Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Από την ημέρα που η Ελλάδα προσχώρησε στην ΕΕ και σε αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, με το άνοιγμα των αγορών, είδε την όποια παραγωγική της δομή να καταστρέφεται, το χρέος να εκτοξεύεται κ.λπ. κ.λπ. προς χάρην των πολυεθνικών του κέντρου της ΕΕ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μια μελλοντική ένωση που θα συμμετέχουν (αλωνίζουν) πλέον και οι αμερικάνικες πολυεθνικές χωρίς καν τους ελάχιστους  δασμούς, φόρους κ.λπ. που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την προστασία βασικά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη Δια-Ειρηνική Ένωση, που μαζί με τη Διατλαντική Ένωση θα δημιουργήσει μια πελώρια ενιαία ελεύθερη αγορά, η οικονομική και πολιτική παγκοσμιοποίηση επιταχύνεται. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η πορεία αυτή είναι να διαλυθεί εδώ και τώρα (όχι όταν έρθει η δευτέρα παρουσία ή γίνει η σοσιαλιστική επανάσταση) η ΕΕ μέσα από μέτωπα για έξοδο από την ΕΕ και Αυτοδυναμία ξεκινώντας από την κάθε χώρα λαό. Ο Μάϊος είναι κοντά. Καταψηφίστε τους ΕΕκολαούζους και τα ντόπια τσιράκια της ΕΕ.

Οι ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να αποσύρουν όλους τους δασμούς στο διατλαντικό εμπόριο

Barbara Lewis και Robin Emmott

ΠΗΓΗ: Reuters, Βρυξέλλες (13/03/2014 3:22 μμ)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπoσχεθούν να αφαιρέσουν όλους τους δασμούς στο διμερές εμπόριο σε μια σύνοδο κορυφής στις 26 Μαρτίου, ένα φιλόδοξο βήμα προς την μεγαλύτερη στον κόσμο συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, σύμφωνα με ένα προσχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters.Η κοινή δήλωση, εάν παραμείνει, όπως στο προσχέδιο, επιδιώκει να ξεπεράσει τις εντάσεις που ακολούθησαν τη προσφορά της Ουάσιγκτον να μειώσει τους δασμούς της λιγότερο από ότι ήλπιζαν οι Ευρωπαίοι και μετά την υπόσχεση των Βρυξελλών να καταργήσει σχεδόν όλους τους δικούς της δασμούς.

«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μια συνολική και φιλόδοξη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων,» αναφέρεται στο προσχέδιο της δήλωσης, αναφερόμενο στις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ με το επίσημο όνομά τους (Transatlantic Trade and Investment Partnership).«Οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη όλων των δασμών στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές αγαθών», λέει η δήλωση, η οποία θα παραδοθεί στο τέλος της ολοήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.Η δήλωση αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύνοδος κορυφής θα επιδιώξει να δώσει νέα ώθηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής στον κόσμο, με την ελπίδα ότι μια συμφωνία μπορεί να φέρει κέρδη περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και για τις δύο πλευρές. Θα προσπαθήσει επίσης να βρει μια κοινή λύση για την Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και να κατευνάσει τις ανησυχίες της ΕΕ για την αμερικανική κατασκοπεία.

Οι εμπορικοί διαπραγματευτές έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά θα πρέπει επίσης να πείσουν τους καταναλωτές ότι η συμφωνία είναι επωφελής σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις  σε θέματα όπως το περιβάλλον και η ασφάλεια των τροφίμων.

Οι δασμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη χαμηλοί, και τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από μια συμφωνία θα προέλθουν από την εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις. Αλλά σε μια αγορά 815 εκατομμυρίων ανθρώπων, κινήσεις για τη μείωση του κόστους των συναλλαγών είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, General Motors και Volkswagen, με εργοστάσια τόσο τις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Τα αυτοκίνητα της ΕΕ που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβαρύνονται με 2% φόρο, ενώ η ΕΕ θέτει ένα 10% φόρο για τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Συμπεριλαμβανομένων των ακόμη υψηλότερων φόρων για φορτηγά και εμπορικά φορτηγάκια, η επιβάρυνση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ανέρχεται σε περίπου $ 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα παρόμοιο εμπορικό σύμφωνο με 11 άλλες χώρες σε όλο τον Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες διαφορές στους εισαγωγικούς δασμούς, ιδιαίτερα με τον σημαντικό εμπορικό εταίρο, την Ιαπωνία.

Ελεύθερο , δωρεάν, ασφαλές Διαδίκτυο

Ο Ομπάμα και οι ηγέτες της ΕΕ θα υποσχεθούν επίσης να εγγυηθούν ένα ασφαλές Διαδίκτυο  που θα ρυθμίζεται από πολλά μέρη, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής. Οι χώρες από τη Γερμανία ως τη Βραζιλία επιδιώκουν να προστατεύσουν την κίνηση στο Διαδίκτυο τους από την επιτήρηση των ΗΠΑ , μετά τις αποκαλύψεις ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας κατασκόπευε τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ .

«Μοιραζόμαστε μια δέσμευση για ένα ενιαίο, ανοικτό, ελεύθερο και ασφαλές διαδίκτυο, με βάση ένα περιεκτικό, αποτελεσματικό και διαφανές μοντέλο πολυμερής διακυβέρνησης,» αναφέρεται στο σχέδιο της δήλωσης. Αναγνωρίζουμε την παγκόσμια διάσταση του Internet και ότι έχει γίνει βασική υποδομή». Αμερικανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ συμμετέχουν σε ένα τέταρτο γύρο συνομιλιών για το εμπορικό σύμφωνο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ένα μήνα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν την έκταση στην οποία είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τις αγορές προϊόντων τους η μια στην άλλη.

Αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με την πρόταση της ΕΕ είπαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρθηκε να άρει το 96% των υφιστάμενων δασμών εισαγωγής, διατηρώντας προστασία για λίγα ευαίσθητα προϊόντα, όπως το βόειο κρέας , τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας.

Ωστόσο, η προσφορά των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο υψηλή, σύμφωνα με το εμπορικό επικεφαλής της ΕΕ Karel De Gucht, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες . Μερικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης λένε ότι η προσφορά των ΗΠΑ ήταν 88%.

«Η προσφορά των ΗΠΑ είναι λιγότερο φιλόδοξη, έτσι τους έχουμε πει πολύ καθαρά ότι πρέπει να ταιριάξουν με την προσφορά μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε,» δήλωσε ο De Gucht σε συνέντευξη στο Reuters στις 28 Φεβρουαρίου. «Αυτό είναι η πραγματικότητα.»