Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του RT για τις εξελίξεις σχετικά με τα μεταλλαγμένα στη Ρωσία, αφού δείχνει τη σοβαρή συζήτηση που γίνεται για το θέμα στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί και έχει ήδη κατορθώσει να τα εισαγάγει από την “πίσω πόρτα”.

 

Η κυβέρνηση αποφασίζει να απαγορεύσει την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στη Ρωσία

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε κάθε παραγωγή τροφίμων στη χώρα να αποκλείει εντελώς τους οποιουσδήποτε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) ή μέρη αυτών.

«Όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, έχουμε αποφασίσει να μην χρησιμοποιούμε κανένα ΓΤΟ στην παραγωγή τροφίμων» δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich σε διεθνές συνέδριο για τη βιοτεχνολογία που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Κίροφ.

Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπήρχε μια πολύ σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτής της απόφασης και της ανάπτυξης της επιστήμης, της ιατρικής και άλλων κλάδων.

«Δεν είναι ένα απλό θέμα, πρέπει να κάνουμε πολύ εμπεριστατωμένη εργασία σχετικά με τον διαχωρισμό σε αυτούς τους τομείς και να διαμορφώσουμε τη νομική βάση με αυτό ως θεμέλιο,» είπε.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τη δημιουργία μιας εθνικής ερευνητικής βάσης για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που θα παρείχε στις αρχές εξειδικευμένες γνώσεις και θα άνοιγε τον δρόμο για περαιτέρω νομοθετικές κινήσεις και εκτελεστικές αποφάσεις. Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει η αντίληψη για τα προϊόντα ΓΤΟ ως το «απόλυτο κακό», αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα βουλευτών που στηριζόταν από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», που κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία [στο οποίο επίσης προέδρευε ο Πούτιν από το 2008-2012], συνέταξε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων υπόκειντο σε αυστηρούς περιορισμούς, και απαγόρευε πλήρως την εγχώρια παραγωγή. Το σχέδιο αυτό δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά αργότερα μέσα στο έτος, η Κρατική Δούμα ενέκρινε μια δέσμη τροπολογιών που επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, χωρίς επαρκή επισήμανση που να προειδοποιεί τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το μερίδιο των ΓΤΟ στη ρωσική βιομηχανία τροφίμων έχει μειωθεί από 12 τοις εκατό σε μόλις 0,01 τοις εκατό κατά τα τελευταία 10 χρόνια, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μόνο 57 εγκεκριμένα προϊόντα τροφίμων που περιέχουν ΓΤΟ. Ο νόμος που παραγγέλνει την υποχρεωτική καταχώρηση των προϊόντων ΓΤΟ που μπορούν να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2017.

 

ΠΗΓΗ: “Govt decides to ban GMO food production in Russia – deputy PM“, RT, 19.09.2015