Print Friendly, PDF & Email

Εδώ & αρκετές εβδομάδες, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα προβαίνει σε διάφορες ενέργειες που σκοπό έχουν την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο, συνεχιστή του έργου του Ούγκο Τσάβες.

Κύριος στόχος του σχεδίου αυτού της φασιστικής δεξιάς είναι να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις βίας στους δρόμους, ειδικά στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας, με απώτερο σκοπό την παραίτηση του Μαδούρο και το τέλος της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Οι πρόσφατες ενέργειες της αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, κλείσιμο δρόμων, καταστροφή δημόσιας & ιδιωτικής περιουσίας καθώς & πολιορκίες & απόπειρες καταστροφής αρκετών υπηρεσιακών κτιρίων & διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro δήλωσε ότι τρεις υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας κηρύχθηκαν persona non grata.

Σε ανακοίνωση του την Κυριακή είπε ότι ο ίδιος διέταξε την απέλαση τριών Αμερικανών προξενικών υπαλλήλων για παράτυπες δραστηριότητες σε πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος δεν έδωσε τα ονόματά τους.
“Εδώ και δύο μήνες τους βλέπουμε να πραγματοποιούν συναντήσεις στα πανεπιστήμια με σκοπό τη συνωμοσία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
“Ας πάνε πλέον να συνωμοτούν από την Ουάσιγκτον! Όχι πια από τη Βενεζουέλα!” είπε ο Maduro.
Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για συνεργασία με την αντιπολίτευση με σκοπό την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του.
Η Ουάσιγκτον αρνείται παρόλα αυτά ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τον Maduro.Επιπλέον, ο ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης χαρακτήρισε ως «αυθάδη» το αίτημα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με το οποίο ζητούν να σταματήσει η νομική δράση εναντίον του αντιπάλου του Leopoldo López, ο οποίος κατηγορείτε ευθέως από τις αρχές της Βενεζουέλας για υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων.
“Στη Βενεζουέλα είμαστε πρόθυμοι να πάμε μέχρι το τέλος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ήττα του φασισμού”, δήλωσε ο πρόεδρος. “Παίρνω μόνο εντολές από τον λαό της Βενεζουέλας”.Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν ιδιαιτέρως τεταμένες από το 2010.
Από  Sierra Maestra 
———————————————————
Ο παρουσιαστής ειδήσεων Mike Walter του CCTV συζητά με τον οικονομικό αναλυτή Mark Weisbrot για να ξεσκεπάσει τους μύθους πίσω από τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ επαναφέρει τις Ουκρανικές διαδηλώσεις για να πάρει τον έλεγχο.

Το θέμα πάει πέρα από τα οικονομικά. Η ,υποστηριζόμενη από τις  ΗΠΑ, αντιπολίτευση είναι μπλεγμένη σε μία προπαγανδιστική εκστρατεία παρόμοια με αυτή που επιχειρήθηκε πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στο Hugo Chavez περίπου μία δεκαετία πριν. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από τους ολιγάρχες της χώρας, κατέχει ήδη τα περισσότερα ΜΜΕ καθώς και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις  ενώ η κυβέρνηση έχει στη κατοχή της μόνο τη δημόσια τηλεόραση και υποστηρίζεται από κοινοτικούς ραδιοσταθμούς. Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ώστε να δώσει μία ψευδή εικόνα των γεγονότων

Παρόλη τη λαϊκή εντολή της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επικράτησή της στις περισσότερες δημοτικές εκστρατείες το Δεκέμβρη του 2013, η αντιπολίτευση προτιμάει να κάνει χρήση των διαδηλώσεων ώστε να καταλάβει τη χώρα και να εκδιώξει την κυβέρνηση του Καράκας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AVN, από τους 337 δημάρχους που εκλέχτηκαν το Δεκέμβρη του 2013, η τελική καταμέτρηση έδειξε ότι 256 (76%) θέσεις κατέληξαν στο κυβερνών κόμμα ή σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία επαναλαμβάνονται τώρα στη Βενεζουέλα με στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης παρακάμπτοντας τη δημοκρατική διαδικασία. Παρόλο που απέτυχε να κερδίσει κάποια από τις εκλογές του προηγούμενου χρόνου, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση επαναφέρει τώρα την τακτική των «Πορτοκαλί» επαναστάσεων (=Colour revolution).