Print Friendly, PDF & Email

Σχόλιο: Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία, με σημαίνοντα μέλη του καθεστώτος να συγκεντρώνονται μαζί με χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες στις ανατολικές Περιφέρειες, και με διακηρυγμένες θέσεις ευθείας σύγκρουσης στις αποφάσεις της κεντρικής «κυβέρνησης».

Πηγή: http://rt.com/news/thousands-gather-eastern-ukraine-252/

Οι πρόσφατες αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου ελήφθησαν σε συνθήκες  «τρόμου, απειλών βίας και θανάτου», λέει το ψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες ενθαρρύνονται να σχηματίσουν τοπικές πολιτοφυλακές για να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη. Οι τοπικές αρχές σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν τις πολιτοφυλακές.

Περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο αθλητικό κέντρο της πόλης , όπου συνολικά 3.477 αντιπρόσωποι συνεδρίαζαν.

Η κατάσταση παραμένει γενικά ήσυχη με το πλήθος εν μέρει σε καλή διάθεση, και εν μέρει υποτονικό και ανήσυχο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

“Συγκεντρώθηκαν 3, 477 αντιπρόσωποι από τα τοπικά συμβούλια της νοτιοανατολικής Ουκρανία. Συγκεντρωθήκαμε εδώ όχι για να χωρίσουμε τη χώρα, αλλά για να τη σώσουμε,» είπε στο πλήθος ο  περιφερειακός κυβερνήτης, Mikhail Dobkin.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του Kharkov, Gennady Kernes, ονόμασε την δημόσια συγκέντρωση «μια προσπάθεια  από εκλεγμένους αντιπροσώπους από τα ανατολικά της χώρας, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.”

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε απειληθεί προσωπικά. Σήμερα, όμως, συγκεντρωθήκαμε για να αλλάξουμε τη κατάσταση», είπε «Δεν θα ενδώσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».

Η δήλωση απηχεί και τη γνώμη του Vadim Kolesnichenko βουλευτή του Κόμματος των Περιφερειών στο κοινοβούλιο (Rada), ο οποίος επίσης δήλωσε ότι οι πολιτικοί απειλούνται και οι «οικογένειες τους είναι ουσιαστικά όμηροι [της κατάστασης].»

Η Ρωσία έστειλε αρκετούς αξιωματούχους με την ιδιότητα του παρατηρητή στη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένων του Aleksey Pushkov, του επικεφαλήΣ της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, του Mikhail Markelov, δηλαδή του ομόλογου του Pushkov στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του κοινοβουλίου, και πολλών κυβερνητών από περιφέρειες της ανατολικής Ρωσίας.

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν εδώ είναι θετικές και συγκεκριμένες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όλα όσα εκφράστηκαν εδώ  εκπληρώνουν το συμφέρον του λαού της Ουκρανίας και το σύνολο της Ουκρανίας. Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία τώρα είναι κοινή λογική και το ένστικτο της επιβίωσης», δήλωσε ο Evgeny Savchenko, ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ (Belgorod) της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, σχολιάζοντας την συγκέντρωση στο Kharkov.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) διοργανώνει μία νέα έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο. Ενώ η τύχη του προέδρου της Ουκρανίας Γιανούκοβιτς παραμένει αβέβαιη, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ψήφισαν νόμο για την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, χωρίς την υπογραφή του προέδρου.

Εξέλεξαν επίσης τον Aleksandr Turchinov ως τον νέο Πρόεδρο του Ανώ Κοινοβουλίου (Supreme Rada). Αυτός θα αναλάβει το έργο του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το σχηματισμό Κυβέρνησης Συνασπισμού.

Μεταξύ των νέων διορισθέντων είναι ο Αρσέν Avakov, που ανέλαβε επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Με 233 ψήφων υπέρ, η ουκρανική Rada αποφάσισε την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Μια ημέρα αφότου ο Γιανούκοβιτς συμφώνησε με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης και υπέγραψε μια συμφωνία διαμεσολάβησησης της ΕΕ, η κατοικία του στο Κίεβο έχει εγκαταλειφθεί και αφεθεί ουσιαστικά αφύλακτη. Κάποιες δημοσιογραφικές αναφορές εικάζουν ότι ο πρόεδρος έχει αναχωρήσει για το Χάρκοβο στα ανατολικά της χώρας.

Published time: February 22, 2014 11:21
Edited time: February 22, 2014 15:42

Μετάφραση: εικονικός