Print Friendly, PDF & Email

..ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, των λοιμώξεων HIV και των αυτοκτονίων

Σχόλιο: Αναδημοσιεύουμε άρθρο του (συστημικού) Independent, που βασίζεται σε έκθεση του περιοδικού Lancet, ενός από ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά που συνοψίζει με τα πιο μελανά χρώματα την διογκούμενη κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα. (οι επισημάνσεις στο κείμενο είναι δικές μας)

Τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση έχουν επιφέρει «σοκαριστική» βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωπους χώρις πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, λένε οι ειδικοί. Σε μια καταδικαστική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των περικοπών των δαπανών στο ελληνικό σύστημα υγείας, ακαδημαϊκοί βρήκαν αποδείξεις για άνοδο του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, εκτοξευμένα στα ύψη, επίπεδα μόλυνσης από τον ιό του HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, την επιστροφή της ελονοσίας, και μια κορύφωση στον αριθμό των αυτοκτονίων.

Ο προϋπολογισμός των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25% μεταξύ 2009 και 2011 και οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο από το μισό, καθιστώντας κάποια φάρμακα δυσεύρετα, δήλωσαν ειδικοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και το London School Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής (LSHTM).

Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση έχει στερήσει από περίπου 800.000 άτομα είτε κρατική πρόνοια είτε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, και σε ορισμένες περιοχές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου έχουν παρέμβει για να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα – η οποία απαίτησε δραστικές περικοπές ως προϋπόθεση για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης  χρέους μεταξύ του 2010 και του 2012 – ότι βρίσκεται «σε κατάσταση άρνησης» σχετικά με την κλίμακα των κακουχιών που προκλήθηκαν στον ελληνικό λαό.

«Το κόστος της λιτότητας βαρύνει κυρίως τους απλούς  Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας που έχουν λάβει ποτέ χώρα σε όλη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε κύριος γραφέας (?), ο Dr David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να οργανώσει μια επειγόντως αναγκαία απάντηση σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει μαζικές περικοπές για να εκπληρώσει τους όρους των δίδυμων πακέτων διάσωσης, ύψους € 240 δισεκατομμυρίων, που προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γνωστές ως η Τρόικα. Για τις δαπάνες για την Υγεία μπήκε «πλαφόν» στο 6% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση των στοιχείων από τις στατιστικές της ΕΕ για το Εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης αποκάλυψε άλμα στον αριθμό των ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για υγεία, λένε οι συγγραφείς. Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μετατοπίστηκε σημαντικά, από το κράτος προς τους ασθενείς, εισήχθησαν νέες εισφορές για τις συνταγές και τα οι χρεώσεις για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αυξήθηκαν από τα € 3 στα € 5.

Τα κυβερνητικά προγράμματα πρόληψης νόσων και επιδημιών έχουν επίσης υποτροπιάσει, οδηγώντας στην ανάδυση και αναγέννηση κάποτε σπάνιων μολυσματικών ασθένειων – συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μολυσματικές ασθένειες που ήταν υπό ελεγχο κατά τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια χάρη στις ενισχυμένες προσπάθειες για τη δημόσια υγεία», είπε στον Independent o Martin McKee, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στο LSHTM και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Αν τις αφήσεις χωρίς έλεγχο μπορούν πολύ εύκολα να επανεμφανιστούν, όπως δείχνει το ελληνικό παράδειγμα.»

«Η εμπειρία της Ελλάδας καταδεικνύει την αναγκαιότητα της αποτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία όλων των πολιτικών που λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Μεγάλες περικοπές έγιναν σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών, με το ένα τρίτο των »Παρεμβάσεων δρόμου» (street work programmes) να έχουν σταματήσει το 2009-10, δηλ. στο πρώτο έτος της λιτότητας . Οι μειώσεις στον αριθμό των συριγγών και προφυλακτικών που διανέμονται σε γνωστούς χρήστες ναρκωτικών έχει οδηγήσει άμεσα σε μια κατακόρυφη αύξηση στο ποσοστό των (νέων) μολύνσεων από τον HIV σε αυτή την ομάδα πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση – από μόλις 15 το 2009 σε 484 το 2012.

Μολονότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού , η Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μια αύξηση 21% στους θανάτους κατά την γέννα μεταξύ 2008 και 2011, η οποία αποδόθηκε στη μειωμένη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα, και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε επίσης κατά 43% μεταξύ 2008 και 2010.

Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από περίπου 400 το 2008 σε σχεδόν 500 το 2011 .

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, ερευνητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος πρόνοιας «απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους την στιγμή που χρειάζονταν την υποστήριξη του περισσότερο από ποτέ.»

«Το τι συμβαίνει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στην Ελλάδα είναι αρκετά σοκαριστικό», είπε στην Independent. «Είναι αρκετά εύκολο να μετρήσεις τι έχει συμβεί, είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των μακροχρόνια ανέργων και ανασφάλιστων … Αφήνοντας τα προβλήματα υγείας εκτός ελέγχου καταλήγει να κοστίζει στο κράτος πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα.»

Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.