι τόσο «σοβαρά» όσο και οι αντίστοιχες μπαρούφες Μπαρουφάκη και αν εφαρμοζόντουσαν ποτέ στην πράξη θα είχαν ανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα με τις «φαεινές ιδέες» του διάττοντα αυτού μιντιακού «αστέρα»…