Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο Αντιπαγκοσμιοποίηση: Αναδημοσιεύουμε το κάτωθι άρθρο αποκλειστικά για τις πληροφορίες που μας παρέχει αναφορικά με την επιρροή των Ουκρανών νεο-ναζί του Τάγματος Αζόφ (από το 2014 και έκτοτε), του Δεξιού Τομέα και του Σβόμποντα (τόσο κατά τη διάρκεια του Ευρωμαϊντάν πραξικοπήματος, όσο και στην μετά-Μαϊντάν Ουκρανία) στον κρατικό μηχανισμό του Κιέβου. Η ανάδειξη του ρόλου των Ουκρανών νεο-ναζί δεν έχει σημασία, όμως, από μια παλαιοκομμουνιστική-“αντιφασιστική” σκοπιά, αλλά αποκτά το νόημά της αν αντιληφθούμε ότι η παρουσία τους αποτελεί παράγοντα-κλειδί στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Υπερεθνικής Ελίτ με επίκεντρο την Ουκρανία. Δηλαδή, για να κατανοήσουμε τη σημασία των γεγονότων που καταγράφει ο αρθρογράφος πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι νεο-ναζί της Ουκρανίας είναι βασικός παίκτης στην όλη διαμάχη. Κι αυτό γιατί ήταν εκείνοι οι οποίοι έφεραν εις πέρας την ανατροπή του Γιανούκοβιτς το 2014 ως το πιο μαχητικό και κατάλληλα εξοπλισμένο κομμάτι των διαδηλωτών, αξιοποιώντας την μακρόχρονη συνεργασία τους (και χρηματοδότησή τους) από τα ιδρύματα της Υ/Ε. Επί της ουσίας, πίσω από τους Ουκρανούς φασίστες, ανακαλύπτουμε τις επιδιώξεις της Υ/Ε για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και, στη συνέχεια, στη Ρωσία. Έτσι, και μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, επιβραβεύτηκαν με αρκετές υπουργικές θέσεις στη νεο-σχηματιζόμενη κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην όξυνση της σύγκρουσης με τις φιλορωσικές περιοχές του Ντονμπάς, η οποία έφτασε, με τις ευλογίες της Υπερεθνικής Ελίτ αλλά και των Ουκρανών νεο-ναζί, σε πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, η εξίσωση που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ουκρανία ήταν η εξής: ανάδειξη των νεο-ναζί=επιδίωξη “καθαρού Ουκρανικού έθνους”= ΝΑΤΟποίηση Ουκρανίας ως κομμάτι της απορωσοποίησης=αποδυνάμωση Ρωσίας. Υπό αυτήν την έννοια, καταλαβαίνουμε την αλληλεξάρτηση των στόχων που έθεσε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας: αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση. Όσο και αν τα μιντιακά παπαγαλάκια της Υ/Ε τους ξεπλένουν και όσο οι πολιτικάντηδες ινστρούχτορες κάνουν τα στραβά μάτια, το Αζόφ και οι παρατρεχάμενοί τους ήταν, είναι και παραμένουν νεο-ναζί. Πού είναι, άραγε, τώρα οι ανθρωπιστικές τους κορόνες για τα διάφορα δικαιώματα; Μάλλον θυσιάστηκαν στο βωμό της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο δυτικό κόσμο της “δημοκρατίας” που χρηματοδοτεί νεο-ναζί.

 

Πώς ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ήρθε σε συμφιλίωση με νεοναζί παραστρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία.

Alexander Rubinstein  και Max Blumenthal , The Grayzone  (04.03.2022)

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν την εβραϊκή καταγωγή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) για να αντικρούσουν τις κατηγορίες περί ναζιστικής επιρροής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος έχει παραδοθεί στις νεοναζιστικές δυνάμεις και τώρα εξαρτάται από αυτές ως μαχητές της πρώτης γραμμής.

Τον Οκτώβριο του 2019, καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία συνεχιζόταν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε στο Ζολότε (Zolote), μια πόλη που βρίσκεται κοντά στη «γκρίζα ζώνη» του Ντονμπάς, όπου περισσότεροι από 14.000 σκοτώθηκαν, κυρίως από τη φιλορωσική πλευρά. Εκεί, ο πρόεδρος συνάντησε τους σκληροπυρηνικούς βετεράνους των ακροδεξιών παραστρατιωτικών μονάδων που συνέχιζαν τον αγώνα ενάντια των αυτονομιστών λίγα μόλις μίλια μακριά. Εκλεγμένος πάνω στη βάση αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι ήταν αποφασισμένος να επιβάλει τη λεγόμενη Φόρμουλα Σταϊνμάιερ (Steinmeier Formula) που είχε σχεδιάσει ο τότε Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Walter Steinmeier), ο οποίος ζητούσε εκλογές στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σε μια αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο με μαχητές από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ που είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία με το όνομα «Όχι στη Συνθηκολόγηση», για να σαμποτάρουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία, ο Ζελένσκι συνάντησε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Με τις εκκλήσεις για απομάκρυνση από τις πρώτες γραμμές να απορρίπτονται κατηγορηματικά, ο Ζελένσκι ξέσπασε μπροστά στην κάμερα: «Είμαι ο πρόεδρος αυτής της χώρας. Είμαι 41 χρονών. Δεν είμαι κανένας αποτυχημένος. Ήρθα σε εσάς και σας είπα: απομακρύνετε τα όπλα», ικέτευσε ο Ζελένσκι τους μαχητές. Μόλις το βίντεο της έντονης αντιπαράθεσης διαδόθηκε στα ουκρανικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι έγινε στόχος μιας οργισμένης αντίδρασης.

Ο Αντρίι Μπιλέτσκι (Andriy Biletsky), ο υπερήφανος φασίστας αρχηγός του Τάγματος Azόφ που κάποτε δεσμεύτηκε να «καθοδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… ενάντια στους Υπανθρώπους (Untermenschen) που είναι υπό την ηγεσία των Σημιτών», υποσχέθηκε να φέρει χιλιάδες μαχητές στο Ζολότε εάν ο Ζελένσκι πιέσει περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, ένας βουλευτής από το κόμμα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (Petro Poroshenko), φαντασιωνόταν ανοιχτά τον Ζελένσκι να ανατινάζεται στον αέρα από χειροβομβίδα ενός μαχητή. Παρόλο που ο Ζελένσκι πέτυχε μια μικρή αποσύνδεση, οι νεοναζί παραστρατιωτικοί κλιμάκωσαν την εκστρατεία «Όχι στη Συνθηκολόγηση». Και μέσα σε μήνες, οι μάχες άρχισαν να αναθερμαίνονται ξανά στο Ζολότε, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο παραβιάσεων της Συμφωνίας του Μινσκ. Σε αυτό το σημείο, το Azόφ είχε ενσωματωθεί επίσημα στον ουκρανικό στρατό και η πτέρυγα αυτοδικίας στους δρόμους, γνωστή ως Εθνικά Σώματα (National Corps), είχε αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα υπό την επίβλεψη του Ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών και στο πλευρό της Εθνικής Αστυνομίας. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Ζελένσκι θα εμφανιστεί να παραδίδει το βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας» σε έναν ηγέτη του φασιστικού Δεξιού Τομέα σε μια τελετή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Ενώ πλησίαζε μια σύγκρουση πλήρης κλίμακας με τη Ρωσία, η απόσταση μεταξύ Ζελένσκι και εξτρεμιστικών παραστρατιωτικών έκλεινε γρήγορα. Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια σε μια δεδηλωμένη αποστολή για να «αποστρατιωτικοποιήσουν και αποναζιστικοποιήσουν» οι Ρώσοι τη χώρα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν μια δική τους αποστολή: να αρνηθούν την εξουσία των παραστρατιωτικών νεοναζί επί του στρατού της χώρας και της πολιτικής σφαίρας. Όπως επέμεινε το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (National Public Radio) που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική κυβέρνηση, «η γλώσσα του Πούτιν [για την αποναζιστικοποίηση] είναι προσβλητική και δεν συνάδει με την πραγματικότητα».

Στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν την επιρροή του Ναζισμού στη σύγχρονη Ουκρανία, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρήκαν το πιο αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο στο πρόσωπο του Ζελένσκι, ενός πρώην τηλεοπτικού αστέρα και κωμικού με εβραϊκή καταγωγή. Είναι ένας ρόλος που πρόθυμα ανέλαβε ο ηθοποιός που έγινε πολιτικός. Όμως, όπως θα δούμε, ο Ζελένσκι όχι μόνο έχει παραχωρήσει έδαφος στους νεοναζί ανάμεσά του, αλλά τους έχει εμπιστευτεί έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο της χώρας του ενάντια στις φιλορωσικές και ρωσικές δυνάμεις.

Η εβραϊκότητα του προέδρου ως επικοινωνιακό εργαλείο για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης

Ώρες πριν την ομιλία του Προέδρου Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου κατά την οποία κήρυξε την αποναζιστικοποίηση ως στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι «ρώτησε πώς ένας λαός που έχασε οκτώ εκατομμύρια πολίτες του πολεμώντας τους Ναζί θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Ναζισμό», σύμφωνα με το BBC. Μεγαλωμένος σε μια μη θρησκευόμενη εβραϊκή οικογένεια στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980, ο Ζελένσκι έχει υποβαθμίσει την κληρονομιά του στο παρελθόν. «Το γεγονός ότι είμαι Εβραίος κάνει τα ελαττώματά μου να φτάνουν σχεδόν τα 20 στη μακρά μου λίστα», αστειεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2019 στην οποία αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την θρησκευτική του προέλευση.

Σήμερα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν απειλητικά σε πόλεις όπως η Μαριούπολη, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Τάγματος Αζόφ, ο Ζελένσκι δεν ντρέπεται πλέον να δημοσιοποιεί την εβραϊκότητά του. «Πώς θα μπορούσα να είμαι Ναζί;» αναρωτήθηκε φωναχτά κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας. Για ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης που αναλαμβάνει έναν πλήρη πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας, το εβραϊκό υπόβαθρο του προέδρου έχει γίνει ένα βασικό επικοινωνιακό εργαλείο.

Μερικά παραδείγματα της χρησιμοποίησης του Ζελένσκι από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ως ασπίδας έναντι των ισχυρισμών περί ανεξέλεγκτου Ναζισμού στην Ουκρανία είναι τα παρακάτω (δείτε ένα μιξάζ στο βίντεο εδώ):

– Το PBS NewsHour σημείωσε τα σχόλια του Πούτιν για την αποναζιστικοποίηση με το σχόλιο: «παρόλο που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος και οι μεγάλοι θείοι του πέθαναν στο Ολοκαύτωμα».

– Στο Fox & Friends, ο πρώην αξιωματικός της CIA Νταν Χόφμαν (Dan Hoffman ) δήλωσε ότι «είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας να καλείς το ουκρανικό έθνος να αποναζιστικοποιηθεί – ο πρόεδρός τους είναι Εβραίος εν τέλει».

– Στο MSNBC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ (Mark Warner), είπε ότι η ορολογία του Πούτιν είναι εξωφρενική και απεχθής – «απoναζιστικοποιήστε» εκεί που έχετε πραγματικά έναν Εβραίο πρόεδρο στον κ. Ζελένσκι. Αυτός ο τύπος [ο Πούτιν] κάνει το δικό του είδος προσωπικής τζιχάντ για να αποκαταστήσει τη Μεγάλη Ρωσία».

– Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν (Marsha Blackburn) δήλωσε στο Fox Business ότι «είναι εντυπωσιασμένη με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και το πώς στάθηκε όρθιος. Και για να βγει ο Πούτιν εκεί έξω και να πει “θα αποναζιστικοποιήσουμε” και ο Ζελένσκι να είναι Εβραίος».

– Σε συνέντευξή του στον Γουλφ Μπλίτζερ (Wolf Blitzer) του CNN, ο στρατηγός Τζον Άλεν (John Allen) κατήγγειλε τη χρήση του όρου “αποναζιστικοποίηση” από τον Πούτιν, ενώ ο δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Ισραηλινού λόμπι κούνησε το κεφάλι του με αηδία. Σε μια άλλη συνέντευξη στον Μπλίτζερ, ο επονομαζόμενος και ως «Πληροφοριοδότης για την Ουκρανία» και γεννημένος στην Ουκρανία Αλεξάντερ Βίντμαν (Alexander Vindman) διαμαρτυρήθηκε ότι ο ισχυρισμός είναι «προφανώς παράλογος, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα νόημα… σκεφτείτε ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι Εβραίος… η Εβραϊκή κοινότητα έχει αποδοχή. Είναι κεντρική στη χώρα και δεν υπάρχει τίποτα από αυτή τη ναζιστική αφήγηση, αυτή τη φασιστική αφήγηση. Είναι κατασκευασμένη ως πρόσχημα».

Το τάγμα Aζόφ παρελαύνει με τις εμπνευσμένες από τους Ναζί σημαίες Βόλφσανγκελ (Wolfsangel, μτφ. Λυκοπαγίδα) στη Μαριούπολη, Αύγουστος 2020.

Πίσω από τo δίχτυ ψεμάτων των μέσων ενημέρωσης κρύβεται η περίπλοκη και ολοένα πιο στενή σχέση που είχε η κυβέρνηση του Ζελένσκι με τις νεοναζιστικές δυνάμεις που φυτεύονται σε βασικές στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις από το Ουκρανικό κράτος, και η εξουσία που απολαμβάνουν αυτοί οι ανοιχτοί φασίστες από τότε που η Ουάσιγκτον εγκατέστησε ένα καθεστώς ευθυγραμμισμένο με τη Δύση μέσω πραξικοπήματος το 2014. Στην πραγματικότητα, ο κορυφαίος οικονομικός υποστηρικτής του Ζελένσκι, ο Ουκρανός Εβραίος ολιγάρχης Ίχορ Κολομόισκι (Igor Kolomoisky), υπήρξε βασικός ευεργέτης του νεοναζιστικού τάγματος Azόφ και άλλων εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών.

 

Υποστηριζόμενοι από τον κορυφαίο χρηματοδότη του Ζελένσκι, οι νεοναζί μαχητές εξαπολύουν ένα κύμα εκφοβισμού

Ενσωματωμένο στην Ουκρανική Εθνοφρουρά, το Τάγμα Αζόφ θεωρείται η πιο ένθερμη ιδεολογικά και με στρατιωτικά κίνητρα μονάδα που πολεμά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Με το σύμβολο Βόλφσανγκελ (Wolfsangel) εμπνευσμένο από τους Ναζί στις στολές των μαχητών τους, που έχουν φωτογραφηθεί με σύμβολα Ες-Ες των Ναζί στα κράνη τους, το Aζόφ «είναι γνωστό για τη σχέση του με τη νεοναζιστική ιδεολογία…[και] πιστεύεται ότι συμμετείχε στην εκπαίδευση και ριζοσπαστικοποίηση οργανώσεων ανωτερότητας της λευκής φυλής με έδρα τις ΗΠΑ», σύμφωνα με ένα κατηγορητήριο του FBI κατά αρκετών λευκών εθνικιστών των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στο Κίεβο για να εκπαιδευτούν με το Αζόφ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι συναντιέται με τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη και επιχειρηματικό του συνεργάτη Ίχορ Κολομόισκι την 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Ίχορ Κολομόισκι, ένας Ουκρανός ενεργειακός βαρόνος εβραϊκής καταγωγής, υπήρξε βασικός χρηματοδότης του Aζόφ από την ίδρυσή του το 2014. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει ιδιωτικές πολιτοφυλακές όπως τα τάγματα Ντνίπρο (Dnipro) και Άινταρ (Aidar), και τις έχει αναπτύξει ως προσωπική ομάδα τραμπούκων για την προστασία των οικονομικών του συμφερόντων. Το 2019, ο Κολομόισκι αναδείχθηκε ως ο κύριος χρηματοδότης της προεδρικής υποψηφιότητας του Ζελένσκι. Παρόλο που ο Ζελένσκι έκανε την καταπολέμηση της διαφθοράς σήμα κατατεθέν της εκστρατείας του, τα έγγραφα της Πανδώρας (Pandora papers) εξέθεσαν τον ίδιο και τα μέλη του στενού κύκλου του να κρύβουν μεγάλες πληρωμές από τον Κολομόισκι σε έναν σκιώδες δίκτυο υπεράκτιων («οφ-σορ») λογαριασμών.

Όταν ο Ζελένσκι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2019, το τάγμα Aζόφ διατήρησε στην πράξη τον έλεγχο της στρατηγικής νοτιοανατολικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη και των γύρω χωριών. Όπως σημείωσε το Open Democracy, «το Αζόφ έχει σίγουρα καθιερώσει πολιτικό έλεγχο των δρόμων στη Μαριούπολη. Για να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο, πρέπει να αντιδρούν βίαια, έστω και όχι επίσημα, σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση που αποκλίνει αρκετά από την πολιτική τους ατζέντα». Οι επιθέσεις του Αζόφ στη Μαριούπολη περιλάμβαναν και επιθέσεις σε «φεμινίστριες και φιλελεύθερες» που παρέλασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μεταξύ άλλων περιστατικών.

Τον Μάρτιο του 2019, μέλη του Εθνικού Σώματος του τάγματος Aζόφ επιτέθηκαν στο σπίτι του Βίκτορ Μεντβεντσούκ (Viktor Medvedchuk), του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον για προδοσία για τις φιλικές του σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον νονό της κόρης του Μεντβεντσούκ. Η κυβέρνηση του Ζελένσκι κλιμάκωσε την επίθεση στον Μεντβεντσούκ, τον Φεβρουάριο του 2021 έκλεισε πολλά μέσα ενημέρωσης που έλεγχε με την ανοιχτή έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και τρεις μήνες αργότερα φυλάκισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για προδοσία. Ο Ζελένσκι δικαιολόγησε τις ενέργειές του με το επιχείρημα ότι έπρεπε «να πολεμήσει ενάντια στον κίνδυνο της ρωσικής επιθετικότητας στον χώρο της ενημέρωσης». Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2020, τα Εθνικά Σώματα του Αζόφ άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου στο οποίο ήταν επιβάτες μέλη του κόμματος του Μεντβεντσούκ, «Πατριώτες για τη Ζωή», τραυματίζοντας αρκετούς με μεταλλικές σφαίρες επικαλυμμένες με ελαστικό.

Ο Ζελένσκι απέτυχε να χαλιναγωγήσει τους νεοναζί, καταλήγοντας να συνεργάζεται μαζί τους.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποστρατεύσει τους νεοναζί μαχητές στην πόλη του Ζολότε τον Οκτώβριο του 2019, ο Ζελένσκι κάλεσε τους μαχητές στο τραπέζι, λέγοντας στους δημοσιογράφους «Συναντήθηκα με βετεράνους χθες. Όλοι ήταν εκεί – τα Εθνικά Σώματα, το Αζόφ και όλοι οι άλλοι». Λίγες θέσεις δίπλα από τον Εβραίο πρόεδρο ήταν ο Γεβχέν Καράς (Yehven Karas), ο αρχηγός της νεοναζιστικής συμμορίας C14.

Ο Ζελένσκι συναντά «βετεράνους» συμπεριλαμβανομένου του Γέβχεν Καράς (άκρη δεξιά) και του Ντμίτρο Σατρόφσκι (Dmytro Shatrovsky), αρχηγού του τάγματος Aζόφ (κάτω αριστερά).

Κατά τη διάρκεια της «Επανάστασης της Αξιοπρέπειας» του Μαϊντάν που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας το 2014, ακτιβιστές της C14 κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου και βάψανε στους τοίχους του νεοναζιστικά σύμβολα πριν βρουν καταφύγιο στην Καναδική Πρεσβεία. Ως πρώην πτέρυγα νεολαίας του υπερεθνικιστικού Κόμματος Σβόμποντα (Svoboda), η C14 φαίνεται να αντλεί το όνομά του από τις περιβόητες 14 λέξεις του ηγέτη των νεοναζί στις ΗΠΑ Ντέιβιντ Λέιν (David Lane): «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά» (“We must secure the existence of our people and a future for white children.”).  Προσφερόμενοι να εκτελέσουν πράξεις θεαματικής βίας για λογαριασμό οποιουδήποτε είναι πρόθυμος να πληρώσει, οι χούλιγκαν έχουν καλλιεργήσει μια φιλική σχέση με διάφορα κυβερνητικά όργανα και ισχυρές ελίτ σε όλη την Ουκρανία.

Η νεοναζιστική συμμορία C14 προσφέρεται να ασκήσει βία με μίσθωση: «Η C14 δουλεύει για εσάς. Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε και εμείς θα σας βοηθήσουμε. Για τακτικούς δωρητές, ανοίγουμε ένα «λογαριασμό επιθυμιών». Σε ποιον από τους εχθρούς σας θα θέλατε να κάνετε τη ζωή δύσκολη; Θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε».

Ένα ρεπορτάζ του Μαρτίου 2018 από το Reuters ανέφερε ότι «η C14 και η δημοτική αρχή του Κιέβου υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία που επιτρέπει στην C14 να δημιουργήσει μια “δημοτική φρουρά” για να περιπολεί στους δρόμους», δίνοντάς τους ουσιαστικά την έγκριση του κράτους να πραγματοποιήσει πογκρόμ. Όπως ανέφερε το The Grayzone, η C14 οδήγησε την επιδρομή για την «εκκαθάριση» των Ρομά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου σε συνεργασία με την αστυνομία του Κιέβου. Όχι μόνο εγκρίθηκε αυτή η δραστηριότητα από τη διοίκηση της πόλης του Κιέβου, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτήν, φιλοξενώντας τον Μποντάρ  (Bondar, σημ. μέλος της C14) σε επίσημο κρατικό ίδρυμα των ΗΠΑ στο Κίεβο όπου καυχιόταν για τα πογκρόμ. Η C14 συνέχισε να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 για «εθνικο-πατριωτική εκπαίδευση». Ο Καράς ισχυρίστηκε ότι οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας θα «μεταφέρουν» πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις των αυτονομιστών «όχι μόνο για εμάς αλλά και το Αζόφ, τον Δεξιό Τομέα και ούτω καθεξής». «Γενικά, βουλευτές όλων των παρατάξεων, η Εθνική Φρουρά, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται για εμάς. Θα μπορούσες να το έλεγες και για αστείο…», είπε ο Καράς.  Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του εμβάθυναν τους δεσμούς τους με τα υπερ-εθνικιστικά στοιχεία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ύστερα από εμφάνιση του Πρωθυπουργού σε συναυλία νεοναζί, ο Ζελένσκι τιμά τον ηγέτη του Δεξιού Τομέα

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Κάρας και άλλους νεοναζί ηγέτες τον Νοέμβριο του 2019, ο Ολέξι Χόντσαρουκ (Oleksiy Honcharuk) –τότε πρωθυπουργός και αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι– εμφανίστηκε στη σκηνή σε μια συναυλία νεοναζί που διοργάνωσε πρόσωπο της C14 και κατηγορούμενος ως δολοφόνος, ο Αντρίι Μεντβέντκο (Andriy Medvedko). Η υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων του Ζελένσκι όχι μόνο παρακολούθησε τη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν πολλά αντισημιτικά μέταλ συγκροτήματα, αλλά προώθησε τη συναυλία στο Facebook.

Ο τότε πρωθυπουργός Ολέξι Χόντσαρουκ (Oleksiy Honcharuk) επί σκηνής σε συναυλία των νεοναζιστών “Veterans Strong”.

 

Επίσης το 2019, ο Ζελένσκι υπερασπίστηκε τον Ουκρανό ποδοσφαιριστή Ρομάν Ζολζούλια (Roman Zolzulya) απέναντι στους Ισπανούς οπαδούς που τον χλεύαζαν ως «Ναζί». Ο Ζολζούλια είχε ποζάρει δίπλα σε φωτογραφίες του συνεργάτη των Ναζί της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Στέπαν Μπαντέρα (Stepan Bandera) και υποστήριξε ανοιχτά το τάγμα Αζόφ. Ο Ζελένσκι απάντησε στη διαμάχη δηλώνοντας ότι όλη η Ουκρανία υποστήριξε τον Ζολζούλια, περιγράφοντάς τον ως «όχι μόνο έναν κουλ ποδοσφαιριστή, αλλά και ως αληθινό πατριώτη».

Ο Ντμίτρο Γιάρος ποζάρει με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τον Νοέμβριο του 2021, ένας από τους πιο εξέχοντες υπερ-εθνικιστές πολιτοφύλακες της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Γιάρος (Dmytro Yarosh), ανακοίνωσε ότι είχε διοριστεί ως σύμβουλος του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο Γιάρος είναι ένας ορκισμένος οπαδός του συνεργάτη των Ναζί Μπαντέρα, ο οποίος ηγήθηκε του Δεξιού Τομέα από το 2013 έως το 2015, ορκιζόμενος να ηγηθεί της «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας.

 

Ένα μήνα αργότερα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησίαζε, ο Ζελένσκι απένειμε στον διοικητή του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο τον έπαινο «Ήρωας της

Ο Ζελένσκι απονέμει στον διοικητή του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο (Dmytro Kotsyubaylo) το βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας».

 

Ουκρανίας». Γνωστός ως «Ντα Βίντσι», ο Κοσιουμπάιλο κρατά έναν λύκο κατοικίδιο στη βάση του στην πρώτη γραμμή και του αρέσει να αστειεύεται στους επισκέπτες δημοσιογράφους λέγοντας ότι οι μαχητές του «τον ταΐζουν με τα κόκαλα των ρωσόφωνων παιδιών».

Ο νεο-Nαζί αρχηγός που υποστηρίζεται από το Ουκρανικό κράτος επιδεικνύει την επιρροή του στην αυγή του πολέμου με τη Ρωσία

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2022, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πλήρους κλίμακας πόλεμος με τη Ρωσία, ο Γέβχεν Καράς της νεοναζιστικής οργάνωσης C14 έκανε στο Κίεβο μια ξεσηκωτική δημόσια ομιλία, της οποίας σκοπός ήταν να αναδείξει  την επιρροή της οργάνωσης και άλλων παρεμφερών οργανώσεων στην ουκρανική πολιτική σκηνή. «Η κοινότητα LGBT και οι ξένες πρεσβείες λένε ότι στην πλατεία Μαϊντάν δεν υπήρχαν πολλοί Ναζί, ίσως περίπου το 10% του κόσμου ήταν πραγματικά ιδεολόγοι Nαζί», τονίζει ο Καράς. «Χωρίς όμως εκείνο το περίπου 8% [των νέο-Ναζί] η αποτελεσματικότητα [του πραξικοπήματος Μαϊντάν] θα είχε πέσει κατά 90%». Η «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» του Μαϊντάν το 2014 θα ήταν μια παρέλαση αλά gay pride αν δεν υπήρχε ο καθοριστικός ρόλος των νεοναζί, υπερθεμάτισε. Ο Καράς συνέχισε αποφαινόμενος ότι η Δύση εξόπλισε υπερ-εθνικιστές επειδή «μας αρέσει να σκοτώνουμε». Εκτός των άλλων φαντασιώνεται τη βαλκανοποίηση της Ρωσίας, κηρύσσοντας ότι θα πρέπει να διασπαστεί σε «πέντε διαφορετικές» χώρες.

Ο Γέβχεν Καράς υψώνοντας ναζιστικό χαιρετισμό

«Αν σκοτωθούμε… τουλάχιστον πολεμήσαμε έναν ιερό πόλεμο»

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουρίου, περικυκλώνοντας τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά με κατεύθυνση το Κίεβο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε μια εθνική κινητοποίηση που περιλάμβανε την απελευθέρωση εγκληματιών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν καταδικασμένοι δολοφόνοι που καταζητούνταν στη Ρωσία. Επιπλέον, επιδοκίμασε τη διανομή όπλων στους απλούς πολίτες και την εκπαίδευσή τους από μπαρουτοκαπνισμένους στις μάχες παραστρατιωτικούς όπως το Τάγμα Αζόφ.

Με τις μάχες να βρίσκονται σε εξέλιξη, το Τάγμα Αζόφ συγκέντρωσε εκατοντάδες κοινού πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γιαγιάδων και παιδιών, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε πλατείες και αποθήκες από το Χάρκοβο μέχρι το Κίεβο και το Λβιβ. Στις 27 Φεβρουρίου, ο επίσημος λογαριασμός στο Twitter της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας ανέβασε ένα βίντεο των «Μαχητών Αζόφ» που λάδωναν τις σφαίρες τους με χοιρινό λίπος με σκοπό να εξευτελίσουν του μουσουλμάνους Ρώσους μαχητές από την Τσετσενία.  Μια μέρα αργότερα, τα Εθνικά Σώματα του  Τάγματος Αζόφ ανακοίνωσαν ότι η τοπική αστυνομία του Τάγματος Αζόφ στο Χάρκοβο θα ξεκινούσε να χρησιμοποιεί το κτίριο της Τοπικής Κρατικής Διοίκησης ως το αρχηγείο άμυνας. Την επόμενη μέρα οπτικοακουστικό υλικό ανέβηκε στο Telegram δείχνοντας ότι το κατειλημμένο κτίριο από το Τάγμα Αζόφ χτυπήθηκε από αεροπορική επίθεση των Ρώσων.

Πέρα από την έγκριση απελευθέρωσης σκληροπυρηνικών εγκληματιών ώστε να συμμετέχουν στη μάχη κατά της Ρωσίας, ο Ζελένσκι είχε διατάξει όλοι οι άντρες που βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία να παραμείνουν εντός της χώρας. Μάλιστα, οι στρατιώτες του Αζόφ προχώρησαν στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής κακοποιώντας πολίτες που επιχειρούν να καταφύγουν από τις μάχες τις Μαριούπολης. Σύμφωνα με έναν Έλληνα κάτοικο της Μαριούπολης ο οποίος έδωσε πρόσφατα συνέντευξη σε έναν ελληνικό σταθμό ειδήσεων, «Όταν προσπαθείς να φύγεις έρχεσαι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να πετύχεις μια περιπολία των Ουκρανών φασιστών, του Τάγματος Αζόφ», είπε, προσθέτοντας «θα με σκότωναν και αυτοί κάνουν κουμάντο για τα πάντα».

Υλικό που ανέβηκε στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει μέλη μια φασιστικής ουκρανικής παραστρατιωτικής ομάδας ντυμένα με στολές να τραβούν βιαίως κατοίκους που διαφεύγουν της Μαριούπολης έξω από τα οχήματά τους απειλώντας τους με όπλα. Άλλο βίντεο που τραβήχτηκε στα σημείο ελέγχου γύρω από τη Μαριούπολη δείχνει μαχητές του Αζόφ να πυροβολούν και να σκοτώνουν πολίτες που επιχειρούν να διαφύγουν. Την 1η Μαρτίου, ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον τοπικό κυβερνήτη της Οδησσού με τον Μαξίμ Μαρτσένκο (Maksym Marchenko), έναν πρώην διοικητή του ακροδεξιού Τάγματος Αϊντάρ, το οποίο έχει κατηγορηθεί για μια σειρά εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς. Εν τω μεταξύ, καθώς ένα μεγάλο κονβόι εξοπλισμένων ρωσικών οχημάτων πλησιάζει με ταχύτητα το Κίεβο, ο Γέβχεν Καράς της νεοναζιστικής C14 ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube μέσα από ένα όχημα που υποτίθεται μετέφερε μαχητές. «Θα είναι τέλειο αν σκοτωθούμε επειδή αυτό θα σημαίνει ότι πεθάναμε σε έναν ιερό πόλεμο», εξηγεί ο Καράς. «Αν επιβιώσουμε, θα είναι ακόμα καλύτερο! Γι’ αυτό το λόγο δεν βλέπω κάποιο αρνητικό σε αυτό που συμβαίνει, παρά μόνο θετικά!»